GuidePedia

0
Στη σύλληψη του ηγέτη του ένοπλου σουνιτικού κινήματος Τζουνταλάχ του Ιράν, Αμπντολμαλέκ Ρίγι, προχώρησαν οι ιρανικές αρχές. Πριν τη σύλληψή του, ο Ρίγι επέβαινε σε αεροσκάφος που τον μετέφερε μέσω του Πακιστάν προς αραβική χώρα.
«Επάνω από τα ύδατα του Κόλπου, το αεροπλάνο του έλαβε εντολή να προσγειωθεί (στο Ιράν) και ο Ρίγι συνελήφθη έπειτα από έρευνα» δήλωσε ο Ιρανός βουλευτής Μοχάμαντ Ντεγάν, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.Η επιχείρηση σύλληψής του από τις ιρανικές αρχές ήταν παρόμοια με εκείνη της σύλληψης του Οτζαλάν στην Κένυα από Τούρκους αξιωματικούς. Μετά τη σύλληψη του δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με κουκουλοφόρους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να τον συνοδεύουν εν πτήση με τα χέρια και τα μάτια του δεμένα.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν Χαϊντάρ Μοσλεχί, σε δηλώσεις του που επικαλείται το αγγλόφωνο δίκτυο της ιρανικής τηλεόρασης Press-TV, υποστήριξε πως ο Ρίγι βρισκόταν «σε αμερικανική βάση 24 ώρες πριν τη σύλληψή του», ότι οι ΗΠΑ τον είχαν εφοδιάσει με αφγανικό διαβατήριο και πως είχε συναντηθεί με στρατιωτικούς αξιωματούχους των ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν τον Απρίλιο του 2008.

«Ο Ρίγι ταξίδεψε σε ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε επίσης ο Χαϊντάρ Μοσλεχί.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η σύλληψη πραγματοποιήθηκε «στο ανατολικό τμήμα της χώρας» κατά τη διάρκεια «ενέδρας» και ότι μαζί με τον Ρίγι συνελήφθησαν άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.

Ο Αμπτνολμαλέκ Ρίγι, ένα από τα πλέον καταζητούμενα άτομα στο Ιράν εδώ και πολλά χρόνια, κατηγορείται ότι οργάνωσε πληθώρα αιματηρών επιθέσεων και δολοφονιών στο Ιράν.

«Βρίσκεται στα χέρια των δυνάμεων του Ιράν» ανέφερε το πρακτορείο Fars, επικαλούμενο δηλώσεις του Μοχάμαντ Μαρζία, εισαγγελέα του Ζαχεντάν, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιστάν-Βελουχιστάν, θέατρο των περισσότερων επιχειρήσεων του Τζουνταλάχ.

«Η σύλληψη αυτή αποκατέστησε την πλήρη ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε ο Μοχάμαντ Αζάντ, κυβερνήτης του Σιστάν-Βελουχιστάν.

Το κίνημα Τζουνταλάχ (στρατός του Θεού) έχει κατηγορηθεί από τις ιρανικές αρχές για πλήθος επιθέσεων και ένοπλων επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στην περιοχή του Σιστάν-Βελουχιστάν, όπου ζει μεγάλο μέρος της σουνιτικής κοινότητας του σιιτικού Ιράν.

Το Τζουνταλάχ κατηγορείται από τις ιρανικές αρχές για την επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Πισίν, στα σύνορα με το Πακιστάν τον περασμένο Οκτώβριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα, ανάμεσά τους πολλά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, ο Ρίγι είχε συλληφθεί στο Πακιστάν, έναν μήνα πριν την επίθεση στο Πισίν, όμως οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρενέβησαν για την απελευθέρωσή του μία ώρα μετά τη σύλληψη.

Το Ισλαμαμπάντ είχε αρνηθεί τότε ότι το κίνημα Τζουνταλάχ είχε χρησιμοποιήσει ως βάση το έδαφος του Πακιστάν για την επίθεσή στο Πισίν.

Τον Οκτώβριο, ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Μοχάμαντ Αλί Τζαφάρι κατηγόρησε τον Ρίγι ότι δέχθηκε τις οδηγίες των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν, των ΗΠΑ, και της Βρετανίας με στόχο τη διατήρηση του κλίματος ανασφάλειας στο νοτιο-ανατολικό Ιράν.

Το Τζουνταλάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο σιιτικό τέμενος του Ζαχεντάν τον Μάιο του 2009, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι.

Οι ιρανικές αρχές κρατούν ήδη έναν από τους αδελφούς του Ρίγι, τον Αμπντολχαμίντ, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε θάνατο και περιμένει την εκτέλεσή του.

Οι κατηγορίες του Ιράν για την ύπαρξη δεσμών μεταξύ του ηγέτη του σουνιτικού ένοπλου κινήματος Τζουνταλάχ και των ΗΠΑ είναι «εντελώς ψευδείς» δήλωσε Αμερικανός υψηλόβαθμός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top