GuidePedia

0
Στην κόψη του ξυραφιού οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας με τη Γερμανία σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται. Οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου στο βρετανικό δίκτυο BBC πρωτίστως και ο ιδιότυπος ‘πόλεμος’ που μας έχουν κηρύξει με δημοσιεύματά τους γερμανικά έντυπα και αναλαμβάνει να … διαχειριστεί σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δευτερευόντως, είναι ενδεικτικά του κλίματος.
Μετά τις φωνές περί γερμανικών αποζημιώσεων που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα, από διάφορους.... πολιτικούς χώρους και ιδιαιτέρως από τον ΛΑΟΣ, ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χθες έβαλλε ευθέως κατά της Γερμανίας, μιλώντας στο BBC. Ούτε λίγο ούτε πολύ μάλιστα, έθεσε εκ νέου το ζήτημα των … αποζημιώσεων από τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε στην χώρα μας η γερμανική κατοχή κατά τον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν», είπε, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί και αν όχι με την επιστροφή των χρημάτων, τουλάχιστον με ένα ‘ευχαριστώ’ εκ μέρους της Γερμανίας, αντί για σκληρή κριτική για τις ελληνικές ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές της Ελλάδας, οι οποίες, όπως επισήμανε είναι για παράδειγμα μικρότερες από τις αντίστοιχες της Ιταλίας…
Ο κ. Πάγκαλος έβαλλε ακόμα κατά της ηγεσίας στην ΕΕ, κατηγορώντας την ουσιαστικά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων. «Η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ένωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά», είπε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο αν υπήρχε ισχυρότερη ηγεσία εντός της ΕΕ, αντιπαραβάλλοντας μάλιστα ηγετικές μορφές της δεκαετίας του ’80, όπως του Ζακ Ντελόρ ως επικεφαλής της Κομισιόν, του Χέλμουτ Κολ, του Φρανσουά Μιτεράν και της Μάργκαρετ Θάτσερ στις ηγεσίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας αντίστοιχα.
Μία τέτοια ‘επίθεση’ εκτιμάται ότι δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιπαράθεση της χώρας μας με τη Γερμανία, η οποία προέκυψε σε έναν βαθμό και από τα απαξιωτικά ή και προσβλητικά ακόμα δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων εις βάρος της Ελλάδας, με αφορμή τα οποία, έχει καλέσει σήμερα στο γραφείο του τον Γερμανό Πρέσβη ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
Λίγες ώρες πάντως, πριν από τη συνάντηση, στην επίσημη ιστοσελίδα της Γερμανικής Πρεσβείας στην χώρα μας αναρτήθηκε σχετική δήλωση του Πρέσβη Δρα Βόλφγκανκ Σούλτχαϊς, που επιχειρεί να κλείσει το θέμα. Σύμφωνα με αυτή «η Πρεσβεία θλίβεται για το γεγονός ότι πρόσφατα άρθρα του γερμανικού Τύπου θίγουν και δημιουργούν στο ελληνικό κοινό και τα ελληνικά μέσα αίσθημα προσβολής».
Ο Γερμανός Πρέσβης απευθύνει έκκληση, ώστε να μην συγχέονται ‘μεμονωμένες φωνές στον Τύπο’, όπως λέει με τη διαφοροποιημένη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις». Στη δήλωσή του ο Πρέσβης, επικαλείται ακόμα τον ομοσπονδιακό υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ.Βέστερβελλε, που αποσαφήνισε όπως λέει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα ότι η Γερμανία ως εταίρος και φίλος της Ελλάδος, συμπαρίσταται σθεναρά στην Ελλάδα, ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες, τονίζοντας μάλιστα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη στην απαραίτητη διαρθρωτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top