GuidePedia

0
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ 
Ταλάτ: Είναι τμήμα της συνολικής λύσης
Ισχυρίζεται ότι υπάρχει πρόοδος στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης και ότι δεν έκλεισε επειδή οι Ε/κ ήθελαν να αφήσουν καποια ζητήματα για το τέλος...

ΤΑΛΑΤ
Δεν εμπιστεύεται την ΕΕ
Οι αρχές του σχεδίου Ανάν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, υποστήριξε χθες στις Βρυξέλλες ο Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που οργανώθηκε από το European Policy Centre. Ταυτοχρόνως, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε κατόπιν σχετικής ερώτησης ότι δεν θα αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα προ της λύσης. Διότι, όπως παρατήρησε, το ζήτημα αυτό είναι επιμέρους και τμήμα των συνομιλιών. Και εφόσον, πρόσθεσε, και οι δυο πλευρές υποστηρίζουν αποστρατιωτικοποίηση, τότε το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί. Βεβαίως, με βάση την τουρκική πρόταση για τα θέματα της ασφάλειας, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει την αποστρατιωτικοποίηση μόνο των Ε/κ και των Τ/κ, αφού επιμένει στην παρουσία στρατευμάτων από τις εγγυήτριες δυνάμεις. Δηλαδή από την Τουρκία και την Ελλάδα.
Πρόοδος και «ομόλογος»
Ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι όντως υπήρξε πρόοδος στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Γι΄ αυτό, παρατήρησε, ήρθε ο Γ.Γ. των Ην. Εθνών στην Κύπρο. Το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, είπε, δεν έκλεισε τώρα, διότι η ε/κ πλευρά ήθελε να αφήσει κάποια ζητήματα για το πάρε-δώσε στο τέλος. Ισχυρίστηκε ότι συμφωνήθηκαν πολλά πράγματα τα οποία δεν ήθελε ο «ομόλογός του» να βγουν προς τα έξω. Ο ίδιος, πάντως, υποστήριξε ότι είχε προτείνει να διεξαχθούν εντατικές συνομιλίες εκτός Κύπρου, αλλά ο Πρόεδρος Χριστόφιας απέρριψε την πρόταση. Στην παρούσα φάση ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την πρόθεση όπως συνεχίσει τις συνομιλίες παρά τον προεκλογικό στα κατεχόμενα.

Εμπιστοσύνη

Είναι πρόδηλο, πάντως, ότι ο κ. Ταλάτ δεν εμπιστεύεται την ΕΕ λόγω της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους αλλά και για το λόγο ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της προς τους Τ/κ για τη λεγόμενη άρση της απομόνωσή τους. Τόσο το θέμα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ όσο και εκείνο της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων ήταν θέματα που απασχόλησαν συνάντησή του με την εισηγήτρια της έκθεσης για την αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ Ρία Όμεν. Ο κ. Ταλάτ θα ήθελε να υπάρχει στην έκθεση αναφορά στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ και να μετριαστεί το περιεχόμενο της παραγράφου που αφορά στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Μπούζεκ

Ως γνωστόν, προχθές Πέμπτη, ο κ. Ταλάτ είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζέρζι Μπούζεκ. Όπως είπε ο κ. Ταλάτ, συζήτησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top