GuidePedia

0
Διαφοροποιήθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του Μπαν Κι Μουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, ενώ έθεσε επιτακτικά στο Γ.Γ. το θέμα μετάβασής του στο ψευδοπροεδρικό του Ταλάτ. Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τη διαφορά Ελλάδας - Σκοπίων για την ονομασία και διεθνή θέματα....

Ο κ. Δρούτσας ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ο Γενικός Γραμματέας τον ενημέρωσε για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ότι ο κ. Μπαν είπε στον Έλληνα επίσημο πως «τον ενθάρρυνε η σημαντική πρόοδος που σημειώθηκε μέχρι στιγμής και η ισχυρή δέσμευση των ηγετών. Συμμεριζόμενος την ανανεωμένη του πεποίθηση ότι η λύση είναι προσιτή, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην υποστήριξη της διαδικασίας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ο κ. Δρούτσας «διαβεβαίωσε το Γενικό Γραμματέα για την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης».
O Έλληνας επίσημος, πάντως, όπως διαφαίνεται κι από τις δηλώσεις του, διαφοροποιήθηκε από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του ΓΓ, ενώ, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, έθεσε το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μετάβαση του ΓΓ στο «προεδρικό» του κ. Ταλάτ και την ένταση που αυτή η ενέργεια προκάλεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, αν συμμερίζεται τις αισιόδοξες δηλώσεις του ΓΓ και την προτροπή του για περισσότερες και εντατικότερες διαπραγματεύσεις, ο Δημήτρης Δρούτσας, αφού χαρακτήρισε σημαντική αυτή την περίοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, ανέφερε ότι «πρέπει να ενθαρρύνουμε και τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον Τ/κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να εκμεταλλευτούν τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες και να προσπαθήσουν να εντατικοποιήσουν τις συνομιλίες τους».

Ο χρόνος δεν είναι πάντα φίλος μας
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «ίσως ο χρόνος δεν είναι πάντα ο "φίλος σου" αλλά η ποιότητα της λύσης. Η διευθέτηση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να γίνει θύμα οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων. Πρέπει λοιπόν να βάλουμε όλες τις προσπάθειες και την ενέργειά μας εκμεταλλευόμενοι τις προσεχείς εβδομάδες, όμως απαιτείται επίσης από την τουρκοκυπριακή πλευρά και η αναγκαία εποικοδομητική συμπεριφορά, για να εξευρεθεί η διευθέτηση».
Κληθείς να σχολιάσει αν και μετά τη συνάντησή του με το ΓΓ επιμένει στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ότι δεν είναι και πολύ αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Δρούτσας είπε πως στην ειλικρινή συνομιλία που είχε μαζί του, είχε την ευκαιρία να του εκθέσει την ανάλυση της ελληνικής πλευράς για γεγονότα.
«Μέχρι στιγμής τα γεγονότα, κρίνοντας ειδικά με βάση τις τελευταίες προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Ταλάτ είναι πως αυτές δεν βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση και δεν προσφέρουν την αναγκαία ευκαιρία και δυνατότητα να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Όμως ξανά, συνέχισε, επιθυμούμε να ενθαρρύνουμε και τους δύο ηγέτες να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες για να φτάσουν στην αναγκαία διευθέτηση».
Σε ερώτηση τι είδους σχέδιο θα υποστήριζε η Ελλάδα, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι «πάντοτε στηρίζουμε ειλικρινείς προσπάθειες για εξεύρεση μιας διευθέτησης, οι οποίες βασίζονται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σέβονται τις αρχές της Ε.Ε. και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Ο Έλληνας επίσημος επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., που σημαίνει ότι θα παραμείνει μέλος και μετά από μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση. Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει πάντοτε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά εντός της Ε.Ε., το οποίο είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ασφαλώς και της Ε.Ε.», είπε ο κ. Δρούτσας, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι η διευθέτηση θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Καταλήγοντας κι αφού επισήμανε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά και τη διαπραγματευτική διαδικασία με πολύ εποικοδομητικό και θαρραλέο τρόπο, εξέφρασε ξανά «την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειές του».

Δεν συζητήθηκαν τα ακανθώδη
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας επίσημος διαφοροποιήθηκε από τις αισιόδοξες αναφορές και εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα, τονίζοντας ότι καίρια σημεία της διαπραγμάτευσης δεν έχουν συζητηθεί.
Ζητώντας τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Μπαν είπε πως το κλίμα στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι επιφυλακτικότερο για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Δρούτσας συμφώνησε, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ο Πρόεδρος Χριστόφιας χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη. Και «παρεξηγήσεις» όπως αυτή που συνέβη με τη μετάβαση του Γενικού Γραμματέα στο λεγόμενο προεδρικό του Ταλάτ, δεν βοηθούν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top