GuidePedia

0

Κοινή διαπίστωση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας είναι ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να συμφιλιωθεί με την ιδέα μίας δημοκρατικής, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος επέστρεψε χθες από την Αθήνα, όπου είχε επαφές. Εκτίμηση του κ. Ομήρου, μετά τις συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες με τους Ελλαδίτες αξιωματούχους, είναι ότι έφτασε η ώρα για να συζητηθεί η αναδιαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό.
«Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στην Αθήνα και στις επαφές που είχα, ανέπτυξα προς τους συνομιλητές μου τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως των αδιάλλακτων θέσεων που καταθέτει η τουρκική πλευρά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, ιδιαίτερα με την κατάθεση του γνωστού, τουρκικού συνομοσπονδιακού εγγράφου», είπε ο κ. Ομήρου.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει εξαπολύσει μία επικοινωνιακή εκστρατεία, προεξάρχοντος του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, ενόψει της πιθανότητας αδιεξόδου στις συνομιλίες, να επιρρίψει ευθύνες και να πείσει τη διεθνή κοινότητα να πράξει το ίδιο στην ελληνοκυπριακή πλευρά ή τουλάχιστον να επιρριφθούν ισόβαθμα οι ευθύνες. Συνεπώς, σημείωσε, «χρειάζεται η συζήτηση όλων αυτών των εξελίξεων στα πλαίσια μίας συλλογικής διαβούλευσης με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και αυτό αναμένεται να γίνει κατά τη προσεχή επίσκεψή του στην Κύπρο και τη συνάντησή του με την πολιτική ηγεσία».
Ο κ. Ομήρου έκρουσε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι ύστερα από 17 ολόκληρους μήνες απευθείας διαπραγματεύσεων, όχι μόνο δεν έχουν συζητηθεί οι κεφαλαιώδους σημασίας πτυχές του Κυπριακού αλλά και για τα κεφάλαια για τα οποία υπήρξε μέχρι τώρα συζήτηση, η τουρκική πλευρά εμφανίζεται σταθερά με συνομοσπονδιακές και διχοτομικές θέσεις.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top