GuidePedia

0

Εκτός τροχιάς και εκτός προγράμματος βρίσκονται πλέον οι συνομιλίες. Όπως ανακοίνωσε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, οι λεπτομέρειες των εντατικών συνομιλιών θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, καθώς εκεί μετατέθηκε το τέλος του δευτέρου γύρου, που τελείωνε, κανονικά, χθες. Ο κ. Ντάουνερ δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η αλλαγή, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε επί του θέματος. Αυτό που σίγουρα άφησε να νοηθεί είναι ότι χρειαζόταν επιπλέον χρόνος, καθώς δήλωσε ότι αυτός είναι ένας «πολιτισμένος και εποικοδομητικός τρόπος» να διαχειριστούν την κατάσταση, αντιπαραβάλλοντας την απόφαση αυτή με αντίστοιχες άλλων διαπραγματευτικών διαδικασιών, όπου επιλέχθηκε η οδός της ολονύχτιας διαβούλευσης. «Το σημαντικό σε όλες αυτές τις διαδικασίες είναι ότι οι ηγέτες καταπιάνονται, προσπαθούν εποικοδομητικά να βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα», ανέφερε ο Ντάουνερ.
Ως προς τι χρειαζόταν, όμως, ο επιπλέον χρόνος; Υπάρχουν, ουσιαστικά, δύο ενδεχόμενα:
1. Είτε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχουν αποτύχει παταγωδώς και ζήτησαν λίγες περισσότερες ώρες συνομιλίας, για να κάνουν την ύστατη προσπάθεια για ουσιαστικές συγκλίσεις.
2. Είτε θεωρούν ότι η έλλειψη συγκλίσεων που χαρακτήριζε τις έξι εντατικές συναντήσεις μπορεί να ξεπεραστεί, και μετά το τέλος της μικρής συνάντησης της Παρασκευής, θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν κάποια μεγάλη σύγκλιση στη διακυβέρνηση.

Κινητικότητα αλλά τζίφος

Η χθεσινή ημέρα των εντατικών συνομιλιών χαρακτηριζόταν από έντονη κινητικότητα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καταγράφηκαν αρκετές εναλλαγές, καθώς πότε συζητούσαν κατ’ ιδίαν οι κ. Χριστόφιας και Ταλάτ, πότε καλούνταν στη συζήτηση και οι σύμβουλοί τους κ. Ιακώβου και Ναμί και πότε κάθονταν στο τραπέζι σύσσωμες οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες.
Αποκλειστικό θέμα συζήτησης ήταν και πάλι η διακυβέρνηση, κυρίως σε σχέση με το διαμοιρασμό εξουσιών. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ταλάτ επέμεινε και πάλι στην απαράδεκτη συνομοσπονδιακή πρόνοια για δύο ξεχωριστά FIR, ενώ, για άλλη μία φορά, επιχείρησε να προεκτείνει τη χρονική παραμονή του Τ/κ στην προεδρία, αξιώνοντας έτσι υποχωρήσεις επί των παραχωρήσεων, καθώς η εκ περιτροπής προεδρία αποτελεί πρόταση που κατέθεσε η δική μας πλευρά. Συνεπώς, συγκλίσεις κατά τη χθεσινή ημέρα δεν υπήρξαν σε αυτά τα θέματα, και ούτε έχουν συζητηθεί εις βάθος οποιαδήποτε άλλα, που ξεφεύγουν από τα πλαίσια της διακυβέρνησης. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, επιβεβαίωσε αυτό ακριβώς, ότι, δηλαδή, επρόκειτο για άλλη μία λεπτομερή συζήτηση επί της διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παρασκευή τα μαντάτα

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ξεκαθάρισε ότι μετά τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, η οποία αναμένεται να θυμίζει περισσότερο το γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων, παρά των εντατικών, καθώς θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα μόνο κατά τη διάρκεια του πρωινού, θα υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις, για την πορεία των συνομιλιών. «Θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος αυτής της διαδικασίας, που έχει παραταθεί μέχρι την Παρασκευή. Στην κατάλληλη ώρα, με τον κατάλληλο τρόπο. Θα εξηγούν τι ακριβώς συνέβαινε», είπε ο Ειδικός Σύμβουλος του Μπαν Κι Μουν.
Ερωτηθείς ως προς το είδος και το περιεχόμενο αυτών των ανακοινώσεων, ο κ. Ντάουνερ περιορίστηκε να πει ότι αυτού του είδους τα πράγματα αφήνονται να αποφασιστούν στο τέλος. «Περισσότερα θα αποκαλυφθούν με την πάροδο του χρόνου, όπως συνηθίζω να λέω», πρόσθεσε. Στην επιμονή των δημοσιογράφων, κατά πόσον αυτή η παράταση μεταφράζεται σε τρίτο γύρο εντατικών διαπραγματεύσεων από Δευτέρας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα υπάρξει και τρίτος εντατικός γύρος. Η Δευτέρα είναι η ερχόμενη εβδομάδα και θα δούμε τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, όταν αυτή έρθει».

Είναι η «κατάλληλη στιγμή»;

Οι δύο συνομιλητές δεν είναι οι μόνοι που χρειάζονται επιπλέον χρόνο. Αν και ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε προαναγγείλει ότι ο Μπαν Κι Μουν θα ανακοίνωνε χθες αργά το βράδυ το κατά πόσο θα έρθει τελικά ή όχι στην Κύπρο στο τέλος της εβδομάδας, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ζήτησε με τη σειρά του παράταση χρόνου, ώστε να μπορεί να πει με σιγουριά. Όπως εξήγησε, είχε μια ενημέρωση από τον κ. Ντάουνερ χθες το πρωί, όμως χρειάζεται περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ τους, πριν ληφθεί η τελική απόφαση.
«Όπως δήλωσα επανειλημμένα, αναμένω ακόμη να επισκεφθώ την Κύπρο για να προσφέρω τη βοήθειά μου, να βοηθήσω τη διαπραγμάτευση στην κατάλληλη στιγμή. Αναμένω την ενημέρωση του Ειδικού μου Συμβούλου Αλεξάντερ Ντάουνερ. Γνωρίζω ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) και χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει κάποια προσπάθεια για κινητικότητα και μόλις ενημερωθώ από τον Ειδικό μου Σύμβουλο, θα μπορέσω να αποφασίσω πότε θα μπορέσω να επισκεφθώ την Κύπρο», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν. Ουσιαστικά, αυτό που αναμένει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, για να καταλήξει οριστικά, είναι κατά πόσον θα καταγραφεί κάποια πρόοδος στη συνάντηση της Παρασκευής, ή αν οδηγούμαστε σε συνολικό ναυάγιο, οπόταν και ίσως επιλέξει τελικά να απέχει από τη διαδικασία.
Πληροφορίες που προέρχονται από διπλωματικούς κύκλους, πάντως, και οι οποίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι ο κ. Μπαν προετοιμάστηκε για το ταξίδι του έτσι κι αλλιώς και είναι πιθανόν να επιδιωχθεί κάποιου είδους επίπλαστη πρόοδος στη διαδικασία, ούτως ώστε να δικαιολογηθεί η πολυδιαφημιζόμενη «επαρκής πρόοδος» και η «κατάλληλη στιγμή». Από τη στιγμή που ο πραγματικός σκοπός του ταξιδιού του Γ.Γ. του ΟΗΕ παραμένει ασαφής και το σενάριο που επικρατεί είναι ότι γίνεται μια προσπάθεια από μέρους των Ηνωμένων Εθνών να ενισχυθεί η υποψηφιότητα Ταλάτ για τις ψευδοεκλογές, τότε το κλειδί στην επίπλαστη, έστω, πρόοδο, το κρατά ο ίδιος ο Ταλάτ. Είναι πιθανόν, δηλαδή, βάσει των ίδιων πληροφοριών, να φροντίσει να κάνει πίσω σε κάποιες από τις απαιτήσεις του, ώστε να μπορεί να επικυρωθεί η πρόοδος που αναζητείται, για να δικαιολογηθεί και η επίσκεψη Μπαν Κι Μουν.

Διπλωματικά παιγνίδια

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να παρουσιάσουν τα γεγονότα όπως θα ήθελαν να είναι και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι «κούφιες κουβέντες» του Ντάουνερ για πρόοδο και αισιοδοξία, μετά από αρκετές συναντήσεις στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων -ενώ ήταν σαφές ότι δεν υπήρχαν συγκλίσεις- αλλά και οι κατά καιρούς παρόμοιες τοποθετήσεις σε ανώτερο επίπεδο σκοπό έχουν να ασκήσουν πιέσεις στους δύο συνομιλητές, ούτως ώστε η διαδικασία να προχωρά, παρά τις εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις. Στα πλαίσια αυτά, αναμένεται, συνεπώς, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, να κινηθεί και η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν, καθώς θα επιβάλει την αίσθηση της προόδου, χωρίς αυτή να υφίσταται. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ενδεχομένως θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να γίνουν πιο ευέλικτοι και πιο διαλλακτικοί, ούτως ώστε να εξέλθει η διαδικασία από το τέλμα. Θα επιδιώξει δηλαδή υποχωρήσεις και υπερβάσεις κόκκινων γραμμών.
Αν όμως τα επικοινωνιακά παιγνίδια αποτύχουν, κύκλοι αναφέρουν ότι είναι ορατό πλέον και το ενδεχόμενο της επιδιαιτησίας. Αυτό καθίσταται δύσκολο, βεβαίως, καθώς οι διακηρύξεις περί συμβουλευτικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών και περί «ενδοκυπριακής λύσης» θα πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια και τη θέση τους να πάρει μια νέα πρωτοβουλία, που θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς, για να μειωθούν οι αντιδράσεις, κυρίως στην ελληνική πλευρά. Γι’ αυτό, το λεκτικό αλλά και ο τρόπος δράσης, σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα.
Πάντως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι η άμεση προτεραιότητα του Οργανισμού, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα περιμένουν, μάλλον, να ξεκαθαρίσει το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών και να μπορέσουν οι συνομιλίες να επανέλθουν σε κανονική ροή, πριν εμπλακούν πιο ενεργά στην έκβασή τους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top