GuidePedia

0

Ομάδα αποτελούμενη από μέλη του εκτός νόμου ΡΚΚ και Κούρδους πρόσφυγες πέρασε από το Ιράκ στην Τουρκία για να παραδοθεί στις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για μία ένδειξη καλής θέλησης προς την τουρκική κυβέρνηση, που γίνεται με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.....


Το "καραβάνι ειρήνης", όπως έχει ονομαστεί, αποτελείται από οκτώ μαχητές του ΡΚΚ που ζούσαν σε κρησφύγετα στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ και 26 Κούρδους πρόσφυγες που ζούσαν στο Ιράκ.

Μόλις πέρασαν οι 34 Κούρδοι στο τουρκικό έδαφος, από το μεθοριακό σταθμό Χαμπούρ, τους περίμενε Τούρκος εισαγγελέας, όπως και δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Κούρδους.

Η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από το πλήθος των Κούρδων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα για να υποδεχτούν τους ομοεθνείς τους, χορεύοντας, τραγουδώντας και κρατώντας πανώ με συνθήματα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης.

Η συγκρότηση αυτού του "καραβανιού ειρήνης" έγινε με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος ζήτησε να γίνει μία χειρονομία καλής θέλησης έναντι της "πρωτοβουλίας εκδημοκρατισμού" που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση, με στόχο τη διασφάλιση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζουν την πρωτοβουλία του Οτσαλάν ως παράδοση του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης, οι 34 εκπρόσωποι του ΡΚΚ ελπίζουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

"Ελπίζω ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Δεν είναι δυνατό να μάχονται εναντίον ενός τεράστιου κράτους, του τουρκικού κράτους και να ζουν στα βουνά για όλη τη ζωή τους", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Το "καραβάνι ειρήνης" χαιρέτισε και η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ.

"Η προεδρία της κουρδικής περιοχής υποστηρίζει κάθε ενέργεια προς την ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο Άχμαντ Φουάντ, προσωπάρχης της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων στο Ιράκ.

Με γραπτή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ και Εμινέ Αϊνά, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση αυτής της συμβολικής ενέργειας. "Θέλουμε να δηλώσουμε ότι βλέπουμε αυτό το βήμα ως ιστορικό", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.

Τα κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι και άλλη μία αντιπροσωπεία από Κούρδους που ζουν στην Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί.

Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στις πόλεις όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο έγιναν διαδηλώσεις συμπαράστασης στο "καραβάνι ειρήνης". Περίπου 5.000 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, κρατώντας πανώ που έγραφαν ότι οι 34 είναι "απόστολοι της ειρήνης και τιμή για τους Κούρδους". Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στις πόλεις Μους, Μπάτμαν, Μαρντίν, Τούντσελι και Βαν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top