GuidePedia

0

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η χώρα και η οικονομία της. Το δίλημμα, όπως το θέτει ο ΣΕΒ, με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, είναι σαφές: «'Η θα συστρατευθούμε στον ανηφορικό δρόμο μιας ριζικής εθνικής αλλαγής ή θα πάρουμε έναν επικίνδυνο οικονομικό και κοινωνικό κατήφορο»......

Σε ανακοίνωση του ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι πολύ πριν εκλογές είχε θέσει τους άξονες εκσυγχρονισμού του τόπου, προτάσσοντας την ανάγκη:
* να υπάρξει ισχυρή διακυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή

* να εξυγιανθεί το πελατειακό και διαπλεκόμενο κράτος, με στόχο την αποκομματικοποίηση του κράτους και τη δημιουργία σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του Κράτους

* να καταπολεμηθεί η διαφθορά που νοθεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας

* να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή με την οργάνωση ενός κοινωνικού κράτους πραγματικών κοινωνικών υπηρεσιών και όχι συντεχνιακών επιδομάτων

* να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης –που ενσωματώνει και την πράσινη ανάπτυξη

* να αναβαθμιστούν τα δημόσια αγαθά της Παιδείας και της Υγείας

* να αντιμετωπιστεί, με τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων, ή όχι και τόσο βραδυφλεγής πλέον βόμβα του Ασφαλιστικού.

* να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα ως προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και ως πεδίο ανάδειξης των ζωντανών δυνάμεων του τόπου.

Το νέο περιβάλλον, η νέα διακυβέρνηση που έχει προκύψει από τις εκλογές, διαθέτει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει την αναγκαία ανασυγκρότηση της χώρας. Ήδη σε βασικούς τομείς διατυπώνονται προτάσεις και γίνονται βήματα που σηματοδοτούν μία αντίληψη ουσιαστικής και ελπιδοφόρας αλλαγής –όπως η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, ο νέος χάρτης τοπικής αυτοδιοίκησης, η πάταξη της διαφθοράς, η μείωση της κρατικής σπατάλης και της γραφειοκρατίας, η αξιοκρατική και όχι κομματική επιλογή των κρατικών στελεχών.

Από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης προκύπτει με σαφήνεια ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα η οικονομική πολιτική θα κινηθεί στην κόψη του ξυραφιού, επιδιώκοντας να υλοποιήσει:

* την αναζωογόνηση της αγοράς

* την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους

* την εκκίνηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης

* την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης

Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με αυτές τις κατευθύνσεις –που βρίσκονται άλλωστε σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του ΣΕΒ. Οφείλουμε πάντως να υπογραμμίσουμε ότι οι στόχοι αυτοί δεν είναι όλοι συμβατοί μεταξύ τους –κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί από την Ε.Ε. και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προωθηθούν άμεσα και αποφασιστικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε η τρέχουσα δημοσιονομική εκτροπή να αντιμετωπιστεί ως μια μεταβατική φάση μέσα σ’ ένα ευρύτερο, σταθερό και συνεπές μεταρρυθμιστικό πλαίσιο.

Ο ΣΕΒ δηλώνει ετοιμότητα συνεισφοράς και συνεργασίας με την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον. Καταδείξαμε την ετοιμότητα αυτή καταθέτοντας την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Εργασίας μια δέσμη μέτρων-ανάχωμα στην ανεργία. Την ίδια ετοιμότητα θα επιδείξουμε και σε άλλα μείζονα ζητήματα, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, η διαμόρφωση νέου θεσμικού αναπτυξιακού πλαισίου, η προστασία του περιβάλλοντος, η αναζήτηση μίας βιώσιμης λύσης για το Ασφαλιστικό.

Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας. Δεν θα είναι όλες οι αποφάσεις ανώδυνες. Αλλά οι ίδιοι οι καιροί δεν σηκώνουν πλέον μισές αλήθειες και μισιακά βήματα, εύσχημες αναβολές και παλινωδίες. Οι εκλογές έδειξαν ότι οι Έλληνες πολίτες επιζητούν ένα νέο περιβάλλον –ένα νέο ξεκίνημα. Μια νέα δυναμική έχει ήδη δημιουργηθεί. Ευθύνη όλων μας είναι να μην τη σπαταλήσουμε».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top