GuidePedia

0
«Θα επιμείνουμε να εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της, που έχουμε συμφωνήσει στην ΕΕ, ως τον Δεκέμβριο, οπότε θα γίνει η αξιολόγησή της -και πρέπει να γίνει η αξιολόγησή της τότε - από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα σε ειδική συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ιδιαίτερη συγκίνησή του για την ομιλία του στην Κυπριακή Βουλή,.....
υπενθυμίζοντας ότι η σημερινή του ομιλία αποτελεί τη συνέχεια μιας παράδοσης, που ξεκίνησε ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον κυπριακό λαό από το βήμα της Κυπριακής Βουλής στις 28 Φεβρουαρίου 1982.

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι μόνιμη και σταθερή επιδίωξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι η αποτροπή της νομιμοποίησης και η ανατροπή -εν τέλει - των επιπτώσεων της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο το 1974, ενώ σταθερός είναι και ο στόχος για τη νέα εποχή συνεργασίας που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Σταθερή είναι η προσήλωσή μας για τη διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων στην ελεύθερη διακίνησή τους, στην αποκατάσταση και απόκτηση περιουσιών και στην εγκατάσταση σε όλη την επικράτεια της πατρίδας τους», πρόσθεσε.

«Οι σταθερές αυτές επιδιώξεις μας μπορούν και πρέπει να επιτευχθούν ειρηνικά, στο πλαίσιο μιας συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε και πρόσθεσε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι:

«Θέλω να είμαι σαφής προς κάθε κατεύθυνση. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην επανένωση του νησιού. Η Ελλάδα, όπως και ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν αποδεχόμαστε την διχοτόμηση».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση που θα επανενώσει το νησί θα οδηγήσει στην μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια λειτουργική και βιώσιμη, διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, όπως αυτή ορίζεται από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ καταλύτης και εγγύηση είναι η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την κυπριακή επικράτεια με την διαδικασία που ορίζει το πρωτόκολλο 10 της Πράξης Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

«Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι η μέθοδος επίλυσης που η Κύπρος επέλεξε και η Ελλάδα συμφώνησε, αποκλείοντας άλλες, όπως αυτές που αγνοούν την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου», είπε ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες Χριστόφια - Ταλάτ, υπό την αιγίδα του γγ του ΟΗΕ και υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα είναι απλός θεατής αυτής της προσπάθειας, αλλά θα αναλάβει πρωτοβουλίες, πάντα στο πλαίσιο της πολύ καλής συνεργασίας και του συντονισμού με την κυπριακή κυβέρνηση και τον κ. Χριστόφια.

«Είναι δεδομένη η ετοιμότητά μας να παράσχουμε την όποια βοήθεια μας ζητήσει η κυπριακή κυβέρνηση», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι στην ΕΕ «αναδεικνύουμε το δικό της ζωτικό συμφέρον για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να μην επανέλθει το Κυπριακό πρόβλημα υπό νέα μορφή, που είναι πιθανό να επηρεάσει άμεσα τη λειτουργικότητα της ίδιας της ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κινηθούμε και προς την Τουρκία, όχι για να διαπραγματευθούμε μαζί της το διεθνές πρόβλημα της Κύπρου, αλλά «επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι η Άγκυρα έχει κάθε συμφέρον και δυνατότητα να επιτρέψει και να ενθαρρύνει τον κ. Ταλάτ να διαπραγματευθεί μια αμοιβαία, επωφελή λύση».

«Η Τουρκία οφείλει να αφήσει ελεύθερο τον Κυπριακό λαό και οφείλει να δεχθεί ότι θεμελιώδης προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού είναι η αποδοχή και η αναγνώριση της Κυπριακής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας», τόνισε.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επισήμανε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ οπλίζει την Κυπριακή Δημοκρατία με νέες δυνατότητες για να υπερασπιστεί με ασφάλεια τα συμφέροντά της και προσφέρει την ευκαιρία σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απαλλαγούν «όχι από την εθνική ιστορική κληρονομιά και συνείδησή τους, αλλά από αναχρονιστικά, διχαστικά και αδιέξοδα σύνδρομα εξαρτήσεων, ή από την αναγκαστική πολλές φορές εξάρτηση, από τις μητέρες πατρίδες», ενώ η συμμετοχή στην ΕΕ θα δώσει στους τουρκοκύπριους τη δυνατότητα, μετά από συμπεφωνημένη επανένωση της νήσου, να απολαύσουν πλήρως τα αγαθά που απορρέουν από την συμμετοχή τους στην ΕΕ.

«Στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η ενεργός υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, όπως και όλων των γειτόνων μας στη Νοτιανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «η εκπλήρωση των συμβατικών υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της ΕΕ όσον αφορά την Κύπρο θα ήταν η ισχυρότερη απόδειξη ότι η Τουρκία πραγματικά αλλάζει στο πλαίσιο της διαδικασίας υποψηφιότητάς της, ενώ θα οδηγούσε και στη απελευθέρωση 8 διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει λόγω της άρνησης της Άγκυρας να πράξει τα αυτονόητα και θα επηρέαζε θετικά την επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι κυρίως δική της ευθύνη, «αλλά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά, επιβραβεύοντας τα επιτεύγματα και στηλιτεύοντας τις παραλείψεις και τα ελλείμματα» και πρόσθεσε ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς έναντι της Τουρκίας, τόσο για την τελική έκβαση των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όσο και για τις προϋποθέσεις επίτευξης του στόχου αυτού.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Τουρκία «πρέπει να αντιληφθεί και να αναγνωρίσει ότι το ζητούμενο της διαπραγμάτευσης δεν είναι η κατάλυση αλλά η μετεξέλιξη του Κυπριακού Κράτους, μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, με τρόπο που να διασφαλίζονται η συνέχειά του, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, η ικανότητά του να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις του, η λειτουργικότητά του και οι ουσιαστικές εξουσίες της κεντρικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να διασφαλίζει η εξισορρόπηση της ανάγκης των τουρκοκυπρίων για αποτελεσματική συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στη διοίκηση της δικής τους ομόσπονδης περιοχής, με το αναπόδραστο γεγονός ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι καθόλου ίσες αριθμητικά.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε επίσης την Τουρκία να επανεξετάσει τις θέσεις της στο θέμα της ασφάλειας, λέγοντας ότι «στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά οι μεταξύ μας σχέσεις δεν καθορίζονται και δεν μπορούν να καθορίζονται από την στρατιωτική μας ισχύ ή απειλή, αλλά από το σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αμοιβαίων υποχρεώσεων και τα ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα εγγυάται η ίδια η ΕΕ και καμία στρατιωτική δύναμη».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης την Τουρκία να συμβάλλει στην επίλυση και άλλων πτυχών του προβλήματος, όπως είναι η διευθέτηση του περιουσιακού, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και με γνώμονα το δικαίωμα εκείνων που στερήθηκαν τις πατρογονικές εστίες τους και τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι τελικά ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι επιβολής τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων ή επιδιαιτησίας που δοκιμάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι η υπόθεση ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων για την επανένωση της κοινής σας πατρίδας μπορεί και πρέπει να δικαιωθεί για το καλό της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ευρύτερης περιοχής μας και της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση και «είμαι βέβαιος το σύνολο του ελληνικού πολιτικού κόσμου» θα είναι αρωγοί και συμπαραστάτες του κυπριακού ελληνισμού και σταθεροί σύμμαχοι της Κύπρου στη διεθνή αρένα και τονίζοντας ότι «σήμερα στο κυπριακό κοινοβούλιο δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε μαζί και να αντιμετωπίζουμε με αποφασιστικότητα κάθε πρόκληση του κοινού μας μέλλοντος ώστε αυτός ο ναός της Δημοκρατίας να εγκολπώνει και να εκφράζει όλους τους Κύπριους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους, σε μια δημοκρατική, επανενωμένη και ελεύθερη Κύπρο».

Παπανδρέου: Υπάρχει νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Με τον πρόεδρο της Βουλής των αντιπροσώπων είχε συνάντηση νωρίτερα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Παπανδρέου: «Υπάρχει νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας και στο ζήτημα του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη βοήθεια της χώρα μας στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συνεχίζει σήμερα την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, ολοκλήρωσε τον κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία, με διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη και τη γ.γ. των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου.

«Εξηγήσαμε στον πρωθυπουργό γιατί ανησυχούμε για τους χειρισμούς που γίνονται στο Κυπριακό, δώσαμε τις προτάσεις μας για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως συζητήθηκαν και στο Εθνικό Συμβούλιο, ότι δεν μπορεί η Τουρκία να περάσει ανενόχλητη και αλώβητη τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος συνοδευόταν από τον αναπληρωτή πρόεδρο Νίκο Κουτσού.

Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που εξέφρασε και οι αναλύσεις που παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ότι δεν μπορεί η Τουρκία να περάσει αλώβητη, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της λύσης οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ο κ. Παπανδρέου, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, ανέφερε ότι και το θέμα των εγγυήσεων είναι κορυφαίο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για την Κύπρο και δεν μπορεί να υπάρξει λύση με τουρκικές ή άλλες εγγυήσεις.

Η γραμματέας των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου δήλωσε ότι εξέφρασε την άποψη ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας θα πρέπει να επιδείξουν σθεναρή στάση ενόψει Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο άνοιγμα κεφαλαίων.

«Πρέπει πραγματικά να προχωρήσουν, αν δεν υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο, έστω και οι δύο χώρες μόνες τους, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της αρνησικυρίας όσον αφορά το άνοιγμα των κεφαλαίων», ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου χαιρέτισε την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο, και τα «θετικά του μηνύματα» όσον αφορά την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συμπαραταχθούν και να συμπορευτούν στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε και στον «οδικό χάρτη», εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια δήλωση πολιτικής και όχι μια κίνηση στρατηγικής από την πλευρά του Ελληνα πρωθυπουργού.

«Δείχνει τις προθέσεις αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και χρονοδιαγράμματα όσον αφορά την πορεία. Βέβαια υπάρχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο δηλώνει ότι θα προχωρήσουν οι όποιες κινήσεις, οι όποιες πιέσεις για να έχουμε ένα αποτέλεσμα», κατέληξε.

Προειδοποίηση Καρογιάν στην Τουρκία

«Αν η Τουρκία συνεχίσει να επιδεικνύει τη σημερινή συμπεριφορά και να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να υποστεί τις ανάλογες αυστηρές κυρώσεις»,τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Μάριος Καρογιάν, στην προσφώνησή του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Α. Παπανδρέου.

«Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι μηδαμινά. Η τουρκική πλευρά παραμένει άτεγκτη στις αδιάλλακτες θέσεις μας, τα περιθώρια ευελιξίας της δικής μας πλευράς έχουν εξαντληθεί και δυστυχώς για μια ακόμη φορά τα Ηνωμένα Έθνη δεν κατορθώνουν να σταθούν αποτελεσματικός θεματοφύλακας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεών τους στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ ο κυπριακός λαός επενδύει πολλές ελπίδες και πολλές προσδοκίες στην ΕΕ ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο»,πρόσθεσε ο κ. Καρογιάν.

«Το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει άλυτο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και όπως επιβεβαιώνεται τόσο από τις τουρκικές προτάσεις στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων όσο και από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της ηγεσίας της Άγκυρας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η τουρκική πλευρά στοχεύει σε λύση συνομοσπονδίας και σε δύο κράτη»,είπε ο κ. Καρογιάν, υπογραμμίζοντας ότι «ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής δεχθήκαμε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία ως ένα ιστορικό και οδυνηρό συμβιβασμό, όχι μια ψευδεπίγραφη ομοσπονδία, όχι συνομοσπονδία, όχι δύο χωριστά κράτη».

Ο M. Καρογιάν είπε ότι «διεκδικούμε την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού μας, λύση που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και τις τούρκικες εγγυήσεις, θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, την οικονομία και τους θεσμούς και θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «παρά τα δεινά που υφίσταται εδώ και 35 χρόνια από την Τουρκία, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να υποδεχθεί στην ΕΕ μια Τουρκία που να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης και να πειθαρχεί στο κοινοτικό κεκτημένο» και υπογράμμισε ότι με προσεκτική μελέτη των σημερινών δεδομένων «η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν και δυνατότητες και ερείσματα που μπορούν να ενισχύσουν το κύρος και την αξιοπιστία τους με ορθολογιστικό σχεδιασμό, πολύπλευρη ανάπτυξη πολιτικής και διπλωματικής δράσης, οικονομική διπλωματία και αναζήτηση συγκλίσεων συμφερόντων με διάφορες χώρες, ώστε να μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητές μας για αντιμετώπιση της αδιαλλαξίας και αλαζονείας της Τουρκίας και να μεγιστοποιήσουμε το κόστος για την Τουρκία, ενόσω συνεχίζει να ακολουθεί νεοθωμανικές πολιτικές και νοοτροπίες».

Ο Μ. Καρογιάν τόνισε ότι ο κυριότερος μοχλός πίεσης της Τουρκίας που έχουμε στα χέρια μας είναι η ενταξιακή της πορεία και διερωτήθηκε «ως πότε θα γίνεται ανεκτή αυτή η προκλητική τουρκική συμπεριφορά, ως πότε η θετική και εποικοδομητική στάση της Κύπρου θα εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ως πότε θα αφήνεται η Τουρκία να παρουσιάζεται ως μια απαραίτητη περιφερειακή δύναμη που ασκεί μάλιστα και ειρηνευτικές διαμεσολαβήσεις, την ίδια ώρα που κατάφωρα και κατά συρροή παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα».

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης με την εφαρμογή της οποίας άλλα μέλη της ΕΕ έτυχαν της στήριξης της ευρωπαϊκής οικογένειας για ήσσονος σημασίας ζητήματα, θα ισχύσει και για την Κύπρο, που δικαιούται της ίδιας στήριξης και προστασίας απέναντι στον ετσιθελισμό και την αδιαλλαξία της Τουρκίας»,τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, ευχόμενος η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο να «θέσει τα θεμέλια για την διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικής και τακτικής, ώστε Κύπρος και Ελλάδα να υπερασπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, τα εθνικά δίκαια και τα εθνικά συμφέροντα σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top