GuidePedia

0

Ο αντάρτης Μιχρί Μπελί ή Καπετάν Κεμάλ τραγουδά στην ομώνυμη ταινία του Φώτου Λαμπρινού στα 95 του ένα αντάρτικο τραγούδι στα ελληνικά... Ο ίδιος είχε είχε μεταφράσει τον ύμνο του ΕΛΑΣ στα τουρκικά
Πριν από 60 χρόνια ένας Τούρκος έγινε Έλληνας αντάρτης (ο Μιχρί Μπελί πολέμησε στις γραμμές του ελληνικού Δημοκρατικού Στρατού) και τώρα δύο τουρκικά φεστιβάλ, της Κωνσταντινούπολης και της Αττάλειας, δέχονται μια ταινία του Φώτου Λαμπρινού για τη ζωή του «Καπετάν Κεμάλ» ως... τουρκική......


«Με έκαναν... Τούρκο» είπε χαριτολογώντας στα «ΝΕΑ» ο Φώτος Λαμπρινός και εξήγησε πως «ο Μιχρί Μπελί είναι πολύ γνωστή και σε μεγάλο βαθμό σεβαστή προσωπικότητα στην Τουρκία, ιδίως στον κόσμο της τουρκικής αριστεράς, των φοιτητών και της διανόησης». Η εταιρεία παραγωγής της ταινίας είναι ελληνική (η CL Ρroductions του Κώστα Λαμπρόπουλου), στην παραγωγή συμμετείχαν και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η ΕΡΤ, αλλά υπήρχε και Τούρκος συμπαραγωγός, ο Χουσεΐν Καραμπέη.

Γι΄ αυτό τον λόγο φαίνεται οι οργανωτές των δύο τουρκικών φεστιβάλ, ξεχωρίζοντας τους δικούς τους, ενέταξαν την ταινία του Φώτου Λαμπρινού στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αττάλειας- και προηγουμένως στο εθνικό διαγωνιστικό και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης - ως τουρκική παραγωγή.

Τι σας έκανε να εστιάσετε στη ζωή του Μιχρί Μπελί;
Η πολυτάραχη ζωή του και το γεγονός ότι ως Τούρκος εθελοντής (ο μόνος ξένος) πολέμησε σχεδόν τρία χρόνια στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού, τραυματίστηκε σοβαρά, αποθεραπεύτηκε και συνέχισε τη δράση του, ως καπετάνιος τάγματος με το παρατσούκλι Καπετάν Κεμάλ, που του έδωσαν οι Έλληνες αντάρτες. Στην προσωπική επαφή, πριν από τα γυρίσματα, με γοήτευσε η προσωπικότητά του και το χιούμορ του. Η ταινία είναι ουσιαστικά ένα αυτοπορτρέτο, αφού ο ίδιος αφηγείται τη ζωή του, πότε στα τουρκικά και πότε στα ελληνικά από την εποχή που παιδάκι είχε μισήσει τους Έλληνες για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και κατόπιν ως μαρξιστής και επαναστάτης που πρωτοστρατεύτηκε στις ΗΠΑ κατέληξε καπετάνιος στον Εμφύλιο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top