GuidePedia

0

Μικρά, άγρια πουλιά που δεν πεθαίνουν … τραγουδώντας, αλλά εγκλωβισμένα σε κλουβιά, πιάνουν και πουλούν αδίστακτοι έμποροι σ' όλη την Ελλάδα.
Με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη εμπόρων άγριων ωδικών πτηνών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ) επισημαίνει ότι, όσοι επιθυμούν να αγοράσουν πουλί, θα πρέπει πρώτα να ζητούν από τους υπεύθυνους των καταστημάτων, πιστοποιητικό, όπου θα αναγράφεται ότι δεν έχει αποκτηθεί παράνομα και δεν ανήκει κατά συνέπεια σε είδος, που απαγορεύεται η εμπορία του.....


"Υπάρχουν βέβαια πολλά καταστήματα που προμηθεύουν με πλαστά πιστοποιητικά τους υποψήφιους αγοραστές", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης δράσεων διατήρησης της ΕΟΕ, Ρούλα Τρίγκου.

Ωστόσο, όπως λέει, υπάρχει πλέον ύφεση των περιστατικών παράνομης εμπορίας άγριων πουλιών, που ανθούσε τα τελευταία 20 χρόνια. "Εξακολουθεί βέβαια να υφίσταται, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, με αυξημένο εντούτοις το φαινόμενο στα Ιόνια νησιά απ΄ όπου περνούν μεταναστευτικά κοπάδια πουλιών και είναι πιο εύκολη η αιχμαλωσία τους", τονίζει η κ.Τρίγκου.

Επισημαίνει, παράλληλα, πως όσα άγρια πουλιά αιχμαλωτίζονται, πωλούνται κυρίως στο Μοναστηράκι, στην Αθήνα ή στο Καπάνι, στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για επικερδές εμπόριο αφού, σύμφωνα με το μέλος της ΕΟΕ, αν οι έμποροι αιχμαλωτίζουν περίπου 500 μικρόπουλα τη φορά, τα πουλούν στη συνέχεια προς 10 ευρώ το ένα.

Τα πιο κοινά είδη, που αιχμαλωτίζονται παράνομα, με ξόβεργες, είναι καρδερίνες, φλώροι, φανέτα, σκαρθάκια και γαλιάντρες, ενώ αρκετές φορές, μπορεί κάποιος να δει κοτσύφια και τσίχλες.

   "Το κελάιδισμά τους είναι αυτό που προσελκύει τους υποψήφιους αγοραστές αλλά αγοράζονται επίσης και χρησιμοποιούνται σαν 'κράχτες' για να προσεγγίσουν άλλα πουλιά που στη συνέχεια αιχμαλωτίζονται", αναφέρει η κ.Τρίγκου.

   "Ακόμα- συνεχίζει- και όσοι δεν αναγνωρίζουν τα πουλιά αυτά, θα πρέπει να είναι 'υποψιασμένοι' όταν βλέπουν να πωλούνται πουλάκια που δεν είναι ιδιαίτερα φανταχτερά, μέσα σε πολύ μικρά ξύλινα κλουβιά που βρίσκονται, φυσικά, στο εσωτερικό των καταστημάτων για να μην προσελκύουν τα βλέμματα".

Το πιο θλιβερό, πάντως, είναι ότι τα πουλιά αυτά έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας, επειδή, αφενός μεν είναι άγρια ζώα και είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, αφετέρου δε, όταν αιχμαλωτίζονται, τοποθετούνται πολλά μαζί, σε μικρούς χώρους, με αποτέλεσμα να "στρεσάρονται" πολύ και να πεθαίνουν.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top