GuidePedia

0
Φως για τον Σκαραμαγκά
Η πρόθεση της κυβέρνησης να ενθαρρύνει το επιχειρηματικό σενάριο μετάβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον γερμανικό όμιλο Thyssen Group στον Ν. Ταβουλάρη, ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου, διαφαίνεται μέσα από τις παρασκηνιακές κινήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών ομίλων και του ελληνικού δημοσίου για την ανεύρεση λύσης ως προς τη διασφάλιση των 1.400 θέσεων εργασίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά......



Ο εκπρόσωπος των Γερμανών Hans Cristof Atzpodien, εκτελεστικός πρόεδρος της Thyssen Group Marine Systems ανακοίνωσε και επισήμως χτες στον Β. Βενιζέλο ότι είναι οριστική και αμετάκλητη η απόφαση της Thyssen να αποχωρήσει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που έχει προκύψει με το υποβρύχιο «Παπανικολής», που... γέρνει, η εταιρεία δεσμεύτηκε να το πουλήσει σε άλλη χώρα, ενώ θα υλοποιηθεί κανονικά το υπόλοιπο μέρος της σύμβασης!
Βρείτε πρώτα φερέγγυο αγοραστή για τα ναυπηγεία και μετά φύγετε, είπε στον εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Group ο υπουργός Αμυνας, Β. Βενιζέλος
Βρείτε πρώτα φερέγγυο αγοραστή για τα ναυπηγεία και μετά φύγετε, είπε στον εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Group ο υπουργός Αμυνας, Β. Βενιζέλος
Ο υπουργός Αμυνας -σύμφωνα με πληροφορίες- είπε στο μεγαλοστέλεχος του γερμανικού ομίλου ότι: «Βρείτε πρώτα φερέγγυο αγοραστή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και μετά φύγετε. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συναινέσει στην αγοροπωλησία, εάν προηγουμένως δεν έχει βεβαιωθεί ότι η νέα ιδιοκτησία μπορεί να ολοκληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει με το Πολεμικό Ναυτικό ως προς την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων».
Τρία στάδια
Σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας τονίζεται ότι: «Από τη συζήτηση διαφαίνεται η δυνατότητα να συγκροτηθεί ένα κοινά αποδεκτό σχήμα λύσης ως προς τα υποβρύχια». Σύμφωνα με πληροφορίες το «σχήμα λύσης» προβλέπει τρία στάδια:
  • Πώληση του υποβρυχίου «Παπανικολής» που... γέρνει σε τρίτη χώρα με ευθύνη της γερμανικής πλευράς.
  • Παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό των υπόλοιπων τριών υποβρυχίων.
  • Εκσυγχρονισμό των παλαιότερων υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά ή κατασκευή δύο επιπλέον καινούργιων υποβρυχίων στο ίδιο ναυπηγείο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας υπογραμμίζεται ότι: «Το ζήτημα των υποβρυχίων συναρτάται και με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου, που χειρίζονται, κατά βάση, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας».
Επιστολή
Ηδη -σύμφωνα με πληροφορίες- οι επαφές του γερμανικού ομίλου Thyssen με τον Ομιλο Ταβουλάρη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενώ ο ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου έχει ενημερώσει με επιστολή του τη νέα κυβέρνηση για την πρόθεσή του να αγοράσει και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας σε δήλωσή του αναφέρει ότι: «Στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thyssen Group, αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς».
«Σε κάθε περίπτωση» -τονίζει ο Β. Βενιζέλος- «θεμελιώδης μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελληνική ναυπηγική υποδομή και τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κλάδο».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top