GuidePedia

0
Εκτεταμένες καταστροφές σε Άγιο Στέφανο και Διόνυσο, η φωτιά έχει μπει σε οικισμούς και απειλεί άμεσα σπίτια και περιουσίες. Η φωτιά καίει το Πεντελικό όρος, ενώ πολλά είναι τα προβλήματα στην Πεντέλη. Περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών έχουν γίνει στάχτη. Ώρα 16:25 Έκλεισε ο δρόμος από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα. Στα δύο χιλιόμετρα εκτείνεται το μέτωπο της φωτιάς.
Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο αυτή την ώρα είναι: Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Παλλήνη, Άνω και Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Σταμάτα, Άνοιξη, Ανθούσα και Παλαιά Πεντέλη, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στη Μονή.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φωτιά, που ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές καίγοντας σπίτια και 120.000 στρέμματα. Η φωτιά κατακαίει ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Σπίτια καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη και το Βαρνάβα. Ακόμη, το μέτωπο στην Πεντέλη έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς το Νέο Βουτζά, ενώ παράλληλα οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Νταού Πεντέλης και το Πικέρμι. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης ως 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα, λόγω των ανέμων που φτάνουν μέχρι και τα 7 μποφόρ, γίνονται συχνές αναζοπυρώσεις. Από τον Άγιο Στέφανο η φωτιά κινείται δυτικά προς την εθνική Αθηνών – Λαμίας, ενώ στην Πεντέλη έχει κατεύθυνση προς το Λείριο και τον Βουτζά. Εκφράζονται φόβοι για την ενδεχόμενη επέκταση του μετώπου του Αγίου Στεφάνου προς Κρυονέρι και Πάρνηθα, κάτι που προσπαθούν να αποτρέψουν οι πυροσβέστες....

Αντιμέτωπη με τις φλόγες βρίσκεται ισχυρή δύναμη πυρόσβεσης με επίγεια και εναέρια μέσα, ενώ αεροπορικές ενισχύσεις ήρθαν από την Ιταλία και αναμένονται από Γαλλία και Κύπρο.

Δύο άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ πολλοί αντιμετώπισαν αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα και χρειάστηκαν βοήθεια.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί η γραμμή του ΟΣΕ από Κιούρκα προς Άγιο Στέφανο.

Η Τροχαία καλεί τους οδηγούς να αναβάλλουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους, ενώ σε πολλούς δρόμους γίνονται εκτροπές στην κυκλοφορία.

Στις πληγείσες περιοχές σημειώνονται διακοπές ρεύματος, καθώς εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί 80 υποσταθμοί της ΔΕΗ και οι αρμόδιοι επιβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του Λεκανοπεδίου

Ώρα 16:24 Προς την παραλία του Βαρνάβα κατευθύνεται η φωτιά, η οποία βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της περιοχής

Ώρα 16:17 Καίγονται σπίτια στην Ροδόπολη

Ώρα 16:13 Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προέτρεψε με ανακοίνωσή του, όσους προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους της, να αποφύγουν την επιστροφή τους σήμερα και να μετακινούνται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στις βόρειες περιοχές της Αττικής, αλλά και για λόγους ασφαλείας.

Ώρα 16:09 Επιδεινώνεται η κατάσταση στη Ροδόπολη και στο Πανόραμα Παλλήνης

Ώρα 16:02 Καίγεται σχολείο στη Ρέα Δροσιάς

Ώρα 15:58 Αγ. Σπυρίδωνας και οικισμός Νταού Πεντέλης τα τελευταία θύματα των αναζωπυρώσεων

Ώρα 15:51 Φούντωσαν επικίνδυνα οι αναζωπυρώσεις στο Μαραθώνα

Ώρα 15:58 Στο Πικέρμι η πιο έντονη αναζοπύρωση, σπεύδουν πυροσβεστικές δυνάμεις

Ώρα 15:49 Εκκενώνεται προληπτικά το Λύρειο Ίδρυμα στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι

Ώρα 15:41 Σημαντικές αναζοπυρώσεις στα περισσότερα μέτωπα:

-Μαραθώνας πρός Σχινιά
-Μαραθώνας πρός Γραμματικό
-Πάντειος Πολιτεία
-Γέρακας
-Παλλήνη
-Αγ. Σπυρίδωνας
-Σταμάτα
-Βορεινή πλαγιά Πάρνηθας

Ώρα 15:35 Αγ. Σπυρίδωνας προς Πικέρμι η τελευταία μεγάλη αναζοπύρωση

Ώρα 15:30 Σημαντική αύξηση των εστιών στην βορεινή πλευρά της Πεντέλης, από τη ρίζα μέχρι την κορυφή. Μειωμένος ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή για τις κατοικίες στο Διόνυσο.

Ώρα 15:27 Αναζωπύρωση της φωτιάς στο Διόνυσο. Με κατεύθυνση προς την Εκάλη οι φλόγες με την βοήθεια των ανέμων.

Ώρα 15:25 Στην πλατεία Παλαιάς Πεντέλης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου

Ώρα 15:23 Αναζωπύρωσεις στο Πικέρμι την Πάντειο Πολιτεία και την Παλλήνη Καίγονται σπίτια στη Ροδόπολη

Ώρα 15:22 Αναζωπυρώσεις στη Δροσιά, κοντά σε κατοικίες οι φλόγες

Ώρα 15:14 Σε ύφεση αυτή τη στιγμή οι πυρκαγιές σε Αγ. Στέφανο, Δροσιά, Μαραθώνα, Πάρνηθα. Δύσκολη η κατάσταση στη Σταμάτα από τις αναζωπυρώσεις.

Ώρα 15:06 Αναζωπύρωση στη Σταμάτα δυσχερένει την κατάσταση

Ώρα 15:04 Ξεπερνούν τα 160.000 στρέματα μέχρι τώρα τα καμένα από τη φωτιά στην Αττική, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις

Ώρα 15:02 Επιδείνωση στο Διόνυσο, κοντά στο Δημαρχείο η φωτιά

Εκκενώνεται η Παλαιά Πεντέλη. Καίγεται ο περίβολος στη Μονή Πεντέλης. Εκκενώνεται ο Άγιος Στέφανος, η φωτιά μπαίνει σε οικισμούς και απειλεί άμεσα σπίτια και περιουσίες. Στον οικισμό Αγ. Αθανάσιος Παλλήνης οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Πολλά τα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική. Περισσότερα από 120.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα, καθώς και την Ιταλία και τη Γαλλία φτάνουν στη ΒΑ Αττική.

Ώρα 13:26 "Βομβαρδισμός" ρίψεων νερού από canadair και ελικόπτερα στον Αγ. Στέφανο, μέσα στην πόλη

Ώρα 13:24 Επιστρέφει εκτάκτως στην Αθήνα από τα Γιάννενα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας

Ώρα 13:22 Υπό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια, βελτιωμένη η κατάσταση στην Παλαιά Πεντέλη

Ώρα 13:18 Εκκενώνεται ο Διόνυσος, οι φλόγες μέσα στην πόλη

Ώρα 13:15 Έκκληση στη Θεσσαλονίκη από την ΤΕΔΚΝΑ για 40 βυτιοφόρα. Καθ οδόν για Αθήνα τα 8

Ώρα 13:11 Καίγονται πόλεις : Μαραθώνας, Αγ. Στέφανος, Δροσιά, Διόνυσος, Παλαιά Πεντέλη

Ώρα 13:08

Εγκλωβισμένοι κάτοικοι στην Παλαιά Πεντέλη

Ώρα 13:07

Προσγειώθηκαν τα δύο Ιταλικά αεροσκάφη. Ανεφοδιάζονται και ρίχνονται στη μάχη

Ώρα 13:05

Πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου η φωτιά. Κατευθύνεται με ταχύτητα προς Εκάλη

Ώρα 13:03

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ η κατάσταση στη Δροσιά. Καήκαν 50 σπίτια μέσα σε μισή ώρα. Απελπισία σε Διόνυσο και Αγ. Στέφανο, απειλούνται με ολική καταστροφή δάσος και κατοικίες.

Ώρα 13:00

Περικυκλωμένο από φλόγες το νοσοκομείο Πεντέλης, εντός παραμένουν 25 εργαζόμενοι

Ώρα 12:59

Πολύ κοντά οι φλόγες στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης.

Ώρα 12:57

Δραματική η επιδείνωση σε Μαραθώνα, Άγ. Στέφανο, Διόνυσο, Πεντέλη. Η φωτιά καίει μέσα στις πόλεις. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τον Αγ. Στέφανο για να σωθούν

Ώρα 12:57 Δραματική η επιδείνωση σε Μαραθώνα, Άγ. Στέφανο, Διόνυσο, Πεντέλη. Η φωτιά καίει μέσα στις πόλεις. Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν τον Αγ. Στέφανο για να σωθούν

Ώρα 12:54 Εκκενώνεται η Παλαιά Πεντέλη

Ώρα 12:52 Βελτιωμένη η κατάσταση στην Ανθούσα, έχουν καεί πολλά σπίτια κι αυτοκίνητα

Ώρα 12:47 Καίγονται και κατοικίες στην Π. Πεντέλη

Ώρα 12:45 Καίγεται ο περίβολος στη Μονή Πεντέλης

Ώρα 12:40

Νέα πυρκαγιά στα σύνορα Καλιβίων - Θωρικού με μέτωπο 400 μέτρων, πέρασε από το Πάνειο όρος και κατευθύνεται Λαγονήσι

Χειροτερεύει η κατάσταση στον Αγ. Στέφανο, τα canadair κάνουν ρίψεις μέσα στην πόλη.

Ώρα 12:30 Απειλεί κατοικίες η φωτιά στο Ντράφι. Χειροτερεύει η κατάσταση σε Δροσιά και Διόνυσο. Έφτασε στο γήπεδο Διονύσου η φωτιά.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φωτιά, που ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στις περιοχές Μαραθώνας, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιος Στέφανος, Διόνυσος και Παλλήνη. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Μάλιστα, στον Αγιο Στέφανο, στην Παλλήνη, στο Πικέρμι και στην Ανθούσα έχουν καεί σπίτια, ενώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ανοιξη και στον Διόνυσο, όπου η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια. Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.

Κάτοικοι της Παλλήνης καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Ωστόσο, από το σχολείο τονίστηκε ότι οι εκρήξεις δεν ήταν από τις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια κάτω από τα εκπαιδευτήρια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στις περιοχές Ντράφι, Πανόραμα Παλλήνης, Κάτω Σούλι, Πικέρμι και Αγιος Στέφανος. Μέσα στην ημέρα τις ελληνικές δυνάμεις θα συνδράμουν δύο ιταλικά και ένα γαλλικό πυρσβεστικό αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής μιλώντας στο Mega, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρής είπε ότι επικοινώνησε νωρίς το πρωί με την Πυροσβεστική ζητώντας να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά δυόμισι ώρες μετά δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση.

Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Μάλιστα, η κατάσταση στην Παλλήνη είναι πολύ δύσκολη, όπως και στο Πικέρμι και στον Αγιο Στέφανο, όπου εκκενώθηκαν περιοχές. Στον Διόνυσο η φωτιά καίει δίπλα σε σπίτια.

Το πρωί της Κυριακής οι άνεμοι πνέουν πολύ δυνατοί στην Αττική, ενώ η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι ευοίωνη, αφού κάνει λόγο περαιτέρω αύξησης της έντασής τους.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου θα μεταφερθούν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, «Αλληλεγγύη».

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του καπνού, αποφασίστηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά με ασθενοφόρα των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top