GuidePedia

0
Συνεχίζεται η απομάκρυνση κατοίκων από τον Αγ. Στέφανο. Συνεχείς αναζοπυρώσεις. Παραμένει απειλητική η κατάσταση για τον Εθνικό Δρυμό Σχοινιά. Παρά τις συνεχείς προσπάθειες των πυροσβεστικών αεροπλάνων παραμένει ιδιαίτερα απειλητική η κατάσταση στον Αγ. Στέφανο. Εντολές της αστυνομίας από τα μεγάφωνα των περιπολικών να απομακρυνθούν αμέσως οι κάτοικοι από την περιοχή. Σχετικά βελτιωμένη η κατάσταση σε Μαραθώνα και Π. Πεντέλη. Σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στη Σταμάτα . "Βομβαρδισμός" ρίψεων νερού από canadair και ελικόπτερα στον Αγ. Στέφανο, μέσα στην πόλη
Δραματική είναι η κατάσταση αυτή την ώρα σε όλες τις περιοχές, που έχει ξεσπάσει φωτιά, ενώ η περίμετρος της φωτιάς είναι 45 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.
Το μέτωπο της πυρκαγιάς στη Σταμάτα αναζωπυρώθηκε, ενώ συνεχείς ήχοι από εκρήξεις εντείνουν τον τρόμο των κατοίκων. Τραγικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι στο Διόνυσο, όπου το νερό έχει στερέψει, και βλέπουν τα σπίτια τους να καίγονται χωρίς να υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για τις περιουσίες τους.Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η φωτιά, που ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές καίγοντας σπίτια και 120.000 στρέμματα. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στις περιοχές Μαραθώνας, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιος Στέφανος και Διόνυσος....

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Μάλιστα, στον Αγιο Στέφανο, στην Παλλήνη, στο Πικέρμι και στην Ανθούσα έχουν καεί σπίτια, ενώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ανοιξη και στον Διόνυσο, όπου η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια. Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη, ενώ οι φλόγες είναι κοντά στο νοσοκομείο και το ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.

Επίσης, οι φλόγες έχουν φτάσει κοντά στην κεντρική πλατεία της Πεντέλης και απειλείται η Μονή Πεντέλης. Το μέτωπο κατευθύνεται προς το Λείριο και το Βουτζά.

Το μέτωπο απο τον Άγιο Στέφανο κινείται δυτικά προς την εθνική Αθηνών - Λαμίας.

Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί 80 υποσταθμοί της ΔΕΗ και οι αρμόδιοι επιβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Εκτός λειτουργίας έχει τεθεί επίσης, η γραμμή του ΟΣΕ από Κιούρκα έως και τον Άγιο Στέφανο.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα. Στις 11:45 π.μ. προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ελευσίνας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ από την Ιταλία για να συνδράμουν στην κατάσβεση. Στις 13:30 το μεσημέρι, τέσσερα ελικόπτερα Χιούι της Αεροπορίας Στρατού εκτελούσαν περιπολίες επιτήρησης στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά και Εύβοια και στην Ανατολική Πελοπόννησο. Επίσης την ίδια ώρα επιχειρούσαν 13 ελληνικά Καναντέρ και δύο Ιταλικά στην περιοχή Αττικής, ένα στη Σκύρο και τρία στην περιοχή Πάτρας.

Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους. Από το μεσημέρι και μετά πραγματοποιείται μεταφορά ασθενών από το Σ/Ν Πεντέλης στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (Γουδή) για προοληπτικούς λόγους και για να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα.

Κάτοικοι της Παλλήνης καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Ωστόσο, από το σχολείο τονίστηκε ότι οι εκρήξεις δεν ήταν από τις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η φωτιά έχει πλησιάσει στα σπίτια κάτω από τα εκπαιδευτήρια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στις περιοχές Ντράφι, Πανόραμα Παλλήνης, Κάτω Σούλι, Πικέρμι και Αγιος Στέφανος. Μέσα στην ημέρα τις ελληνικές δυνάμεις θα συνδράμουν δύο ιταλικά και ένα γαλλικό πυρσβεστικό αεροσκάφος.

Όπως δήλωσε ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής μιλώντας στο Mega, υπάρχουν πολλές καταγγελίες ότι κατά μήκος της λεωφόρου Μαραθώνος δεν υπάρχουν επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρής είπε ότι επικοινώνησε νωρίς το πρωί με την Πυροσβεστική ζητώντας να σταλούν πυροσβεστικά οχήματα, αλλά δυόμισι ώρες μετά δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση.

Από το πρωί οι άνεμοι πνέουν πολύ δυνατοί στην Αττική, ενώ η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι ευοίωνη, αφού κάνει λόγο περαιτέρω αύξησης της έντασής τους.

Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου θα μεταφερθούν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, «Αλληλεγγύη».

Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του καπνού, αποφασίστηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά με ασθενοφόρα των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.

Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει
Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Λεωφ. Διονύσου & Αμαρυλλίδος, Λεωφ. Διονύσου & Θησέως, Λεωφ. Διονύσου & Κυδωνιών, Λεωφ. Διονύσου & Θέτιδος, Λεωφ. Διονύσου στο γήπεδο του Διονύσου.

Στην Σταμάτα: οδός Ανοίξεως, Διονύσου & Καϊρη, Πλατεία Ανοίξεως, Μαραθώνος & Νταού, Μαραθώνος & Παλλάδος Αθηνάς, Μαραθώνος & Διονύσου, Μαραθώνος & Ανθούσης, Μαραθώνος & Φανάρι Άνοιξης, Μαραθώνος & Σταμάτας, Μαραθώνος & Μ. Ασίας, Αναπαύσεως & Πεντέλης, Κλεισθένους & Αναπαύσεως.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top