GuidePedia

0
Πάνω οι βάσεις στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές- Κάτω σε Νομικές, Αστυνομικές

Εκτίναξη βάσεων στις περισσότερες υψηλόβαθμες Σχολές και νέο ρεκόρτετραετίας- με σχεδόν 20.000 κενές θέσεις, προέκυψε από τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Παράλληλα οι Σχολές χαμηλής ζήτησης έπεσαν ακόμα περισσότερο, ενώ πάνω από 30 Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ θα μείνουν και εφέτος με κενά θρανία αφού δεν κατόρθωσαν να καλύψουν πάνω από 10 θέσεις εισακτέων.
Συνολικά περισσότεροι από 50.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών έμειναν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πολλοί από τους οποίους θα αποτελέσουν την πελατεία των κολεγίων που από εφέτος θα λειτουργούν και με τη σφραγίδα του κράτους.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία τετραετία που εφαρμόζεται το μέτρο της βάσης του δέκα έχουν απομείνει κενές πάνω από 65.000 θέσεις συνολικά, ιδίως σε Τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες «Οι 20.000 κενές θέσεις με ευθύνη της κυβέρνησης στα ακαδημαϊκά ιδρύματα σημαίνουν έναν αντίστοιχο αριθμό νέων ανθρώπων, οι οποίοι θα κινηθούν στο εξωτερικό ή σε κάθε είδους ειδικά εκπαιδευτήρια. Αυτό αναδεικνύει τις αδικίες του συστήματος αλλά και τα τεράστια αδιέξοδα, οικονομικά, αναπτυξιακά και κοινωνικά για τις οικογένειες, για τη χώρα και βεβαίως για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ιδιαίτερα αυτά της περιφέρειας», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου....

Η χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων έφερε όλες τις Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα καθώς απαιτούν πάνω από 19.000 μόρια για την εισαγωγή και εκτίναξε εκ νέου τις Παιδαγωγικές και Πολυτεχνικές που εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση.

Υψηλές ήταν οι βάσεις και στις καθηγητικές Σχολές. Αντίθετα, Νομικές (καθώς πολλοί υποψήφιοι προτίμησαν τις παιδαγωγικές) αλλά και αρκετές Αστυνομικές Σχολές εμφάνισαν μικρή πτώση.

Η πτώση στις Αστυνομικές Σχολές ερμηνεύεται από το γεγονός ότι εφέτος είχαν προσφερθεί περισσότερες θέσεις, ετέθησαν πιο αυστηρά σωματομετρικά κριτήρια, αλλά ρόλο στη μη προτίμησή τους από αρκετούς υποψηφίους εκτιμάται πως έπαιξαν και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

Τα νούμερα
Συνολικά εφέτος σε 248 Τμήματα των ΑΕΙ και σε 106 των ΤΕΙ σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, ενώ πτώση σε 77 των ΑΕΙ και 88 των ΤΕΙ.

Στις περιζήτητες Ιατρικές Σχολές οι βάσεις ανέβηκαν έως και 293 μόρια, στις Παιδαγωγικές έως και 274, ενώ οι Νομικές έπεσαν έως και 143. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν Μηχανογραφικό Δελτίο φέτος ανήλθε σε 92.426 ενώ πέρυσι ήταν 97.407. Συνολικά εισήχθησαν 68.794 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι 68.224. Συγκριτικά με το 2008, όπως είπε η γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Νίκη Γκοτσοπούλου, εφέτος αυξήθηκαν κατ΄ απόλυτο αριθμό οι εισαγόμενοι. Επίσης παρατηρείται αύξηση του ποσοστού επιτυχίας των επιτυχόντων κατά 4,4% συνολικά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top