GuidePedia

0
Ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση του εδάφους και υποβάθμιση του νερού προβλέπουν οι επιστήμονες

Το κατώφλι της ερημοποίησης περνά πλέον η Αττική μετά την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή που άφησαν πίσω τους οι μεγάλες πυρκαγιές. Καθώς τα δάση τείνουν πια να εκλείψουν, τα υπόγεια νερά μολύνονται, τα εδάφη διαβρώνονται και αποσταθεροποιούνται, ενώ και το μικροκλίμα αλλάζει, με άνοδο της θερμοκρασίας, ακόμη πιο ισχυρούς ανέμους και μετατόπιση των βροχοπτώσεων.

«Θα περιέγραφα την κατάσταση με τον όρο περιβαλλοντικό ολοκαύτωμα μετά την τεράστια καταστροφή που συντελέστηκε τα τελευταία 24ωρα», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.....
ο οποίος είναι ειδικός στη Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών. «Ο αφανισμός περισσότερων από 210.000 στρεμμάτων δάσους, σε έναν νομό όπου η χλωρίδα έχει εκλείψει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επιφέρει μη αναστρέψιμα πλήγματα στο υπέδαφος, το έδαφος και τον αέρα», λέει ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας ότι οι επιπτώσεις από την ανυπολόγιστη καταστροφή δεν θα επηρεάσουν μόνο την περιοχή της Ανατολικής και Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά ολόκληρο τον νομό. «Γι΄ αυτό λέμε πως βρισκόμαστε μπροστά στην ερημοποίηση, η οποία από εδώ και στο εξής θα αλλάξει τις συνθήκες ζωής μας προς το χειρότερο χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό».

Σύμφωνα με τον κ. Ευθ. Λέκκα και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί σημαντικά πλήγματα τόσο στο υπέδαφος της όσο στο έδαφος και τον αέρα, δηλαδή στο μικροκλίμα. Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Κάλλος, «οι πυρκαγιές αυτές θα επιφέρουν αλλαγές στο θερμοκρασιακό εύρος, γεγονός που σημαίνει ότι τα μεσημέρια η ζέστη θα είναι περισσότερη, ενώ τα βράδια το κρύο θα είναι εντονότερο».

Αποσάθρωση
Ήδη τις επόμενες μέρες, όταν αναμένεται να έχουν κατασβηστεί και οι τελευταίες εστίες πυρκαγιάς, το έδαφος στην Ανατολική και Βορειοανατολική Αττική θα αρχίσει να αποσαθρώνεται και να διαβρώνεται, ανάλογα μάλιστα και με το είδος των πετρωμάτων που βρίσκονται στο υπέδαφος. Οι ειδικοί του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνουν ότι η αποσάθρωση του εδάφους θα έχει επιπτώσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ η απώλεια γόνιμου εδάφους σε μεγάλο εύρος θα εμποδίσει την ανάπτυξη νέων δέντρων.

Όμως, η αποτέφρωση των δασών της Αττικής δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο και τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα σε πολλές περιοχές. «Θα υποβαθμιστεί το νερό σε ποσότητα και ποιότητα και το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές οι οποίες υδρεύονται με γεωτρήσεις», λέει ο κ. Ευθ. Λέκκας. Προσθέτει ότι το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου η ποιότητα των υπόγειων νερών έχει επιμολυνθεί ύστερα από μεγάλες πυρκαγιές από τα υπολείμματα της καύσης. Ταυτόχρονα, όμως, οι υπόγειες πηγές δεν θα εμπλουτίζονται, αφού το βρόχινο νερό δεν θα συγκρατείται από το έδαφος και θα διαφεύγει».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top