GuidePedia

0
Ενας 38χρονος εργαζόμενος στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, απανθρακώθηκε και τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ελαφρά, σε εργατικό δυστύχημα στην υψικάμινο του εργοστασίου.
Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας. Ο νεκρός είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Ο εισαγγελέας Φθιώτιδας έδωσε εντολή να συλληφθούν πέντε άτομα, υπεύθυνοι του εργοστασίου και της βάρδιας.
Το τραγικό περιστατικό έγινε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Κυριακής στο τμήμα του εργοστασίου όπου γίνεται η πήξη του μεταλλεύματος, όταν, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, το μετάλλευμα, που εκείνη τη στιγμή είχε θερμοκρασία περισσότερο από 3.000 βαθμούς, ξέφυγε από τη σιδηροτροχιά στην οποία μεταφερόταν.
ΠΑΣΟΚ
«Το σημερινό εργατικό ατύχημα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ατυχημάτων που σημειώνονται με αυξανόμενο ρυθμό την τελευταία περίοδο σε εργατικούς χώρους. Επιβεβαιώνεται έτσι, με τον πλέον δραματικό τρόπο, γιατί η χώρα μας και στον τομέα αυτό παρουσιάζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ένα από τα πλέον αρνητικά αποτελέσματα με βάση τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου...
«Δυστυχώς, με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης και την ανυπαρξία ουσιαστικά ελέγχων στους χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι καλούνται και να πληρώσουν την κρίση, για την οποία καμιά ευθύνη δεν φέρουν και να καταβάλουν βαρύ ΄΄φόρο αίματος΄΄ εξαιτίας της ασυνειδησίας κάποιων εργοδοτών», τόνισε και πρόσθεσε: «Στην οικογένεια του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και στους τραυματίες συναδέλφους του την αλληλεγγύη μας».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «οι αρμόδιες αρχές πρέπει άμεσα να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα και να οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη».
ΚΚΕ
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «νέο έγκλημα» του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης.
«Το τραγικό γεγονός δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο στο κρεματόριο της Λάρκο. Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων», τονίζει και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.
«Οι εργαζόμενοι στη Λάρκο πρέπει να βρεθούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων του εγκλήματος», επισημαίνει το ΚΚΕ.
Εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των εργατών και καλεί τους εργαζόμενους «σε γενική κινητοποίηση για την λήψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς».
ΣΥΝ
«Τα εργατικά ατυχήματα που κοστίζουν ζωές και προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι η ολοένα και συχνότερη σκληρή έκφραση της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους δουλειάς», δήλωσε ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ .
«Ζητάμε τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων, ενώ εκφράζουμε τη θλίψη και την συμπαράστασή μας στις οικογένειες των θυμάτων», τόνισε και κάλεσε «τους εργαζόμενους να αντιδράσουν δυναμικά, ώστε να επιβληθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας σε όλους τους τόπους δουλειάς».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top