GuidePedia

0
Oι προειδοποιήσεις των μικρομεσαίων της κομματικής πυραμίδας ταρακούνησαν Mαξίμου και Pηγίλλης
Ο γραμματέας της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης, έχει γνώση για τις κόντρες και τον αναβρασμό, αλλά προσπαθεί να είναι διαλλακτικός κρατώντας χαμηλό προφίλ, για να αποφύγει μια μεγαλύτερη έκρηξη.


Σε αστάθμητο παράγοντα για τις πολιτικές εξελίξεις αναδεικνύονται τα γαλάζια αντάρτικα που εκδηλώνονται σε οργανώσεις βάσης του κυβερνώντος κόμματος.
Ο ξεσηκωμός της «συμμορίας των 16» του κάμπου, την περασμένη εβδομάδα, ταρακούνησε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης. Η διαφοροποίηση των μικρομεσαίων, στην κομματική πυραμίδα της ΝΔ, στελεχών, των «στρατιωτών» όπως συνήθως λέγονται, θεωρήθηκε εξαιρετικά σοβαρή και σαφώς πιο επικίνδυνη από τις συνηθισμένες πια ανταρσίες των «λοχαγών» ή των βουλευτών, που εκδηλώνονται κατά καιρούς. Πρώτον, γιατί είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη βάση του κόμματος. Δεύτερον, γιατί είναι πιθανόν να βρει πολλούς μιμητές και τρίτον, γιατί προήλθε από μια περιφέρεια, η οποία βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του πλέον ισχυρού κομματικού στελέχους της ΝΔ, του Γιώργου Σουφλιά.
Καταρέουν οι οργανώσεις
Στη Ρηγίλλης παρ’ ότι φάνηκε ότι ενοχλήθηκαν από την ηχηρή παρέμβαση των Λαρισαίων δεν εξεπλάγησαν κιόλας από αυτήν. Ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.... δείχνει να έχει γνώση για τον αναβρασμό, τις κόντρες ή ακόμα και τα σημάδια κατάρρευσης σε πολλές κομματικές οργανώσεις και σε μαζικούς χώρους συσπείρωσης ψηφοφόρων όπως ο συνδικαλιστικός και η νεολαία. Εξ ου και προσπαθεί να είναι διαλλακτικός και να κρατήσει χαμηλό προφίλ για να αποφύγει μια μεγαλύτερη έκρηξη, σε αντίθεση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευ. Αντώναρο, ο οποίος άλλωστε βρίσκεται ο ίδιος μόνιμα στο στόχαστρο της κριτικής.
Το αίσθημα ηττοπάθειας και η αποδοκιμασία των ψηφοφόρων για την οικονομική κατάρρευση, τα φοροεισπρακτικά μέτρα και το κουκούλωμα των σκανδάλων έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για να ευδοκιμήσουν γκρίνιες αλλά και κόντρες μεταξύ των μελών της βάσης του κόμματος.
Σε πολλές περιπτώσεις έχουν δημιουργηθεί αντίπαλα στρατόπεδα υπό την καθοδήγηση ή την ενθάρρυνση «γαλάζιων» βουλευτών που ασκούν προσωπική πολιτική επειδή αισθάνονται σταθερά αποκλεισμένοι από τις κυβερνητικές θέσεις, δυσαρεστημένοι από το Μαξίμου ή προεξοφλούν μια επερχόμενη εκλογική ήττα και φροντίζουν να διαφοροποιηθούν από τις κεντρικές επιλογές του κόμματος ελπίζοντας να διασώσουν τη βουλευτική τους έδρα ακόμα και εις βάρος των ομογάλακτων ανταγωνιστών τους.
Η μεγαλύτερη ανησυχία αυτήν την ώρα, για τη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι η πρωτοβουλία των «16» θα πυροδοτήσει μπαράζ επικριτικών δηλώσεων από μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς στελέχη, με στόχο είτε το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είτε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τις πολιτικές επιλογές του και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εσωστρέφεια και πεσιμισμό.
Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό σε αυτήν τη συγκυρία αφού θα ακύρωνε το, άκρως φιλόδοξο, σχέδιο της κυβέρνησης, που βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης, να πείσει τους πολίτες ότι υπάρχει λόγος να παραμείνει στην εξουσία παρά την περί του αντιθέτου εκστρατεία της αντιπολίτευσης.
Ανάλογα με το πώς θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα τα «γαλάζια» αντάρτικα ενδέχεται να φέρουν πιο κοντά τις πρόωρες κάλπες ή να απομακρύνουν αυτό το ενδεχόμενο. Αν υπάρξουν δείγματα ότι από το φθινόπωρο ετοιμάζεται γενικευμένη εξέγερση της βάσης τότε ο πρωθυπουργός θα έχει έναν ακόμη σοβαρό λόγο να στήσει κάλπες το φθινόπωρο.
Αν βέβαια μέχρι τότε οι διαφοροποιήσεις έχουν χαλάσει κι άλλο το κλίμα, τότε ίσως ο πρωθυπουργός επιλέξει να αφήσει τον χρόνο να κυλήσει μέχρι τον Μάρτιο, οπότε και η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να αναλάβει το δικό της πολιτικό ρίσκο προκαλώντας αυτή τις εκλογές.
Στα «χαρακώματα» ONNEΔ και ΔAKE

Στον χώρο της νεολαίας έχει ξεσπάσει πόλεμος εν όψει της διαδοχής του απερχόμενου προέδρου της ΟΝΝΕΔ, Γιώργο Παπανικολάου, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής. Στην προσπάθεια του κ. Παπανικολάου να προωθήσει ως αντικαταστάτη του κάποιον από τους εκλεκτούς του, στελέχη της ΟΝΝΕΔ που διατηρούν καλές σχέσεις με τον Γ. Αλογοσκούφη, τον Γ. Βουλγαράκη και τον παραγκωνισμένο το τελευταίο διάστημα Ευρ. Στυλιανίδη συνασπίστηκαν και βγήκαν στην αντεπίθεση.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στους συνδικαλιστές. Και εκεί η αναμενόμενη αντικατάσταση του γραμματέα της ΓΣΣΕ και προέδρου της ΔΑΚΕ, Κώστα Πουπάκη -εξελέγη ευρωβουλευτής- άναψε φωτιές ενώ έχει διχάσει τα μέλη τόσο η προώθηση στη θέση του τού πρώην προέδρου των εργαζομένων στον ΟΣΕ Γ. Τσαλικάκη όσο και η απόφαση του κ. Πουπάκη να παραμείνει στη θέση του προέδρου της ΔΑΚΕ μέχρι το συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 2010.
Πόλεμος στις Nομαρχιακές

Από την άλλη, ψυχροπολεμικό είναι το κλίμα σε αρκετές Νομαρχιακές Οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίες και κάποιοι πιστεύουν ότι αν δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα τότε το κλίμα θα γίνει θερμοπολεμικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ΝΟΔΕ Β΄ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της οποίας απομακρύνθηκε πριν από τις εκλογές και οι κόντρες για τη διαδοχή του αλλά και για τα αίτια της ήττας της ΝΔ στις ευρωεκλογές άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους στην οργάνωση.
Σκεπτικισμός μετά τις εκλογές φαίνεται να επικρατεί και σε άλλες ΝΟΔΕ της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή του Δυτικού τομέα, ενώ γενικότερα σε πολλές οργανώσεις της Βορείου Ελλάδος η γκρίνια είναι μεγάλη με τα μισά μέλη να αποδίδουν την πτώση των ποσοστών της ΝΔ στους επικοινωνιακούς χειρισμούς και τα υπόλοιπα να κατηγορούν στελέχη, όπως ο Π. Ψωμιάδης, που «δεν βάζουν πλάτη» με αποτέλεσμα τη διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΛΑΟΣ και το ΠΑΜΜΕ.
Aνω-κάτω και στην Aιτωλοακαρνανία

Η «συμμορία των 16», όχι αυτή του κάμπου αλλά η άλλη των εκβιαστών έκανε άνω-κάτω και τη ΝΟΔΕ Αιτωλοακαρνανίας λόγω της συσχέτισης του τοπικού βουλευτή Μ. Σαλμά και της πρώην διευθύντριας του γραφείου του Μ.Κ. Σωτηρίου με τον προφυλακισμένο Γ. Τρομπούκη. Τα τοπικά στελέχη που πρόσκεινται στον κ. Σαλμά βρίσκονται στα μαχαίρια με τα στελέχη που υποστηρίζουν τον έτερο βουλευτή και κουμπάρο του Αντ. Σαμαρά, Δ. Σταμάτη και στη Ρηγίλλης φοβούνται ότι, αργά ή γρήγορα, τα βέλη των αντίπαλων στρατοπέδων θα φτάσουν και στο Μαξίμου.
Διακεκαυμένη ζώνη ο Kάμπος

Στο μέτωπο του κάμπου, οι πρωταγωνιστές του αντάρτικου όπως ο αγροτοσυνδικαλιστής Θ. Κοκκινούλης και ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γιάννης Βαρβαρούσης, εκτιμούν την κίνησή τους και δεν αποκλείουν να επανέλθουν δριμύτεροι και με διευρυμένη αυτή τη φορά ομάδα. Ταυτόχρονα στη Ρηγίλλης προσπαθούν να χαρτογραφήσουν τις «κόκκινες ζώνες» των δυσαρεστημένων για να προλάβουν μεγαλύτερα προβλήματα. Φαίνεται όμως ότι είναι πολλές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top