GuidePedia

0
Κερδισμένοι 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίες- Απόφαση της κυβέρνησης με προεκλογικό άρωμα.

Εν μέσω θέρους η κυβέρνηση μοιράζει εύκολο χρήμα σε αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών με τη μορφή επιδοτήσεων και κάποιοι δεν διστάζουν να συσχετίσουν αυτή τη διαδικασία με το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ή με την προσπάθεια αντιστροφής του δυσμενούς πολιτικού κλίματος γι΄ αυτήν.

Αυτή τη φορά κερδισμένοι είναι 50.000 ελεύθεροι επαγγελματίεςεπιστήμονες, όπως ιατροί, οδοντίατροι, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, οικονομολόγοι -, σύμβουλοι επιχειρήσεων και λογιστές, οι οποίοι θα λάβουν επιδότηση σε ποσοστό ως και 80% επί του κόστους προϋπολογισμού (20.000 ευρώ το ανώτατο ποσό επιδότησης) για την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και γενικότερα για την υλικοτεχνική αναβάθμιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Σε σύσκεψη που συγκλήθηκε χθες με τους εκπροσώπους των φορέων επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου παρουσίασε πρόταση σχετικά με την προκήρυξη του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) για την ενίσχυση επιστημόνων- ελεύθερων επαγγελματιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας « η ενίσχυση αφορά την απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, απαραίτητου για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και οικονομολόγων- συμβούλων,..... ενώ η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή το άθροισμα κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής, ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υλοποίησης των προτάσεων ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έγκρισής τους. Με τη συγκεκριμένη δράσητο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενισχύει για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους κλάδους, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της δραστηριότητας περίπου 50.000 ελευθέρων επαγγελματιών».

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι εν ενεργεία ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Δαπάνες οι οποίες επιδοτούνται είναι μεταξύ άλλων ο εξοπλισμός πληροφορικής (Η/Υ και περιφερειακά), το απαραίτητο ειδικό λογισμικό (software) και εξειδικευμένος εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).

Αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, ύψους 80% επί της υποβαλλόμενης πρότασης, προβλέπεται για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή για εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν δήλωση έναρξης άσκησης επαγγέλματος μέσα στην τελευταία πενταετία (μετά την 1η Ιανουαρίου του 2004). Για όσους έχουν κάνει έναρξη άσκησης επαγγέλματος πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2004 προβλέπεται ποσοστό ενίσχυσης ύψους 50% του προϋπολογισμού της πρότασης.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www. ependyseis.gr, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών στις οποίες επιθυμεί να προβεί, ενώ εκ των υστέρων θα ακολουθεί έλεγχος υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πρότασης.

Τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών. Η αξιολόγησή τους θα είναι συγκριτική και θα γίνεται ηλεκτρονικά με αυτόματο τρόπο- μέσω του συστήματος taxisnet- μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Η προδημοσίευση της προκήρυξης θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους φορείς, στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www. espa.gr) και θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των όρων συμμετοχής, των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων, καθώς και των ορίων ενίσχυσης ανά κατηγορία δαπανών. Θα ακολουθήσει άμεσα η προκήρυξη, από τη δημοσίευση της οποίας θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες (εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση).

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι οποίοι:

1. Διαθέτουν ΑΦΜ έγκυρο, ενεργό και ενταγμένο σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ).

2. Εχουν κάνει πρώτη έναρξη επιτηδεύματος πριν από την 1.1.2009. 3. Διαθέτουν φορολογική ενημερότητα.

Ε φόσον δραστηριοποιούνται πάνω από τρία χρόνια, εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων, ο οποίος δεν είναι χαμηλότερος από ό,τι προβλέπει ο σχετικός πίνακας και συγκεκριμένα 35.000 ευρώ για ιατρούς, οδοντιάτρους και μηχανικούς που δραστηριοποιούνται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη (τα αντίστοιχα ποσά για την υπόλοιπη επικράτεια είναι 28.000 ευρώ), 25.000 ευρώ για τους δικηγόρους, τους οικονομολόγους- συμβούλους και τους λογιστές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 20.000 ευρώ για την υπόλοιπη επικράτεια και 50.000

ευρώ για τους συμβολαιογράφους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και 40.000 για την υπόλοιπη επικράτεια.

Από τον συγκεκριμένο όρο, σχετικά με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, εξαιρούνται οι νέοι επαγγελματίες. Εξαιρούνται επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατοικούν και ασκούν το επάγγελμά τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, τα άτομα με αναπηρία και όσοι ασκούν το επάγγελμά τους σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ΥΠΕΣ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση δίνεται στο ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία. Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε όσοι υποβάλουν πρόταση να αξιολογούνται συγκριτικά ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία μόνο στο πλαίσιο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της ενίσχυσης είναι η ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των ελεύθερων επαγγελματιών.


ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

«Η ΝΔ σπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ»
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη σχετικά με τα νέα μέτρα ενίσχυσης των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσε ότι «αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔσπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς καμία σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ενώ η αγορά έχει “παγώσει” και χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βλέπουν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται, η κυβέρνηση ανάγει σε πρώτη προτεραιότητα την εισοδηματική ενίσχυση ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top