GuidePedia

0
«Μεγάλη τιμή που εκπροσώπησα την Ελλάδα στην Ουάσιγκτον»

Γράφει ο Άλκιμος
Την Δευτέρα το βράδυ το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αποχαιρέτισε τον Πρέσβη Αλέξανδρο Μαλλιά και την σύζυγό του Francoise, που επιστρέφουν την εβδομάδα αυτή στην Αθήνα ύστερα από σχεδόν τεσσάρων χρόνων επιτυχημένη θητεία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αντίθετα με όλες τις άλλες αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις που έγιναν για το Πρεσβευτικό ζεύγος σε ιστορικούς χώρους στον Λόφο του Καπιτωλίου και σε πολυτελείς αίθουσες μεγάλων ξενοδοχείων της Ουάσιγκτον, της Νέας Υόρκη, του Σικάγου κι άλλων μεγαλουπόλεων, η εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία ήτανε κάτι σαν μια ανεπίσημη οικογενειακή συγκέντρωση που έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους αξιωματούχους της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, διπλωματικούς και στρατιωτικούς, να ξαναθυμηθούν τα όσα από κοινού πέτυχαν στην περίοδο της θητείας Μαλλιά στην Αμερικανική πρωτεύουσα..... Και δεν μιλάμε για λίγες επιτυχίες, ούτε για επιτυχίες σε έναν τομέα και μόνον. Κατά γενική ομολογία, το πέρασμα του Αλέξανδρου Μαλλιά συνέβαλε στο να βελτιωθεί το γόητρο της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, να προβληθεί ο Ελληνικός πολιτισμός στην πολύμορφη Αμερικανική κοινωνία και να συσφιχθούν οι διπλωματικές, στρατιωτικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Μιλώντας στην εκδήλωση της Δευτέρας ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του που βοήθησαν στην αποτελεσματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Αμερική την τελευταία τετραετία και τόνισε ότι εκτιμά βαθύτατα την συμβολή κάθε υφισταμένου του στην ομαδική τούτη προσπάθεια. Για τον Αλέξανδρο Μαλλιά η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι μια μεγάλη τιμή και το λιγότερο που πρέπει να κάνει κανείς όταν του ανατίθεται τέτοιο έργο είναι να αφιερώνεται σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις. Ο ίδιος ήταν διαθέσιμος κάθε ώρα της μέρας και της νύχτας και κάθε μέρα της εβδομάδας, ακόμα και σε αργίες και Σαββατοκύριακα. Παρότρυνε μάλιστα τους συνεργάτες του να κάνουμε κι αυτοί το ίδιο, τουλάχιστον όποτε το απαιτούν οι περιστάσεις.

Το έργο του Αλέξανδρου Μαλλιά στην Ουάσιγκτον έχουν επαινέσει αξιωματούχοι της Αμερικανικής νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας καθώς επίσης οι ηγέτες της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και επίσημοι του Ελληνικού κράτους. Σε αναγνώριση του έργου αυτού η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη ανέθεσε στον κ. Μαλλιά καθήκοντα ειδικού συμβούλου της μετά την επιστροφή του στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας όλοι οι συνάδελφοι του κ. Μαλλιά στην Πρεσβεία της Ελλάδας τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του και τις θυσίες που έκανε και ευχήθηκαν σε αυτόν και την σύζυγό του ότι το καλύτερο στην Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς φεύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την φήμη ενός των πιο δραστήριων και πιο αποτελεσματικών πρέσβεων που είχε ποτέ η Ελλάδα στην Ουάσιγκτον. Από αυτή την άποψη, για να χρησιμοποιήσουμε μια αμερικανική έκφραση, αφήνει πίσω του μεγάλα παπούτσια για να φορεθούν από οποιονδήποτε τον διαδεχθεί.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top