GuidePedia

0

Μπορούμε πλέον να εικάσουμε ότι ξεκίνησε πραγματικά η αντίστροφη μέτρηση για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ως απάντηση στο κτύπημα της Τεχεράνης πριν από 13 ημέρες.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι αναπτύσσει σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων στο Ισραήλ με αποκλειστικό σκοπό την ενίσχυση την ισραηλινής αεράμυνας απέναντι στο Ιράν, τους δορυφόρους και στους πληρεξούσιους του.

Γιατί αναπτύχθηκε το εν λόγω σύστημα, που θεωρείται το καλύτερο ίσως στον κόσμο; Διότι προφανώς εντόπισαν κενά στην ισραηλινή αεράμυνα, ως αποτέλεσμα του συνεχούς -για 374 μέρες- του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς, της Χεζμπολάχ, των Χούθι και πληρεξουσίων, όπως τους χαρακτηρίζει η Ουάσιγκτον στη Συρία και το Ιράκ. Έχει ανοικτά πέντε πολεμικά μέτωπα.

Η ανακοίνωση για την αποστολή στο Ισραήλ του πολύ προηγμένου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας THAAD, έγινε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από τη Φλόριντα όπου βρέθηκε για την επιθεώρηση των ζημιών του τυφώνα Μίλτον. Όπως είπαμε την περασμένη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ενισχύει την εν λόγω πολιτεία περισσότερο από κάθε άλλη φορά λόγω των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Όταν ρωτήθηκε ο Πρόεδρος Μπάιντεν γιατί στέλνει το σύστημα, απάντησε: Για να «υπερασπιστούμε το Ισραήλ». Η απόφαση είναι απόφαση και δεν αλλάζει άσχετα από το κάκιστο επίπεδο των σχέσεων του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον εννιάψυχο Πρωθυπουργό του Εβραϊκού Κράτους.

Το σύστημα θα χειρίζεται ο αμερικανικός στρατός στο Ισραήλ, άρα δεν θα φτάσει σε ισραηλινά χέρια. Το συνοδεύουν 100 χειριστές από τους καλύτερους που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν «εξουσιοδότησε την ανάπτυξη μιας συστοιχίας πυραύλων THAAD και μιας ομάδας στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας του Ισραήλ μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις του Ιράν στις 13 Απριλίου και ξανά την 1η Οκτωβρίου», είπε ο στρατηγός Πατ Ράιντερ.

Το Πεντάγωνο αποκάλυψε ότι ήδη έχει αναπτυχθεί μία παρόμοια συστοιχία μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Εστάλη και μία το 2019. Άρα σύμφωνα με το Πεντάγωνο αυτή είναι η τρίτη.

Η αμερικανική κίνηση δείχνει ότι στην περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ οι Αμερικανοί θα συμμετέχουν στο πλευρό του. Άρα, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι εάν οδηγηθεί η περιοχή σε περιφερειακό πόλεμο, η Αμερική θα λάβει μέρος κανονικά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι αναμένεται η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση στο Ιράν, και είναι δικαιολογημένη λόγω της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης κατά του Εβραϊκού Κράτους.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top