GuidePedia

0


Ο Ισμαήλ Καανί λέγεται πως σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα κατά της Βηρυτού την Παρασκευή, αφήνοντας ακέφαλη την σημαντικότερη και πιο επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν

Οδιοικητής της δύναμης Quds του σώματος Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ονόματι Ισμαήλ Καανί (Ismail Qaani), σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Βηρυτό ως αποτέλεσμα μίας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής. Η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα την είδηση, ωστόσο πολλαπλές πηγές υποστηρίζουν πως ο Καανί πράγματι έπεσε νεκρός από ισραηλινό πλήγμα στην λιβανέζικη πρωτεύουσα.

Κάποια μέσα προτείνουν πως ο Ιρανός διοικητής τραυματίστηκε σοβαρά από την αεροπορική επίθεση, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν πως σκοτώθηκε ακαριαία από ισραηλινό πύραυλο. Οι αναλυτές τονίζουν πάντως πως εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε έχουμε να κάνουμε με μία σημαντική απώλεια για την δύναμη Quds, την πιο επίλεκτη μονάδα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η δύναμη Quds διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια του Ιράν να ενισχύει στρατιωτικά ισλαμικές ομάδες της Μέσης Ανατολής, όπως την λιβανέζικη Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς.

Όσον αφορά το ισραηλινό πλήγμα, ήταν ένα από τα πολλά που εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες η πολεμική αεροπορία της Ιερουσαλήμ έναντι της Βηρυτού και άλλων πόλεων και περιοχών του Λιβάνου. Απώτερος στόχος της επιχείρησης είναι η καταστροφή υποδομών και η εξουδετέρωση κρίσιμων στελεχών της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν Προετοιμάζει το Ναυτικό του για Πόλεμο

Παράλληλα, το ιρανικό πολεμικό ναυτικό έχει αποσύρει πολεμικά του πλοία από το στρατηγικό λιμάνι της πόλης Μπαντάρ Αμπάς στον Περσικό Κόλπο εν όψει προετοιμασιών της Τεχεράνης για πιθανά πλήγματα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η εν λόγω νέα κίνηση του Ιράν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες περί απότομης αύξησης της έντασης στην Μέση Ανατολή, ένταση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός περιφερειακού πολέμου στην περιοχή.

Λέγεται πως η Τεχεράνη αποφάσισε να μετακινήσει πολεμικά της πλοία από τον λιμάνι φοβούμενη την καταστροφή τους από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα. Η Ιερουσαλήμ έχει απειλήσει πολλαπλές φορές στο παρελθόν το Ιράν με επιθέσεις κατά στρατηγικών του υποδομών. Ταυτόχρονα, ο ιρανικός στρατός δηλώνει έτοιμος να χρησιμοποιήσει τις ναυτικές δυνάμεις του για να αναχαιτίσει πιθανές εισερχόμενες ισραηλινές επιθέσεις έναντι των εθνικών συμφερόντων του Ιράν στον Περσικό Κόλπο.

Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως στην επικράτεια του Περσικού Κόλπου επιχειρούν αυτήν την στιγμή και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, για αυτό και οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την συγκεκριμένα περιοχή «ζώνη υψηλού ρίσκου».

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top