GuidePedia

0

Σάκης Μουμτζής
Όταν οι αρρωστημένοι εγκέφαλοι της Χαμάς σχεδίασαν και εκτέλεσαν το έγκλημα της 7ης Οκτωβρίου, προφανώς και δεν πίστεψαν ότι η τιμωρία τους από το Ισραήλ θα ήταν τόσο συντριπτική. Πιθανόν, στον άλλον κόσμο όπου βρίσκονται οι περισσότεροι να λένε αυτό που είπε μεταγενέστερα και ο έτερος μακαρίτης ο Νασράλα: πως αν γνώριζε την αντίδραση του Ισραήλ το 2006 δε θα διέτασσε την απαγωγή δύο απλών φαντάρων του.

Η Χαμάς έχει δεχθεί συντριπτικά πλήγματα ώστε έχει πάψει να αποτελεί απειλή για τους Ισραηλινούς. Όσοι τρομοκράτες απέμειναν δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους. Αυτό είναι το ένα μεγάλο κέρδος αυτού του πολέμου για το Ισραήλ, έναν πόλεμο που δεν τον επέλεξε η ηγεσία του, αλλά της επιβλήθηκε από τις εξελίξεις. Έτσι καθάρισε το τοπίο στη Γάζα, μια περιοχή που είχε εγκαταλείψει εδώ και 18 χρόνια. Εκεί υπήρχε ένα κράτος με την κυβέρνησή του, στο οποίο εισέρρευσε πακτωλός χρημάτων τα οποία αντί να βελτιώσουν θεαματικά τη ζωή των κατοίκων του έγιναν όπλα, σήραγγες και ένας πολυδάπανος στρατός. Σήμερα τίποτα από όλα αυτά δεν υπάρχει.

Το δεύτερο μεγάλο επίτευγμα του Ισραήλ, αφορά την ίδια την κοινωνία του. Μια κοινωνία διαιρεμένη πριν από την 7η Οκτωβρίου 2023, ομογενοποιήθηκε πολιτικά απέναντι στον εχθρό. Και η «προοδευτική»--«φιλελεύθερη» πτέρυγά της αντιλήφθηκε ότι διακυβεύεται πλέον η ασφάλεια της καθημερινότητάς της και ο τρόπος ζωής της. Η σφαγή των νέων του φεστιβάλ Νόβα, που είχε όλα τα χαρακτηριστικά των εν ψυχρώ δολοφονιών των ναζί, συνειδητοποίησε τους πάντες ότι οι δολοφόνοι μισούν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής τους.

Να παρατηρήσω για πολλοστή φορά ότι οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ ήταν νέα παιδιά από όλον τον κόσμο που είχαν μια εναλλακτική θεώρηση για τη ζωή και για αυτό επέλεξαν για χώρο της εκδήλωσής τους μια περιοχή δίπλα στη Γάζα. Ήταν μια κίνηση συμφιλίωσης που την πλήρωσαν με τη ζωή τους, από τους τρομοκράτες της Χαμάς οι οποίοι δολοφονώντας τους, δολοφονούσαν και τις εναλλακτικές αντιλήψεις τους.

Συνεπώς, σύμπασα πλέον η ισραηλινή κοινωνία συναινεί στην πολιτική που επιζητεί την ασφαλή καθημερινότητά της. Αυτό είναι το στοίχημα της κυβέρνησης Νετανιάχου και επ΄αυτού δεν υπάρχει δεύτερη πολιτική πρόταση στο Ισραήλ. Και κάτι εξίσου σημαντικό. Διεξάγονται πολεμικές επιχειρήσεις με τη δημοκρατία σε πλήρη λειτουργία, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις, σε πείσμα βεβαίως της παγκόσμιας ισλαμοαριστεράς.

Μήπως το Ισραήλ θέλει να αναδιαμορφώσει τον χάρτη της περιοχής; Αν για να μπορούν όλοι οι κάτοικοι του Ισραήλ να κυκλοφορούν ασφαλείς στους τόπους όπου ζουν, χρειάζεται να αναδιαμορφωθεί ο χάρτης της περιοχής, θα γίνει και αυτό. Μόνο που υπεύθυνοι για αυτή τη λύση θα είναι οι τρομοκράτες που δεν καταθέτουν τα όπλα τους και το Ιράν που είναι ο ιθύνων νους για όλα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και το Λίβανο.

Συνοψίζοντας: το Ισραήλ δεν είχε κανένα λόγο να εμπλακεί σε δύο πολέμους. Αναγκάστηκε από το φρικτό έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος 1250 πολιτών του πριν από έναν ακριβώς χρόνο.

ΥΓ. Οι 101 εναπομείναντες όμηροι, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, αποτελούν την ντροπή του πολιτισμένου κόσμου. Περιφέρονται στα λαγούμια της Χαμάς, αποτελώντας την ασπίδα του Σινουάρ. Και υπάρχουν φωνές που αντί να ζητούν την απελευθέρωσή τους από τους τρομοκράτες, πιέζουν το Ισραήλ να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top