GuidePedia

0


Θετική η Hamas σε εκεχειρία στη Γάζα - Η πρόταση της Αιγύπτου

Σε έναν φαύλο κύκλο βίας που ολοένα και εντείνεται και επεκτείνεται έχει βυθιστεί η Μέση Ανατολή, με το Ιράν να προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα μετανιώσει πικρά για την αεροπορική επιδρομή του περασμένου Σαββάτου 26/10, προϊδεάζοντας με αυτόν τον τρόπο πως η Τεχεράνη θα δώσει συνέχεια σε αυτή τη στρατιωτική αντιπαράθεση.
Πρόκειται για απειλές που έρχονται να επιβεβαιώσουν πως η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται στο χείλος ενός ολοκληρωτικού πολέμου, οι συνέπειες του οποίου θα είναι τεράστιες για όλο τον πλανήτη.
Και ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ τόσο στον Λίβανο όσο και στη Γάζα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, η Αίγυπτος πρότεινε μια διήμερη κατάπαυση πυρός στη Γάζα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι 4 Ισραηλινοί όμηροι και κάποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, με την Hamas να εμφανίζεται θετική απέναντι σε αυτήν την προοπτική εφόσον αυτή οδηγήσει σε μια συνολική συμφωνία εκεχειρίας.
Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η Hezbollah τελεί υπό ... κατάρρευση, καθώς ολοένα και περισσότεροι μαχητές της έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και να τρέπονται σε φυγή προς τη Συρία.

Φρουροί της Επανάστασης σε Ισραήλ: Θα το μετανιώσετε πικρά

Για «πικρές συνέπειες» προειδοποιεί το Ισραήλ ο Hossein Salami, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης μετά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση κατά ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Σε δηλώσεις του ο Salami υποστηρίζει πως το Ισραήλ απέτυχε να επιτύχει τους «δυσοίωνους στόχους» του με τις αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου, τις οποίες και χαρακτήρισε ως «σημάδι λανθασμένου υπολογισμού και αδυναμίας».
«Οι πικρές συνέπειες θα είναι αδιανόητες για το Ισραήλ» υποστήριξε ο Salami.

Ιράν: Θα απαντήσουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία - Όχι σε πυρηνικά όπλα

«Η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Esmaeil Baghaei, μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν.
Όπως είπε ο Baghaei, το Ιράν θα συνεχίσει να τηρεί την πολιτική της αποκήρυξης δημιουργίας και αποκήρυξης πυρηνικών όπλων.
«Η θέση μας σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής είναι εξαιρετικά σαφής και παραμένει αμετάβλητη: με βάση το φετβά της ανώτατης θρησκευτικής και πολιτικής αρχής της χώρας μας και την κοινή λογική, δεν πρόκειται να μεταφέρουμε το πυρηνικό μας πρόγραμμα σε στρατιωτική κατεύθυνση» υπογράμμισε ο Baghaei.

Καμία επίπτωση στο αμυντικό δυναμικό μας

Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο το αμυντικό δυναμικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ο Ali Akbar Ahmadian, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.
«Η επιχείρηση του Σιωνιστικού καθεστώτος στο Ιράν, σκοπός της οποίας ήταν το στρατιωτικό δυναμικό του Ιράν, δεν είχε την παραμικρή επίπτωση σε αυτό», είπε ο Ahmadian αναφέροντας ότι το Ιράν «παραμένει ισχυρό».
«Μετά το θάνατο του Nasrallah και των συνεργατών του, είδατε ότι η αντίσταση συνεχίζει τον δρόμο και τον αγώνα της.
Θα πολεμήσουμε μέχρι την τελευταία μας πνοή και την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», είπε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Προειδοποίηση και από Ayatollah Ali Khamenei: Μας μετράτε λάθος

Αλλά και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei υποστήριξε πως «μας μετρούν λάθος οι Σιωνιστές, κάνουν λάθος υπολογισμούς, δεν ξέρουν το Ιράν».
«Ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μετρήσουν σωστά τη δύναμη, την πρωτοβουλία και την αποφασιστικότητα του ιρανικού λαού.
Πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν αυτά τα πράγματα» υπογράμμισε ο Khamenei.

Ανησυχία στο Τελ Αβίβ, μεταφέρουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Λόγω «ανησυχιών ασφαλείας», το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu δεν θα συνεδριάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού ή στο αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού, επισημαίνουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Kan λέει ότι το νέο πρωτόκολλο ασφαλείας τίθεται σε ισχύ για σήμερα ενώ το ειδησεογραφικό Ynet αναφέρει ότι οι συναντήσεις μεταφέρονται σε άλλη τοποθεσία λόγω πιθανής απόπειρας επιθέσεων σε πολιτικές και κυβερνητικές τοποθεσίες.

Netanyahu: Ισχυρό και ακριβές το πλήγμα

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε ότι η ισραηλινή επίθεση επηρέασε τις ικανότητες του Ιράν να αμυνθεί και να παράγει πυραύλους.
«Το πρωί του Σαββάτου, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα κατά του Ιράν.
Έχουμε εξαπολύσει ισχυρά πλήγματα στις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν και στην ικανότητά του να παράγει πυραύλους που στοχεύουν εναντίον μας» είπε ο Netanyahu, τονίζοντας ότι η επίθεση πέτυχε όλους τους στόχους της.

KAN (ισραηλινό ΜΜΕ): Παραβιάστηκαν τα συστήματα ραντάρ του Ιράν πριν την επίθεση

Λίγο πριν το Ισραήλ εξαπολύσει τα αντίποινα του στο Ιράν, τα συστήματα ραντάρ του Ιράν παραβιάστηκαν και οι οθόνες των ραντάρ πάγωσαν, μεταδίδει το ισραηλινό KAN, επικαλούμενο ιρανικές πηγές.
Βάσει των πληροφοριών, λόγω αυτής της πιθανής παραβίασης, η ικανότητα του Ιράν να αναχαιτίσει στόχους ήταν περιορισμένη και επέτρεψε στην ισραηλινή αεροπορία να διεισδύσει στον ιρανικό εναέριο χώρο.

Halevi (IDF): Συγκρατηθήκαμε...

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Herzi Halevi υποστήριξε πως το Ισραήλ συγκρατήθηκε κατά την αεροπορική του επίθεση στο Ιράν.
Όπως είπε ο Halevi, το Ισραήλ έπληξαν στρατηγικά συστήματα του Ιράν.
«Βασιστήκαμε μόνο σε μερικές από τις ικανότητές μας.
Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά περισσότερα.
Χτυπάμε στρατηγικές θέσεις στο Ιράν… και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τώρα.
Είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια σε όλα τα μέτωπα» τόνισε ο επικεφαλής του IDF.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – Διαμαρτυρία από Ιράκ

Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 για να συζητήσει την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Abbas Araghchi κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να συνεδριάσει για τις «εγκληματικές επιθέσεις», λέγοντας ότι αποτελούν «σοβαρή απειλή» για την ειρήνη.
Μάλιστα, το Ιράκ υπέβαλε καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη για τη χρήση του εναέριου χώρου του από το Ισραήλ κατά την επίθεση του στο Ιράν το περασμένο Σάββατο.

Πρόταση Αιγύπτου για εκεχειρία στη Γάζα

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος πρότεινε χθες Κυριακή 27/10 την κήρυξη εκεχειρίας δύο ημερών στη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι 4 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται στη Γάζα και κάποιοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Όπως επισημαίνεται, αυτό θα αποτελέσει όρο για να ξεκινήσουν έπειτα από λιγότερο από δέκα ημέρες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη πλήρους εκεχειρίας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Θετική η Hamas

Η Hamas είναι ανοιχτή σε μια συμφωνία με το Ισραήλ για τη Γάζα λέει ο Husam Badran μέλος του Politburo της Hamas.
«Τα αιτήματά μας είναι ξεκάθαρα.
Μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία, εάν ο Netranyahu δεσμευτεί να εκπληρώσει όσα έχουμε ήδη διαπραγματευτεί», αναφέρει η δήλωση του Badran εν μέσω των επαναλαμβανόμενων διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Badran επιβεβαίωσε ότι μια συμφωνία θα ήταν δυνατή.
To Al Arabiya ανέφερε ότι η Hamas είναι έτοιμη να αποδεχθεί την πρόταση της Αιγύπτου εάν το Ισραήλ δεσμευτεί να τη θεωρήσει μέρος μιας πιθανής συνολικής συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα.

Επιμένει το Ισραήλ

Από την πλευρά του το Ισραήλ διαμηνύει πως ο πόλεμος δεν μπορεί να τελειώσει, εάν πρώτα δεν εξουδετερωθεί πλήρως η Hamas ως στρατιωτική δύναμη και κυβερνητική οντότητα στη Γάζα.
Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος υπογράμμισε πως το Ισραήλ εξετάζει τη δυνατότητα μιας μικρής συμφωνίας προκειμένου να καταλάβει το πώς σκέφτεται η Hamas μετά τον θάνατο του Yahya Sinwar.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή έχει ήδη εξεταστεί από την κυβέρνηση του Ισραήλ με τους περισσότερους από τους υπουργούς να είναι θετικοί με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών, Bezalel Smotrich και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben Gvir.

Υπό ... κατάρρευση η Hezbollah;

Και ενώ το Ισραήλ επιτίθεται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στον Λίβανο, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post υποστηρίζει ότι η Hezbollah φέρεται να έχει αρχίσει να «ραγίζει» καθώς βιώνει ένα κύμα λιποταξιών.
Η Jerusalem Post επικαλείται πηγές στην αραβική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα Elaph σε χθεσινό δημοσίευμα.
Όπως αναφέρεται, τα μέλη της Hezbollah έχουν κλονιστεί από τις εκρήξεις των βομβητών που προκάλεσαν τραυματισμούς τουλάχιστον 1.000 μελών της, από την εξάλειψη της ηγεσίας της, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της Hassan Nasrallah αλλά και από την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, κάποιοι από όσους αυτομόλησαν φέρονται να έχουν καταφύγει στη Συρία μαζί με τις οικογένειες τους.
Προκειμένου να επιβιώσει από την εγκατάλειψη των μελών της, πηγές αναφέρουν στην Elaph ότι η Hezbollah έχει αρχίσει να στέλνει ενισχύσεις στο νότιο Λίβανο για να αντιμετωπίσει τους Ισραηλινούς στρατιώτες.
Ως αποτέλεσμα των μαχητών που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, η Hezbollah φέρεται τώρα να δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τους άνδρες της στο έδαφος ενώ υπάρχουν φόβοι ότι οι λιποταξίες που καταγράφονται στον νότιο Λίβανο, μπορεί να επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top