GuidePedia

0

Περισσότεροι από 300 βομβαρδισμούς χθες στο Λίβανο
Κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, με την Βηρυτό να δέχεται ασταμάτητα βομβαρδισμούς, σε μία προσπάθεια του Ισραήλ να αποδημήσει την οργάνωση που στέκεται στο πλευρό της Χαμάς. Μάλιστα, νωρίτερα ανακοινώθηκε πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, υπεύθυνο για οικονομικά ζητήματα.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο στρατός του Ισραήλ, έπληξε 300 στόχους συνδεόμενους με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέσα σε 24 ώρες, καθώς αποφάσισε να διευρύνει την επίθεσή του εναντίον της, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο το οικονομικό σύστημά της.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί κοντά στο νοσοκομείο Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 24, στη νότια Βηρυτό, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε υπόγειο καταφύγιο του σιιτικού κινήματος που περιείχε κατ’ αυτόν «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια», στο πλαίσιο «σειράς πληγμάτων ακριβείας εναντίον οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε αξιωματούχο αρμόδιο για τη χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως σκότωσε στη Συρία ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, αρμόδιο για μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης του λιβανικού σιιτικού κινήματος.

Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, ήταν επικεφαλής της «μονάδας 4.400» και «υπεύθυνος για τις μεταφορές κεφαλαίων της Χεζμπολάχ» που εξασφαλίζονταν κυρίως χάρη στην πώληση ιρανικού πετρελαίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι. «Εξαλείφθηκε (…) πριν από μερικές ώρες στη Συρία», υποστήριξε.

Η μονάδα αυτή είχε προηγουμένως επικεφαλής τον Μοχάμεντ Τζαφάρ Ξιρ, γνωστό επίσης ως σεΐχη Σάλαχ, που «διαχειριζόταν για χρόνια την κύρια πηγή εσόδων της οργάνωσης» και «εξαλείφθηκε» από το Ιράν σε «στοχευμένη επίθεση» στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου, είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε περίπου 30 στόχους συνδεόμενους με τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό Αλ Καρντ αλ Χάσαν, θεσμό της Χεζμπολάχ, που έβαλε στο στόχαστρο σ’ όλο τον Λίβανο από προχθές Κυριακή.

Βάση της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών στο Τελ Αβίβ έπληξε η Χεζμπολάχ

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ στόχευσε σήμερα με ρουκέτες μια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα με ανακοίνωση της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης.

Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον δολοφονημένο ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, εξάλλου, η οργάνωση ανέφερε ότι έπληξε στρατιώτες στο μεθοριακό χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, όπου μένονται σφοδρές μάχες με τον στρατό του Ισραήλ, που ανατίναξε σπίτια με άρματα μάχης. Η Χεζμπολάχ υποστήριξε ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον στρατιωτών του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε, επίσης, ότι έβαλε πολλές φορές στο στόχαστρο της Ισραηλινούς στρατιώτες και σε άλλα μεθοριακά χωριά, όπως το Μαρκάμπα και το Κφαρ Κίλα, που απέχουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από το Αϊτά αλ Σάαμπ.
Δίχως τέλος ο εφιάλτης και στη Γάζα

Την ίδια ώρα, στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον στοιχείων της Χαμάς στον τομέα όπου βρίσκεται η Τζαμπάλια (βόρεια). Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί σε βομβαρδισμούς χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία. Δεκάδες χιλιάδες Γαζαίοι έφυγαν από τον τομέα, όπου είχαν παγιδευτεί κάπου 400.000 άνθρωποι την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Έπεφταν καπνογόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, φύγαμε με τα παιδιά μας χωρίς να πάρουμε τίποτα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σαΐμια Νάσιρ, τριαντάρα που προσέφυγε στην πόλη της Γάζας, με τη μικρή κόρη της, εννιά μηνών, στην αγκαλιά.

Από την πλευρά της, η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, διατρανώνει πως θα συνεχίσει να πολεμά, παρά τον θάνατο του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την ισραηλινή κυβέρνηση εγκέφαλος της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου.

Το ισλαμιστικό κίνημα θα διευθύνεται προσωρινά από επιτροπή που έχει τη βάση της στο Κατάρ, ως την εκλογή διαδόχου του, ενημέρωσαν χθες Δευτέρα το AFP δυο πηγές του στη Χαμάς.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top