GuidePedia

0


Ο IDF υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του έχουν πλήξει τουλάχιστον 3.200 στόχους της Hezbollah μέσα σε έναν μήνα στον Λίβανο

Με τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν ανελέητα τη Βηρυτό και τον νότιο Λίβανο και να συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκκαθάρισης στη βόρεια Γάζα, η διεθνής κοινότητα αναμένει με έντονη ανησυχία να δει ποια θα είναι τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν και εάν αυτά θα πυροδοτήσουν μια γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.
Όλα φαίνεται πως κρέμονται από μια κλωστή με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να προειδοποιεί από τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS πως ολόκληρη η περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι στο χείλος… ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Πράγματι δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως το Ιράν είναι έτοιμο για έναν πόλεμο με το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι βασική του επιθυμία είναι να τον αποφύγει.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η Τεχεράνη περιμένει τα ισραηλινά αντίποινα να εκδηλωθούν το αργότερο έως την 31η Οκτωβρίου, εκτιμώντας πως είναι πολύ πιθανό στο στόχαστρο των Ισραηλινών να βρεθεί και το Ιράκ.
Την ίδια στιγμή στον Λίβανο, η αποδυναμωμένη Hezbollah δείχνει να αντέχει και να περιμένει τον ισραηλινό στρατό να διεισδύσει βαθύτερα για να εξαπολύσει την πραγματική της επίθεση, ενώ όσον αφορά την ισοπεδωμένη Γάζα είναι σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων που αποσκοπεί σε μια συμφωνία εκεχειρίας και στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Hamas.

Έτοιμο το Ιράν για… μια επίθεση με 1.000 πυραύλους

Το Ιράν είναι έτοιμο για έναν πόλεμο με το Ισραήλ, αν και ταυτόχρονα επιδιώκει να τον αποφύγει υποστηρίζει δημοσίευμα των New York Times.
«Το Ιράν διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του να είναι προετοιμασμένες για πόλεμο αλλά και να προσπαθήσουν να τον αποφύγουν» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο τέσσερις Ιρανούς αξιωματούχους, αναφέρει πως ο Ανώτατος Ηγέτης Ayatollah Ali Khamenei διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να καταρτίσουν πολυάριθμα σχέδια για να ανταποκριθούν στα αναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα.
Μάλιστα το Ιράν προειδοποιεί ότι θα επιτεθεί εάν υπάρξουν σημαντικές ζημιές ή θύματα από τα ισραηλινά αντίποινα, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο ανοιχτό το σενάριο να μην ανταποδώσει εάν τελικά οι Ισραηλινοί πλήξουν περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών τοποθεσιών και αποθηκών όπλων.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στους Φρουρούς της Επανάστασης, υποστηρίζουν ότι εάν το Ισραήλ πλήξει χτυπήσει πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις ή στοχεύσει ανώτερους αξιωματούχους, τότε ανάμεσα στις πιθανές επιλογές, είναι και επίθεση με έως και 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους ή η διακοπή της παροχής ενέργειας στην περιοχή.

Σκόπιμα οι ΗΠΑ διέρρευσαν τα σχέδια της επίθεσης

Για εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά των ΗΠΑ προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντα τους κάνει λόγο ο Ali Fadavi, αναπληρωτής γενικός διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης αναφερόμενος στη διαρροή μυστικών εγγράφων σχετικά με τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν.
«Οι ίδιες οι ΗΠΑ τα δημοσίευσαν.
Εάν πράγματι υπήρξαν τέτοιου είδους έγγραφα, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που τα δημοσίευσαν.
Εάν υπήρχε κάποιος στόχος με αυτό, δεν έχει να κάνει με εμάς» ανέφερε ο Fadavi, ο οποίος σχετικά με τα ισραηλινά αντίποινα, σχολίασε πως το συζητούν εδώ και 20 ημέρες.
«Τώρα όμως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμη να επιτεθεί όπως δεν έχει συμβεί ποτέ» υποστήριξε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Απειλές από Φρουρούς της Επανάστασης

Μάλιστα οι Φρουροί της Επανάστασης έσπευσαν να προειδοποιήσουν το Ισραήλ πως δεν πρέπει να βασίζονται στο ότι το αμερικανικό αντιαεροπορικό σύστημα THAAD θα τους σώσει.
«Μην υπολογίζετε στον THAAD» υποστήριξε ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Hossein Salami, αναφέροντας πως το THAAD δεν στάθηκε ικανό να προστατεύσει το Ισραήλ κατά την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.
«Η σιωνιστική οντότητα κάνει λάθος, και η επιχείρηση True Promise 2 απέδειξε την αποτυχία των αμυντικών της συστημάτων.
Το σύστημα THAAD δε θα καταφέρει να την προστατεύσει» τόνισε ο Salami, απειλώντας τους Ισραηλινούς ότι «κάθε φορά που θα εκτοξεύετε ένα βλήμα, θα εκτοξεύουμε περισσότερα».

Αντέχει η Hezbollah και περιμένει τον IDF

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει πως η Hezbollah αν και αποδυναμωμένη από τα πλήγματα που της έχει επιφέρει ο IDF, αντέχει και περιμένει τον ισραηλινό στρατό να επιχειρήσει να διεισδύσει βαθύτερα για να εξαπολύσει την πλήρη δύναμη της.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Hezbollah έχει την ικανότητα να ανασυντάσσει γρήγορα τις δυνάμεις της ακόμα και όταν βρίσκεται σε πίεση, καθώς οι δυνάμεις της έχουν εκπαιδευτεί να λειτουργούν με κάποιο βαθμό αυτονομίας, ακόμα και όταν εξουδετερώνονται ανώτερα στελέχη της και οι επικοινωνίες είναι απενεργοποιημένες.
Αναλυτές υποστηρίζουν πως η Hezbollah εμμένει στη στρατηγική της να διατηρήσει τις θέσεις της στο νότο ενόψει κάθε είδους ισραηλινής χερσαίας επίθεσης ή εισβολής, ενώ έχει την ικανότητα να αντικαθιστά το κατεστραμμένο οπλοστάσιο της μέσω της Συρίας.
Η Wall Street Journal υποστηρίζει πως η αληθινή δοκιμασία τόσο για τον ισραηλινό στρατό είναι πιθανό να έρθει όταν θα του δοθεί εντολή να διεισδύσει βαθύτερα στον Λίβανο, όπου οι μαχητές της Hezbollah θα έχουν το προβάδισμα και το πλεονέκτημα του να πολεμούν σε έναν τόπο που γνωρίζουν πολύ καλά.
Όπως αναφέρεται, μέχρι στιγμής οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εισέλθει σε τουλάχιστον οκτώ χωριά, όλα σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τα σύνορα με τη Hezbollah όχι μόνο να αποκρούει τις όποιες επιθέσεις του IDF αλλά και να αντεπιτίθεται.

5 νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες σε μάχες στο νότιο Λίβανο

Εν τω μεταξύ, ο IDF ανακοίνωσε ότι ακόμα 5 στρατιώτες του σκοτώθηκαν και άλλοι 19 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 4 σε σοβαρή κατάσταση, κατά τη διάρκεια χθεσινών συγκρούσεων στο νότιο Λίβανο.
Όπως έγινε γνωστό, μαχητές της Hezbollah βγήκαν από τούνελ και εκτόξευσαν χειροβομβίδες και ρουκέτες κατά των Ισραηλινών στρατιωτών.
Η Hezbollah υποστήριξε ότι μέσα σε μια εβδομάδα μαχών, 70 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και πάνω από 600 τραυματίστηκαν (ο IDF κάνει λόγο για συνολικά 50 νεκρούς στρατιώτες).
Σημειώνεται ότι η Hezbollah εκτόξευσε χθες Πέμπτη 24/10 περίπου 120 ρουκέτες αλλά και drones κατά του βόρειου Ισραήλ.

IDF: Έχουμε πλήξει 3.200 στόχους της Hezbollah

Σύμφωνα με τον IDF, οι δυνάμεις του έχουν πλήξει τουλάχιστον 3.200 στόχους της Hezbollah μέσα σε έναν μήνα στον Λίβανο.
Τα περισσότερα χτυπήματα έχουν γίνει στον νότιο Λίβανο και σε χαμηλότερη ένταση σε Βηρυτό και ανατολικό Λίβανο.
Από τους 3.200 στόχους, οι 350 αφορούσαν αποθήκες όπλων.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ισραηλινές δυνάμεις κατέσχεσαν πάνω από 3.200 εκρηκτικές συσκευές και περίπου 2.500 αντιαρματικούς πυραύλους.
Λόγω των επιχειρήσεων των Ισραηλινών και των εντολών εκκένωσης περιοχής, εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκατομμύριο Λιβανέζοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους.

Διαπραγματεύσεις για τη Γάζα

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ για να ξαναρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν από την Hamas κατά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου του 2023.
Η Hamas είπε ότι είναι ανοικτή σε συνομιλίες, επιμένοντας όμως ότι το Ισραήλ θα δεσμευτεί «σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», στην «αποχώρηση» των στρατευμάτων του από τη Γάζα» και σε «σοβαρή συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων.
Πρόκειται για όρους που έχει απορρίψει ως απαράδεκτους στο παρελθόν το Ισραήλ.
Όπως έγινε γνωστό, στο Κατάρ θα σταλεί ο επικεφαλής της Mossad David Barnea, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της CIA, William Burns αλλά και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
Μάλιστα ο Barnea φέρεται πως είχε ήδη επαφές με αξιωματούχους από την Αίγυπτο σχετικά με την «επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και την κατάπαυση του πυρός».
Από τις μέχρι στιγμής εχθροπραξίες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 42.847 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

CNN: Απίθανη η πρόοδος

Δημοσίευμα του CNN εκτιμά ότι παρά τις διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, θα πρέπει να θεωρείται απίθανο ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος.
Όπως επισημαίνεται, εκτιμάται ότι είναι απίθανο να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top