GuidePedia

0


Οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή μαίνονται και τίποτα δεν συνηγορεί στη διατύπωση αισιόδοξων εκτιμήσεων ότι θα ξεμπερδέψουμε γρήγορα με αυτούς. Η υφήλιος ολόκληρη βρίσκεται σε γεωπολιτική αναταραχή και λίγο πολύ δεν υπάρχει περιφέρεια και επιμέρους χώρες που να μην επηρεάζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Το εμπόριο όπλων ανθεί, οι εισηγμένες στα διεθνή χρηματιστήρια αμυντικές βιομηχανίες καταγράφουν νέα υψηλά. Από αυτή την κατάσταση μπορεί κανείς να εξαιρέσει το «μικρό γαλατικό χωριό» της Νοτιοανατολική Μεσογείου, που πάσχει από τον εθισμό να κρατάει ομπρέλα, όταν και όπου «βρέχει» λεφτά.

Το μπάχαλο σε ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ, με όλα τα παράλογα που έχουν καταγραφεί, αλλά έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής εξουσίας, φτάνει για να αποδείξει του λόγου το αληθές. Εν μέσω μιας κατάστασης που ο «ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ» δεν έχει άλλη επιλογή από το να την παρακολουθεί συστηματικά, επιχειρώντας να βάλει τις ψηφίδες σε μια τάξη, βοηθούμενος ασφαλώς καθοριστικά και από το Συμβούλιο των Σοφών (Σx3) που έχει θεσπίσει με απόλυτη επιτυχία μέχρι σήμερα και αξιοποιεί (βλ. εκμεταλλεύεται αλλά μην το κυκλοφορήσετε…) την τεράστια εμπειρία τους.

Εξ ου και οι ασφυκτικές πιέσεις που μας ασκούνται για αποκάλυψη της ταυτότητας. Οι ρήτρες των NDAs (Non-Disclosure Agreements) που έχουν υπογραφεί είναι βαρύτατες. Οπότε, για λόγους αυτοπροστασίας και μόνον, άπαντες ματαιοπονούν. Πάμε όμως να δούμε κάποιες από τις εξελίξεις που μας έχουν κάνει εντύπωση το τελευταίο διάστημα.

ΙΣΡΑΗΛ-ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ: ΚΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ;

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στην υποδομή χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ, επιχειρώντας να τις σφραγίσει τον οικονομικό «αναπνευστήρα». Ενώ άπαντες αναμένουν την επίθεση αντεκδίκησης στο Ιράν, που πιθανότατα θα φέρει νέο μπαράζ ιρανικών -κυρίως- βαλλιστικών πυραύλων και πιθανότατα με ακόμα μία αναβαθμισμένη ποιοτικά παράμετρο στην εξίσωση. Αυτή η πρόβλεψη οδήγησε στην ανάπτυξη από τους Αμερικανούς μιας συστοιχίας του κορυφαίου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD (Theater Hight-Altitude Area Defense). Εν συνεχεία ζητήθηκε και δεύτερη από τους Ισραηλινούς, καθώς έχουν απόλυτη συναίσθηση των πραγματικών επιδόσεων του δικού τους πολυστρωματικού «θόλου».

Πολυστρωματική… αποτροπή

Με απλά λόγια, πριν επιτεθούν στο Ιράν, οι Ισραηλινοί πλήττουν με μεγάλη σκληρότητα τους «βραχίονες» που χρησιμοποιεί. Η Χαμάς έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά και θα κάνει πολλά χρόνια να ανακάμψει. Το ίδιο επιδιώκεται και με την Χεζμπολάχ, σε πλήγματα σκληρότητας που εξισορροπούν την 7η Οκτωβρίου 2023, σε μια απόπειρα να πειστεί ο αντίπαλος να μην επιχειρήσει να το επαναλάβει. Έτσι δουλεύει η διαδικασία «αποκατάστασης της αποτροπής». Στην περίπτωση που έχει προηγηθεί κατάρρευση, αναγκαστικά εμπεριέχει φυσική βία για να οδηγήσει σε επανεξέταση της αρχικής απόφασης που αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα για το σημερινό χάος.

Διακίνηση ναρκωτικών

Τούτων λεχθέντων όμως, μετά την αποδέσμευση στοιχείων από τις υπηρεσίες πληροφοριών (intelligence) από τον εκπρόσωπο των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων για τον μηχανισμό χρηματοδότησης της Χεζμπολάχ, μας έμεινε μια απορία. Από τα αναφερθέντα απουσίαζε παντελώς αναφορά στη δράση της σιιτικής οργάνωσης στον τομέα του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών, με την έρευνα να έχει τεκμηριώσει παρουσία της οργάνωσης μέχρι και τη Λατινική Αμερική. Ήδη, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα δοθεί δυσανάλογα μεγάλη έμφαση πλέον στον τομέα, για να αποκατασταθεί ροή εσόδων που θα εξασφαλίσει την επιβίωση. Η απουσία της αναφοράς έχει ένα δυο επεξηγηματικά σενάρια, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη προς το παρόν…

ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

Το άλλο ενδιαφέρον που προέκυψε στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής, είναι η εξάρθρωση δικτύου κατασκοπείας των Ιρανών με έδρα τη Χάιφα, με εφτά Ισραηλινούς πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους από το Αζερμπαϊτζάν! Τη χώρα που εξόπλισαν σαν αστακό οι Ισραηλινοί για να αποκτήσουν πρόσβαση στα βόρια του Ιράν, περιπλέκοντας δραματικά την εξίσωση ασφαλείας (π.χ. Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλαγή γεωπολιτικού προσανατολισμού της Αρμενίας). Πολλοί επισημαίνουν όμως, ότι η κατηγορία της προδοσίας (treason) εν καιρώ πολέμου, επισείει την ποινή του θανάτου. Για πολλούς λόγους δεν μπορεί να αποκλειστεί το να τη ζητήσει ο εισαγγελέας, για πρώτη αν δεν κάνουμε λάθος φορά, μετά την υπόθεση του Ναζί Άντολφ Άιχμαν. Άλλο φυσικά αν εφαρμοστεί. Και το να επιβληθεί όμως…

«ΦΡΕΝΟ» Ή ΜΟΛΔΑΒΙΑ & ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ;

Πάμε στο άλλο πολεμικό μέτωπο, αυτό της Ουκρανίας. Για την ακρίβεια σε εξελίξεις που συνδέονται με την κόντρα Ρωσίας-Δύσης. Η Μολδαβία δείχνει να πηγαίνει με ταχύτητα στην οδό της μετεξέλιξης σε «νέα Ουκρανία». Πλέον ο κίνδυνος επισημαίνεται ανοικτά και από «συστημικά» δυτικά μέσα ενημέρωσης. Θα δούμε τι θα συμβεί εκεί και θα επανέλθουμε μετά τον β΄ γύρο των εκλογών, που μόνο ανεπηρέαστες δεν μοιάζουν από τους διάφορους ενδιαφερόμενους, ένθεν κακείθεν. Όπως ακριβώς και στην Ουκρανία. Με τους ίδιους ενδιαφερόμενους γεωπολιτικούς πρωταγωνιστές. Ας μην προτρέχουμε όμως… Εξάλλου, πολύ σύντομα θα μας απασχολήσει και η Γεωργία.


CNN ΓΙΑ BRICS: ΠΟΙΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΠΟΥΤΙΝ;

Το δεύτερο γεγονός που έχει μεγάλη σημασία, είναι ότι ένα μέσο ενημέρωσης της εμβέλειας του αμερικανικού CNN, δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο αναφέρεται ότι μια τριετία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διοργανώνεται στη Ρωσική Ομοσπονδία και συγκεκριμένα στην πόλη Καζάν, η σύνοδος των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε και περιλαμβάνει Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αιθιοπία και Ιράν. Η Νατοϊκή χώρα Τουρκία επίσης γλυκοκοιτάζει τους BRICS και δεν το κρύβει. Βρήκε όμως μπροστά της την Ινδία που δεν αστειεύεται λόγω Πακιστάν… Μετά από διμερή συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου, Πούτιν και Σι είπαν ότι «η εταιρική σχέση των δυο χωρών είναι μοντέλο για το πως πρέπει να χτίζονται οι σχέσεις μεταξύ κρατών.

«Παγκόσμια πλειοψηφία»

Το CNN διαπιστώνει, ότι «η συνάντηση των BRICS και άλλων χωρών υποδεικνύει ότι υπάρχει μια διευρυνόμενη σύγκλιση μεταξύ εθνών που ελπίζουν να δουν μια μετατόπιση στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων και -στην περίπτωση ορισμένων όπως η Μόσχα, το Πεκίνο και η Τεχεράνη – ευθέως αντιμετωπίζουν τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση». Και καταλήγει, ότι το μήνυμα που θα προσπαθήσουν να προβάλουν Ρωσία και Κίνα τουλάχιστον, είναι ότι… η Δύση είναι απομονωμένη στον κόσμο με τις κυρώσεις και τις συμμαχίες της, ενώ μια «παγκόσμια πλειοψηφία» χωρών, υποστηρίζουν την προσπάθεια των δυο χωρών να αμφισβητήσουν την παγκόσμια αμερικανική ηγεσία.
Υπάρχει ερμηνεία;

Υπενθυμίζουμε καταληκτικά: Δεν το έγραψε η… Pravda, αλλά το αμερικανικό CNN. Είναι άραγε μια ακόμη ένδειξη ότι οι συνολικότερες προσεγγίσεις επανεξετάζονται σε βασικές πρωτεύουσες; Ή απλά ακούγονται πιο δυνατά φωνές που ενίστανται στην «πολεμική ορθοδοξία», κατανοητή από επικοινωνιακής απόψεως εν μέσω πολέμου; Δεν είναι λίγοι οι ειδικοί σε θέματα στρατηγικής και εξωτερικής πολιτικής που διακρίνουν σοβαρά αδιέξοδα και προειδοποιούν, με τις απόψεις τους να δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερο σε προβεβλημένες εξειδικευμένες εκδόσεις του δυτικού κόσμου. Ο χρόνος θα δείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Προφανώς συνδέεται και με το τι θα βγάλει η κάλπη στην υπερδύναμη. Προς το παρόν, ας κρατήσουμε ότι όλοι τα συμφέροντά τους εξυπηρετούν. Το ερώτημα τίθεται για το ελληνικό εθνικό συμφέρον και τις διαφωνίες επί ενός κοινά αποδεκτού ορισμού…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top