GuidePedia

0


Ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εντεταλμένος Λέκτωρ στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αναλύει τις επιπτώσεις που θα έχει η Ελλάδα εφόσον αποτύχει να ανταποκριθεί στον γεωπολιτικό ρόλο που της προσφέρεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάταξης του χάρτη και αναμόρφωσης των συσχετισμών στην περιοχή.

Αν συνεχιστεί η αδυναμία της ελληνικής πλευράς να λειτουργήσει ως παίκτης και πάροχος ασφαλείας μένοντας εγκλωβισμένη σε παρωχημένα σχήματα και φοβικά σύνδρομα οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν ερήμην της και εις βάρος της.

Οι διάφορες δυνάμεις που επενδύουν στρατηγικά στην Ελλάδα για τα δικά τους συμφέροντα τα οποία όμως στην παρούσα συγκυρία συγκλίνουν σε σημαντικό βαθμό με τα δικά μας, θα εξετάσουν εναλλακτικές για την προώθηση των σχεδιασμών τους.

Η Ελλάδα από στρατηγική επιλογή θα μπορούσε να μετατραπεί σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης η ίδια στο πλαίσιο διευθετήσεων στις οποίες αν δε συμμετέχει κινδυνεύει να αποτελέσει αναλώσιμο έστω και εν μέρει διαπραγματευτικό χαρτί.



πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top