Η απάντηση της Ρωσίας με τα συστήματα S-400 Triumph, Buk-M3 και Pantsir
Αν και η Ρωσία προειδοποιεί ακόμα και με πυρηνική καταστροφή σε περίπτωση που οι Ουκρανοί χτυπήσουν με δυτικά όπλα στόχους στο ρωσικό έδαφος, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky δηλώνει ότι μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον προκειμένου να παρουσιάσει στον πρόεδρο Biden… το σχέδιο νίκης.Βασική παράμετρος σε αυτό το σχέδιο νίκης - όπως έχει πει δημοσίως ο Zelensky - είναι η έγκριση των ΗΠΑ για την χρήση των αμερικανικών πυραύλων ATACMS κατά ρωσικών στόχων.
Ο διεθνής Τύπος υποστηρίζει ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μ. Βρετανία έχουν δώσει το πράσινο φως στο Κίεβο να προχωρήσει σε πλήγματα κατά της Ρωσίας, αν και υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις τουλάχιστον από την Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως ο Zelensky παρουσίασε το σχέδιο του στον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Anthony Blinken ενώ φέρεται πως του έδωσε και μια λίστα με τους πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας.
Εντός της εμβέλειας Κριμαία και μεγάλες ρωσικές πόλεις
Η φερόμενη έγκριση των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας αφορά τους πυραύλους ATACMS και Storm Shadow.
Η Ρωσία, όπως υποστηρίζει το Κρεμλίνο, θεωρεί δεδομένο ότι η έγκριση στο Κίεβο θα δοθεί ενώ ήδη αναλυτές αρχίζουν να εκτιμούν ποιοι θα είναι οι στόχοι των Ουκρανών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε η Κριμαία και μεγάλες πόλεις, όπως το Smolensk, η Kaluga, το Lipetsk και το Volgodonsk θα είναι πλέον εντός της εμβέλειας των πυραύλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ευελπιστούν ότι με πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, θα καταφέρουν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου που αυτή τη στιγμή είναι… καταστροφική για τους Ουκρανούς.
Στόχος και η Μόσχα
Η Μόσχα παραμένει εκτός της εμβέλειας των πυραύλων ATACMS.
Ωστόσο, εάν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών – δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει δώσει την έγκριση της στο Κίεβο - η απειλή πυραυλικών επιθέσεων στη ρωσική πρωτεύουσα θα γίνει πραγματικότητα, καθώς οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν τους πυραύλους Storm Shadow/SCALP που μπορεί να πλήξουν στόχους ακόμα και σε απόσταση 560 χιλιομέτρων.
Στόχοι στρατιωτικά αεροδρόμια, αρχηγεία
Σύμφωνα με αναλυτές, οι πρώτοι στόχοι των Ουκρανών εκτιμάται ότι θα είναι στρατιωτικά αεροδρόμια και στρατιωτικά αρχηγεία.
Ο Aleksandr Ermakov, ειδικός σε στρατηγικά όπλα και ερευνητής στο IMEMO RAS, εκτιμά ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι ATACMS που έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων θα στοχεύσουν πρωτίστως στρατιωτικά αεροδρόμια, κόμβους επιμελητείας (logistics hubs) και στρατιωτικά διοικητικά κέντρα.
Δύο εκδόσεις των ATACMS
Όπως αναφέρεται, υπάρχουν δύο εκδόσεις των πυραύλων ATACMS: η τροποποιημένη έκδοση M39A1 με μέγιστο βεληνεκές 300 km, η οποία διορθώνεται με δορυφορική πλοήγηση και η πιο ξεπερασμένη M39 με βεληνεκές έως 165 km, που χρησιμοποιεί αδρανειακή πλοήγηση και, κατά συνέπεια, είναι λιγότερο ακριβής.
Το πόσους ακριβώς πυραύλους ΑΤΑCMS διαθέτουν οι Ουκρανοί παραμένει άγνωστο, αν και πρόσφατο δημοσίευμα του CNN ανέφερε πως οι Ουκρανοί έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τους περισσότερους από τους ATACMS που τους έχει προμηθεύσει η Δύση.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, αναφέρθηκε ότι κατά την επίσκεψη του Zelensky στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε να μεταφέρει μια «μικρή» παρτίδα αυτών των πυραύλων στο Κίεβο.
Αργότερα, εμφανίστηκαν στοιχεία ότι η Ουκρανία έλαβε περίπου 30 πυραύλους με κεφαλές διασποράς.
Από τον Μάιο του 2024, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε τακτικά τη χρήση πυραύλων ATACMS από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, υποδεικνύοντας ότι η Ουκρανία διαθέτει μεγαλύτερο απόθεμα από ό,τι επισήμως αναφέρεται.
Η ρωσική αεράμυνα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Alexander Ermakov, μπορεί να μιλάμε για δεκάδες, ακόμα και εκατοντάδες πυραύλους.
Για το ρωσικό σύστημα αεράμυνας, οι πύραυλοι ATACMS αντιπροσωπεύουν έναν τυπικό στόχο.
Το συγκρότημα S-400 Triumph είναι ικανό να ανιχνεύει στόχους σε απόσταση έως και 600 km και ταυτόχρονα να παρακολουθεί έως και 300 αντικείμενα.
Το στρατιωτικό σύστημα αεράμυνας Buk-M3 μπορεί να χτυπήσει στόχους σε απόσταση έως και 25 km.
Αν και το αμερικανικό M142 HIMARS MLRS ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για τη ρωσική αεράμυνα, μετά τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος Pantsir-S1, η αποτελεσματικότητα αναχαίτισης αυξήθηκε σημαντικά.
Παραμένει πάντως ερωτηματικό εάν το Pantsir θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους πυραύλους ATACMS και πόσο γρήγορα θα αναβαθμιστεί για αυτό το έργο.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου