GuidePedia

0


Ανασύρθηκε άθικτη η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στη Βηρυτό, όπως αναφέρει το Reuters.
Η σορός του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, ανασύρθηκε από το σημείο που υπήρξε στόχος ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Σύμφωνα με δύο πηγές που επικοινώνησαν με το Reuters την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, το σώμα του Νασράλα είναι άθικτο.

Η δήλωση που εξέδωσε η Χεζμπολάχ το Σάββατο επιβεβαίωσε τον θάνατο του Νασράλα, αλλά δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς σκοτώθηκε ή πότε θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το σώμα του δεν παρουσίαζε άμεσες πληγές, υποδεικνύοντας ότι η αιτία του θανάτου φαίνεται να ήταν αμβλύ τραύμα, πιθανόν από την ισχύ της έκρηξης.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο που σκότωσαν τον Νασράλα

Τις τραγικές εικόνες από τη γειτονιά που κατεδαφίστηκε την Παρασκευή στη Βηρυτό, στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης κατά του Χασάν Νασράλα, μετέφερε μέσω ανάρτησης στο Twitter, ανταποκριτής του βελγικού μέσου VTM News.
Ο Robin Ramaekers, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο μαζί με την ομάδα του, αναφέρει πως πάνω από 100 άτομα μπορεί να είναι ακόμα εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια, στην περιοχή δεν υπάρχουν διασώστες, ενώ η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει είναι πως «το Ιράν μας εγκατέλειψε».
Aυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Νασράλα

Ο Νασράλα έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992, όταν ήταν 30 ετών, και ηγήθηκε του κινήματος για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του. Η εύρεση ενός αντικαταστάτη με παρόμοιο ανάστημα θα είναι δύσκολη για τη Χεζμπολάχ, καθώς προσβλέπει σε συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις και ακόμη και σε μια πιθανή χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ηγετικές προσωπικότητες που θεωρείται ότι διεκδικούν τη θέση του διαδόχου του Νασράλα: Hashem Safieddine (Χασέμ Σαφιεντίν) και Naim Qassem (Ναΐμ Κάσεμ), σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν

Επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται σε θέση πόλου για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του κινήματος.

Γεννημένος το 1964 στο νότιο χωριό Deir Qanoun en-Nahr, κοντά στην Τύρο, ο Σαφιεντίν σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Najaf και το Qom, στο Ιράν. Και οι δύο εντάχθηκαν στη Χεζμπολάχ στις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.

Ο Σαφιεντίν προέρχεται από μια σιιτική οικογένεια που έχει αναδείξει θρησκευτικούς λόγιους και λιβανέζους βουλευτές, ενώ ο αδελφός του Abdullah υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Ο Σαφιεντίν έχει τους δικούς του στενούς δεσμούς με το Ιράν- ο γιος του, ο Redha, είναι παντρεμένος με την κόρη του Qassem Soleimani, του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα το 2020.

Εκτός από τον ρόλο του στην ηγεσία του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν είναι επίσης σημαντικό μέλος του Συμβουλίου Shura της ομάδας και επικεφαλής του Συμβουλίου Jihadi. Αυτή η σημασία τον έχει καταστήσει εχθρό για τους ξένους αντιπάλους της Χεζμπολάχ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία έχουν χαρακτηρίσει τον Σαφιεντίν τρομοκράτη και έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ποιος είναι ο Ναΐμ Κάσεμ

Ο 71χρονος είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ και συχνά αναφέρεται ως το «νούμερο δύο» του κινήματος.

Γεννήθηκε στο Kfar Kila της επαρχίας Nabatieh, ένα χωριό του νότιου Λιβάνου που έχει υποστεί πολλές ισραηλινές επιθέσεις, ιδίως από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Κάσεμ έχει μακρά ιστορία στον πολιτικό ακτιβισμό των σιιτών. Στη δεκαετία του 1970, εντάχθηκε στο Κίνημα των Αποστεωμένων του Ιμάμη Μουσά αλ Σαντρ, το οποίο τελικά έγινε μέρος του Κινήματος Αμάλ, μιας σιιτικής ομάδας στο Λίβανο. Αργότερα εγκατέλειψε την Αμάλ και συνέβαλε στην ίδρυση της Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ έγινε ένας από τους θεμελιώδεις θρησκευτικούς μελετητές της ομάδας.

Ένας από τους θρησκευτικούς μέντορες του Κάσεμ ήταν ο ευρέως σεβαστός Αγιατολάχ Mohammad Hussein Fadlallah, και ο ίδιος ο Κάσεμ έχει διδάξει θρησκευτικά μαθήματα για δεκαετίες στη Βηρυτό.

Ο μυστικοπαθής χαρακτήρας μιας ομάδας όπως η Χεζμπολάχ σημαίνει ότι δεν είναι όλοι οι ρόλοι του στην οργάνωση δημόσια γνωστοί. Κάποια στιγμή, ωστόσο, επέβλεπε μέρος του εκπαιδευτικού δικτύου της Χεζμπολάχ και έχει επίσης συμμετάσχει στην επίβλεψη των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων της ομάδας.

Ο Κάσεμ εξελέγη αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991, υπό τον τότε γενικό γραμματέα Abbas al-Musawi, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.

Έχει διαδραματίσει σημαντικό δημόσιο ρόλο στη Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Σούρα της ομάδας.

Δημοσίευσε ένα διάσημο βιβλίο με τίτλο, Hezbollah, the Story from Within, το 2005, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top