GuidePedia

0


Πώς μπορεί το Ιράν να απαντήσει στη δολοφονία Νασράλα; Από τι κρίνεται η επέμβασή του στον πόλεμο με το Ισραήλ και τι είναι αυτό που “φοβάται”;

Η δολοφονία του Χασάν Νασράλα έχει συγκλονίσει τη Χεζμπολάχ, καταφέρνοντας το πιο σοβαρό πλήγμα στην ιστορία της.

Όπως έγινε γνωστό, την ώρα που ο Νασράλα και άλλοι ανώτεροι ηγέτες της Χεζμπολάχ συγκεντρώνονταν σε ένα καταφύγιο, περίπου 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία γειτονιά εργατικής τάξης στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση με βόμβες περίπου 80 τόνων.

Η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ προκάλεσε άμεσα την έντονη αντίδραση των συμμάχων της, με κυριότερη την ανακοίνωση του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος διαμήνυσε ότι “το αίμα του Νασράλα δεν θα μείνει ανεκδίκητο”.

Πώς όμως θα εκδικηθεί η Τεχεράνη; Και τι είναι αυτό που την “κρατά” από το να εξαπολύσει μία ευρείας κλίμακας επίθεση στον αιώνιο εχθρό της, Ισραήλ;
Η Χεζμπολάχ χτυπήθηκε, αλλά δεν έχει παραλύσει

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση της Χεζμπολάχ “έχει εξολοθρευθεί σχεδόν πλήρως” αφού, όπως είπε, σκότωσε μια σειρά από ανώτατα στελέχη της αυτή την εβδομάδα.

“Η Χεζμπολάχ έχει δεχθεί ιστορικά μεγάλο πλήγμα στη στρατιωτική της υποδομή. Εκτός από την απώλεια αποθηκών και εγκαταστάσεων όπλων, η οργάνωση έχει χάσει τους περισσότερους από τους ανώτερους διοικητές της και το δίκτυο επικοινωνιών της έχει σπάσει”, δήλωσε στο CNN ο ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον και συγγραφέας του «Hezbollahland», ο Χανίν Γκαντάρ (Hanin Ghaddar).

Παρά τις απώλειές της, ωστόσο, η οργάνωση εξακολουθεί να διατηρεί ικανούς διοικητές και πολλά από τα πιο ισχυρά πλεονεκτήματά της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές καταστροφές στις στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, είπε ο Γκαντάρ. Οι περισσότεροι από αυτούς τους πυραύλους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα.

Άλλωστε οι επιδόσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητικές, καθώς αποδείχτηκαν ικανές όχι μόνο να απορροφήσουν τα ισραηλινά πλήγματα αλλά και να απαντήσουν με σκληρά αντίποινα. Όπως έγινε και την Τετάρτη (25/9) όταν η Χεζμπολάχ εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο – που τελικά αναχαιτίστηκε- κοντά στο Τελ Αβίβ, στοχεύοντας την έδρα της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.
Η δολοφονία Νασράλα σίγουρα έχει προκαλέσει μία ευρεία δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της οργάνωσης και στις τάξεις των υποστηρικτών της, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η οργάνωση έχει παραλύσει.

Από τι κρίνεται η επέμβαση του Ιράν;

Πριν από τον θάνατο του επί 32 χρόνια ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, η επίσημη γραμμή του Ιράν ήταν ότι η λιβανέζικη οργάνωση είναι ικανή να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ωστόσο, μετά τη σφοδρή αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής, η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο ανέφερε σε ανάρτησή της ότι πλέον “οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν”.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το καταδικαστέο έγκλημα αντιπροσωπεύει μια σοβαρή κλιμάκωση που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού [..] Ο δράστης του θα τιμωρηθεί κατάλληλα”, ανέφερε συγκεκριμένα στο X (πρώην Twitter).


Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κουίνσι που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, Τρίτα Πάρσι, δήλωσε στο CNN ότι “το σκεπτικό του Ιράν για την αποφυγή εμπλοκής στη σύγκρουση μπορεί να μην ισχύει πλέον”.

Η Τεχεράνη πιθανότατα ήδη βοηθά τη Χεζμπολάχ να ανοικοδομήσει τη στρατιωτική της δομή διοίκησης και παρέχει τακτικές και επιχειρησιακές συμβουλές στην ηγεσία της, σύμφωνα με τον ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον, Farzin Nadimi.

Ωστόσο, εάν η Χεζμπολάχ φτάσει πολύ κοντά στη διάλυση, είναι πιο πιθανό το Ιράν να επέμβει δυναμικά, ενδεχομένως με τη μορφή επιθέσεων προς το Ισραήλ με πυραύλους και drone, όπως τον περασμένο Απρίλιο. Προς το παρόν, βέβαια, μία μεγαλύτερης κλίμακας επίθεση δεν θεωρείται πιθανή.

Ο Σάαντ, ειδικός της Χεζμπολάχ από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, είπε ότι μια παρέμβαση του Ιράν πιθανότατα θα έσυρε και τις ΗΠΑ στον πόλεμο, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη είναι «ο πιο αδύναμος κρίκος» στη σύγκρουση.

“Είναι το μόνο μέλος του Άξονα της Αντίστασης που είναι πραγματικό κράτος. Όλοι οι άλλοι είναι μη κρατικοί ή οιονεί κρατικοί φορείς. Έτσι, αν το Ιράν συμμετάσχει έχει τα περισσότερα να χάσει”, εξήγησε.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Next
This is the most recent post.
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δημοσίευση σχολίου

 
Top