GuidePedia

0

Στον απόηχο της δολοφονίας του Χασάν Νασράλα, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση να παρεμποδίσει τη διείσδυση στις τάξεις της ισραηλινών πρακτόρων και συνεργατών τους, κάτι που επέτρεψε στον ορκισμένο εχθρό της το Ισραήλ να καταστρέψει τοποθεσίες όπλων, να παγιδεύσει τις επικοινωνίες της και να δολοφονήσει τον ηγέτη της , του οποίου του οποίου οι κινήσεις ήταν επτασφράγιστο μυστικό για χρόνια.

Η δολοφονία του Νασράλα στο αρχηγείο της οργάνωσης την περασμένη Παρασκευή, σε ένα υπόγειο σχεδόν 20 μέτρα κάτω από τη γη, ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά τη θανατηφόρα έκρηξη εκατοντάδων παγιδευμένων βομβητών και γουόκι τόκι της Χεζμπολάχ, από το Ισραήλ.

 Ήταν το αποκορύφωμα μιας ταχείας διαδοχής χτυπημάτων που εξάλειψαν το μισό ηγετικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση.

 

Τις ημέρες πριν και ώρες μετά τη δολοφονία του Νασράλα, το Reuters μίλησε με περισσότερες από δώδεκα πηγές από τον Λίβανο, το Ισραήλ, το Ιράν και τη Συρία, οι οποίες παρείχαν λεπτομέρειες για τη ζημιά που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στην ισχυρή σιιτική παραστρατιωτική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των γραμμών ανεφοδιασμού της και δομή διοίκησης. Όλοι ζήτησαν την ανωνυμία για να μιλήσουν για ευαίσθητα θέματα.

Μια πηγή εξοικειωμένη με τον τρόπο σκέψης του Ισραήλ είπε στο Reuters, λιγότερο από 24 ώρες πριν από το χτύπημα, ότι το Ισραήλ έχει αφιερώσει 20 χρόνια εστιάζοντας τις προσπάθειες πληροφοριών στη Χεζμπολάχ και μπορούσε να χτυπήσει τον Νασράλα όποτε ήθελε, ακόμη και στο κεντρικό αρχηγείο.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε την δουλειά των μυστικών υπηρεσιών «λαμπρή», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και το στενό περιβάλλον των υπουργών του ενέκριναν την επίθεση την Τετάρτη, δήλωσαν στο Reuters δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Η επίθεση σημειώθηκε ενώ ο Νετανιάχου βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Νασράλα απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις από τον προηγούμενο πόλεμο, του 2006 με το Ισραήλ. Ήταν από καιρό σε εγρήγορση, οι κινήσεις του ήταν περιορισμένες και ο κύκλος των ανθρώπων που έβλεπε ήταν πολύ μικρός, σύμφωνα με μια πηγή που γνώριζε τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Νασράλα.

Η δολοφονία του υποδηλώνει ότι στην στενή του ομάδα είχαν διεισδύσει πληροφοριοδότες του Ισραήλ, είπε η πηγή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν ακόμη πιο προσεκτικός από ό,τι συνήθως μετά από τις εκρήξεις σε βομβητές και γουόκι τόκι της οργάνωσης, στις 17 Σεπτεμβρίου, ανησυχώντας βάσιμα ότι το Ισραήλ θα προσπαθούσε να τον σκοτώσει, είπε στο Reuters πριν μια εβδομάδα μια πηγή ασφαλείας που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της οργάνωσης. Η πηγή, επικαλέστηκε ως πειστήριο των προφυλάξεων του Νασράλα, την απουσία του από την κηδεία των ανώτατων διοικητών των μονάδων Πυραύλων και drones, πάλι κατόπιν ισραηλινών στοχευμένων πληγμάτων. Επίσης, τόνισε στο ίδιο πνεύμα ότι η ομιλία του με την οποία απειλούσε το Ισραήλ πριν λίγες μέρες δεν έγινε ζωντανά αλλά ήταν προβιντεοσκοπημένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες Σάββατο τη δολοφονία του Νασράλα «ένα μέτρο δικαιοσύνης» για τα πολλά θύματά του και είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί ενάντια σε ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ισραήλ λέει ότι πραγματοποίησε το χτύπημα με στόχο τον Νασράλα ρίχνοντας βόμβες στα υπόγεια του αρχηγείου της Χεζμπολάχ, κάτω από ένα κτίριο κατοικιών στη νότια Βηρυτό.

«Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα και αποτυχία του δικτύου πληροφοριών για τη Χεζμπολάχ», ο Μάγκνους Ράνστορπ, βετεράνος ειδικός της Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «Ήξεραν ότι είχε συναντήσεις. Συναντιόταν με άλλους διοικητές. Και απλώς πήγαν να τον βρουν».

Συμπεριλαμβανομένου του Νασράλα, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι σκότωσε οκτώ από τους εννέα πλέον υψηλόβαθμους στρατιωτικούς διοικητές της Χεζμπολάχ φέτος, κυρίως την περασμένη εβδομάδα. Αυτοί οι διοικητές καθοδηγούσαν μονάδες που κυμαίνονταν από το τμήμα πυραύλων έως την επίλεκτη δύναμη Radwan.

Περίπου 1.500 μαχητές της Χεζμπολάχ ακρωτηριάστηκαν ή τυφλώθηκαν από τις εκρήξεις βομβητών και γουόκι ότκι στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Χθες Σάββατο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Νοντάβ Σοσάνι, είπε στους δημοσιογράφους ότι ο στρατός είχε γνώση «σε πραγματικό χρόνο» ότι ο Νασράλα και άλλοι ηγέτες πραγματοποιούσαν συνάντηση. Ο Σοσάνι δεν είπε πώς το γνώριζε αυτό ο στρατός.

Ο ταξίαρχος Αμιχάι Λεβίν, διοικητής της αεροπορικής βάσης Hatzerim του Ισραήλ, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεκάδες πυρομαχικά έπληξαν τον στόχο μέσα σε δευτερόλεπτα.
«Η επιχείρηση ήταν περίπλοκη και σχεδιάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με τον Λέβιν.

«Σκοτώνεις έναν, βρίσκουν άλλον»

Η Χεζμπολάχ έχει δείξει την ικανότητα να αντικαθιστά γρήγορα τους διοικητές και ο ξάδερφος του Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν , επίσης κληρικός που φορά το μαύρο τουρμπάνι που δηλώνει την καταγωγή του από τον προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ.

«Σκοτώνεις έναν, παίρνουν καινούργιο», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στο πώς δρα η οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ, της οποίας το όνομα σημαίνει Κόμμα του Θεού, είχε περίπου 40.000 μαχητές πριν από την τρέχουσα κλιμάκωση, μαζί με μεγάλα αποθέματα όπλων και ένα εκτεταμένο δίκτυο από σήραγγες κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.

Ιδρύθηκε στην Τεχεράνη το 1982, και η σιιτική παραστρατιωτική ομάδα είναι το πιο ισχυρό και μέλος του λεγόμενου Άξονα Αντίστασης του Ιράν των συμμαχικών παράτυπων δυνάμεων κατά του Ισραήλ και ένας σημαντικός περιφερειακός παράγοντας από μόνος του.
Όμως έχει αποδυναμωθεί υλικά και ψυχολογικά τις τελευταίες 10 ημέρες.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top