GuidePedia

0


ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ
Είναι εξόφθαλμο πλέον πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανεβεί πίστα. Οι ουκρανικές επιθέσεις σε στόχους βαθιά στη Ρωσία και η εισβολή στην περιφέρεια του Κουρσκ προκάλεσαν μία ποιοτική διαφοροποίηση και στις ρωσικές επιθέσεις.

Αναμφίβολα, κι αυτές έχουν κλιμακωθεί σε σύγκριση με τα αρχικά στάδια του πολέμου, ειδικά όταν ανέλαβε τη διοίκηση ο στρατηγός Σουροβίκιν. Υπό την πίεση της ρωσικής ήττας σε Χάρκοβο και Χερσώνα το 2022 ο Πούτιν πείστηκε ότι είναι επιβεβλημένοι οι βομβαρδισμοί στόχων που συνδέονται με τις στρατιωτικές δυνατότητες του Κιέβου. Από τότε, οι Ρώσοι άρχισαν να καταστρέφουν κυρίως τις μονάδες παραγωγής και το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και έχουν ήδη καταστρέψει – σύμφωνα με επίσημες ουκρανικές πηγές – αρκετά πάνω από το 50%. Εδώ και μήνες οι Ουκρανοί υφίστανται παρατεταμένες διακοπές ρεύματος για πολλές ώρες ημερησίως.

Εάν το δίκτυο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς αυτό οφείλεται αφενός στους πυρηνικούς σταθμούς, που δεν αγγίζονται, αφετέρου στις μαζικές εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες στα δυτικά. Ο χειμώνας, όμως, έρχεται και η καθημερινή επιβίωση θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη για τον μέσο Ουκρανό, γεγονός που αναμένεται –εκτός των άλλων πρακτικών προβλημάτων– να πυροδοτήσει ένα ακόμα ρεύμα μετανάστευσης προς τη Δύση.

Είναι προφανές πως η ήδη συντελούμενη σταδιακή κλιμάκωση είναι πολύ δύσκολο να ανασχεθεί. Η προεδρία Μπάιντεν δεν έχει ακόμα δώσει την άδεια να πλήττονται στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια με αμερικανικούς πυραύλους, αλλά το φάσμα της ουκρανικής ήττας έχει πολλαπλασιάσει τις σχετικές πιέσεις προς τον Λευκό Οίκο από το δυτικό “κόμμα του πολέμου”. Έχω σε προηγούμενο άρθρο ασχοληθεί με τον διάτρητο ισχυρισμό του εν λόγω “κόμματος” ότι ο Πούτιν μπλοφάρει και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά ό,τι και να συμβεί. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top