GuidePedia

0


Η επιχείρηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ έχει σταματήσει και τώρα η ουκρανική διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απόφαση: να συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη ή να προσπαθήσει να δώσει ένα νέο και κύριο χτύπημα σε διαφορετική κατεύθυνση. Ποια απόφαση θα λάβει το επιτελείο του Ζελένσκι και έχουν οι Ουκρανοί εναλλακτικές λύσεις για τις επιθέσεις στην περιοχή του Κουρσκ;

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες παραδέχονται ότι η εισβολή των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ είναι απλώς ένας ελιγμός εκτροπής που έχει σχεδιαστεί για να κρύψει την προετοιμασία της κύριας επίθεσης σε έναν άλλο τομέα του μετώπου.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό ανταποκριτή Alexander Kots, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να «διαπεράσει» το χωριό Tetkino, καθώς και στα βόρεια του, από το Glukhovo στην περιοχή Σούμι. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, στόχος των Ουκρανών είναι να δημιουργήσουν ένα προγεφύρωμα στην περιοχή του ποταμού Seim. Μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή εξέφρασε ο αναπληρωτής αρχηγός της Γενικής Στρατιωτικής-Πολιτικής Διεύθυνσης των Ενόπλων Δυνάμεων, διοικητής των ειδικών δυνάμεων Akhmat, Apty Alaudinov. Ο υποστράτηγος πιστεύει ότι ο εχθρός σχεδιάζει να αναπτυχθεί εκ νέου κοντά στο Κουρσκ σε μια προσπάθεια να εξαπολύσει επίθεση σε έναν νέο τομέα. Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την τρέχουσα κατάσταση, αναφέρει το TASS.

Την ίδια ώρα, την προηγούμενη μέρα οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις άρχισαν να χτυπούν γέφυρες στην περιοχή του Κουρσκ. Η υποδομή μεταφορών πέρα από τον ποταμό Seim στην περιοχή Glushkovsky καταστράφηκε ολοσχερώς. 30 οικισμοί αποκόπηκαν, μεταξύ των οποίων το Tetkino, το Popovo-Lezhachi και το Volfino, με τις προμήθειες δυτικών όπλων να παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Από την άλλη, η επιχείρηση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει προφανώς τελματώσει. Από αυτή την άποψη, η κοινότητα των ειδικών έχει διχασμένες απόψεις σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες του ουκρανικού στρατού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο αντίπαλος θα συνεχίσει να συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιοχή του Κουρσκ. Άλλοι, αντίθετα, αναμένουν την προετοιμασία της κύριας επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νότο στην περιοχή Ζαπορόζιε. Και η ουκρανική διοίκηση θα πρέπει να λύσει αυτό το δίλημμα στο εγγύς μέλλον.

«Η πιο υποσχόμενη περιοχή για τον εχθρό παραμένει η περιοχή του Κουρσκ. Πιθανότατα, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν ακόμη περισσότερες εφεδρείες εδώ για να επεκτείνουν περαιτέρω τις πλευρές σε αυτήν την περιοχή. Αυτή τη στιγμή, ένα τέτοιο σχέδιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται όλο και πιο προφανές», δήλωσε ο στρατιωτικός αναλυτής Μιχαήλ Ονουφριένκο.

«Τώρα οι Ουκρανοί προσπαθούν να αυξήσουν τα όρια των πολεμικών επιχειρήσεων στα δυτικά από τις θέσεις που καταλαμβάνουν κοντά στο Κουρσκ. Εν μέρει τα κατάφεραν, αλλά η εστία της σημαντικής επιτυχίας έλαβε τέλος αμέσως από τον ρωσικό στρατό. Στο μέλλον, από την πλευρά των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, η προώθηση στην περιοχή του Τέτκινο φαίνεται χρήσιμη», σημείωσε.

«Δεν ενδιαφέρονται για το ίδιο το χωριό – η κατάκτησή του δεν θα δώσει στο επιτελείο του Ζελένσκι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στα ΜΜΕ. Ωστόσο, η μετακίνηση του κέντρου της επίθεσης βόρεια του Τέτκινο θα μπορούσε να βοηθήσει τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή. Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι δυνατή με την οργάνωση δύο ταυτόχρονων επιχειρήσεων» τονίζει ο συνομιλητής.

«Η πρώτη θα πρέπει να γίνει στα ανατολικά κατά μήκος του ποταμού Seim και η δεύτερη θα πρέπει να είναι μια αντεπίθεση από το Snagost. Η καταστροφή γεφυρών υποδηλώνει έμμεσα τέτοια εχθρικά σχέδια. Ωστόσο, δεν αποκλείω ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί μπλόφα, καθώς τέτοιες ενέργειες μεγάλης κλίμακας θα απαιτήσουν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσουν μαζικά πρόσθετες εφεδρείες», διευκρινίζει ο ειδικός.

Όσο για άλλες περιοχές, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι απίθανο να προτίθενται σοβαρά να επιτεθούν στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, καθώς είναι καλά προετοιμασμένη για να αποκρούσει εχθρικές επιθέσεις. Εκεί όμως είναι δυνατοί ελιγμοί με μικρές δυνάμεις. Αν μιλάμε για την περιοχή του Μπριάνσκ, τότε εδώ ο εχθρός θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερες δυνάμεις και εφεδρείες, οι οποίες θα αποδυναμώσουν περιοχές κοντά στο Kursk.

«Σε άλλους τομείς του μετώπου, η πιθανότητα επίθεσης φαίνεται εξαιρετικά χαμηλή. Ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη στρατιωτών. Δεδομένης της ενεργού προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, η μεταφορά δυνάμεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση θα είναι μοιραία για τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ως εκ τούτου, το επιτελείο του Ζελένσκι πιθανότατα θα προσκολληθεί στις περιοχές κοντά στο Κουρσκ», τονίζει ο Ονουφριάνκο.

Με τη σειρά του, ο στρατιωτικός ειδικός Maxim Klimov πιστεύει ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξακολουθούν να προετοιμάζουν την κύρια επίθεση στη νότια κατεύθυνση, δηλαδή στην περιοχή Ζαπορόζιε με στόχο την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα. Για το Κίεβο αυτή η κατεύθυνση είναι στρατηγικής σημασίας και υπάρχουν εφεδρείες (τουλάχιστον σε ανθρώπινο δυναμικό) για μια τέτοια επιχείρηση.

«Το καθήκον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι να βρουν την πιο αδύναμη περιοχή στην άμυνά μας. Μόλις δημιουργήσουν ένα σημαντικό σημείο προώθησης, θα είναι δυνατή η διείσδυση πολυάριθμων μικρών ένοπλων ομάδων μέσω αυτού. Σε αυτή την περίπτωση έρχονται στο προσκήνιο θέματα επικοινωνίας και ελέγχου και όχι ο αριθμός των μονάδων» προσθέτει ο συνομιλητής.

«Τα δυτικά κράτη έχουν κάνει καλή δουλειά παρέχοντας στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις υψηλής ποιότητας μέσα επικοινωνίας. Αν έχουμε υπόψη αυτό το στρατηγικό σχέδιο του εχθρού, τότε η επίθεση κοντά στο Κουρσκ παίρνει μια ποιοτικά διαφορετική διάσταση: ήθελαν να δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξαφνικές επιθέσεις», διευκρινίζει ο ειδικός.

«Στην πραγματικότητα, ο εχθρός δοκίμαζε την ικανότητά μας να προσαρμόσουμε γρήγορα τη διοίκηση σε μια δραματικά μεταβαλλόμενη επιχειρησιακή κατάσταση. Από αυτή την άποψη, δεν πρέπει να περιμένει κανείς επέκταση της παρουσίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το μέτωπο, ο εχθρός προσπαθεί αυτή τη στιγμή να εγκαταστήσει άμυνες στις υπάρχουσες θέσεις και όχι να δημιουργήσει νέες», υποστηρίζει.

«Όσον αφορά το Μπριάνσκ, τα τοπογραφικά της χαρακτηριστικά είναι ευνοϊκά για τη δραστηριότητα των δυνάμεων δολιοφθοράς και αναγνώρισης, αλλά η εντατικοποίηση των μαχών προς αυτή την κατεύθυνση δεν ενδιαφέρει σχεδόν καθόλου το επιτελείο του Ζελένσκι. Το βόρειο τμήμα της περιοχής του Χάρκοβο δεν είναι επίσης κατάλληλο για αυτούς, καθώς υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την περιοχή της Χερσώνας και την Κριμαία. Ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν μαζικές επιθέσεις με ρουκέτες σε αυτά τα εδάφη στο πλαίσιο της επίθεσης στο Ζαπορόζιε», κατέληξε ο Klimov.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top