GuidePedia

0


Ο κ.Σωτήρης Σέρμπος είναι Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ς και υπήρξε και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε:

“Είχαμε υπερβολικές προσδοκίες για τη πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ένα κομμάτι των διαμορφωτών της κοινής γνώμης ανέβασαν υπερβολικά το πήχη χωρίς να υπάρχουν αντικειμενικά δείγματα γραφής και ενδείξεις από την Τουρκία, υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής”.

Οι «διαμορφωτές κοινής γνώμης» προφανώς δεν δημιούργησαν «υπερβολικές προσδοκίες» από μόνοι τους. Για να μην κρυβόμαστε -επιτέλους- πίσω από το δάχτυλο μας, το «κλίμα αισιοδοξίας» δημιουργήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, από το οποίο ασκείται εξωτερική πολιτική. Στο κεφάλαιο ελληνοτουρκικά κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως γνωρίζει τι έχει συζητηθεί μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν. Αυτό που όλοι γνωρίζουμε είναι όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Η Τουρκία εμφανίζεται στρατιωτικά ακόμη και στην Κάσο …επιτηρώντας όσα η Ελλάδα απολύτως νόμιμα πράττει! Αναφερόμαστε στην υπόθεση του ιταλικού πλοίου πόντισης καλωδίων. Οι παραβιάσεις χωρικών υδάτων είναι καθημερινή ρουτίνα και γενικώς οι γείτονες συμπεριφέρονται σαν κάτι να έχει αλλάξει στο Αιγαίο.

Άκρως ανησυχητική είναι η αφωνία και η απραξία της ελληνικής κυβέρνησης. Τα όσα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται στην Κάσο είναι πολύ σοβαρά και έγκυροι αναλυτές, καθηγητές, απόστρατοι αξιωματικκοί και διπλωμάτες έχουν καυτηριάσει την ανεξήγητη (;) στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα ελληνοτουρκικά βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά αυτό δεν μπορεί να «αθωώσει» και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν αρκούν οι δηλώσεις και οι ανακοινώσεις. Το θέμα ελληνοτουρκικά θα πρέπει να «ανέβει» στην πρώτη θέση της ατζέντας τους στον δημόσιο διάλογο. Θέση στην οποία εναλάσσονται τραγελαφικά θέματα που η κυβέρνηση Μητοστάκη πολύ έξυπνα χρησιμοποιεί για να είναι πάντα βολική γι΄ αυτήν η καθημερινή πολιτική ατζέντα.

Δεν υποτιμούμε τη σημασία κανενός θέματος αλλά κανένα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την πορεία της χώρας που προς το παρόν δείχνει ότι πλέει ολοταχώς προς τα βράχια.

 

    πηγή 



    Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

    Δημοσίευση σχολίου

     
    Top