GuidePedia

0


Η αβεβαιότητα σχετικά με μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να βάλει τους υπεύθυνους του Πενταγώνου σε δύσκολη θέση, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν τα αεροπλανοφόρα και τις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ που απαιτούν μεγάλη συντήρηση σε ευέλικτα προγράμματα εναλλαγής και να μην εμπλέκονται σε μακροχρόνιες εμπλοκές στη Μέση Ανατολή.


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του με φιλοδοξίες να αποσπάσει τον αμερικανικό στρατό από πολύπλοκες, πολύπλευρες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Το σκεπτικό δεν έγκειται μόνο στην αποστροφή του αμερικανικού κοινού για τους πολέμους. Το διακύβευμα είναι η ικανότητα του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τους υπερεκτεταμένους στόλους του τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προσπαθεί να συμβαδίσει με την ανερχόμενη Κίνα και την ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία.

Ωστόσο, για περισσότερο από 10 μήνες, η πολεμική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα απειλεί να αναζωπυρώσει ασταθείς διαχωριστικές γραμμές σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι διάφορες πολιτοφυλακές με υψηλά κίνητρα που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί υπόσχονται να εντείνουν τις δικές τους επιθέσεις σε απάντηση.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί το Ισραήλ μέχρις εσχάτων, εξουσιοδότησε για άλλη μια φορά μια πραγματική αρμάδα ναυτικών και αεροπορικών χτυπημάτων των ΗΠΑ στην περιοχή για να πείσει το υποστηριζόμενο από το Ιράν μέτωπο να υποχωρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο έστειλε στην περιοχή ένα επιπλέον αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-22.

Η ενίσχυση είναι η μεγαλύτερη του αμερικανικού στρατού στην περιοχή από τους πρώτους μήνες του πολέμου και σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην τρέχουσα κρίση που το υπουργείο μεταφέρει αεροπλανοφόρο από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες διαταγές έρχονται ως απάντηση στις συνεχιζόμενες υποσχέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ να προβούν σε αντίποινα για τις διαδοχικές δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό στις αρχές του μήνα.

Αυτή τη φορά, το μήνυμα της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της παραμένει το ίδιο. Αλλά οι επαναλαμβανόμενες αποστολές αποτελούν μια νέα δοκιμασία για τις προσπάθειες του Πενταγώνου να βρει ένα νέο ρυθμό για τους κύκλους συντήρησης και την παγκόσμια κατανομή των μεγάλων στρατιωτικών του μέσων, ιδίως του στόλου των αεροπλανοφόρων.

Η τρέχουσα στρατηγική του υπουργείου βασίζεται στην ευκίνητη κυκλική μετακίνηση μεγάλων πλοίων και αεροσκαφών σε και από περιοχές αιχμής για την ταχεία αποτροπή των αντιπάλων και την αντιμετώπιση ξαφνικών κρίσεων.

Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας παραδέχονται ότι υπάρχει μόνο τόσο υλικό για να διατεθεί, και ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να παραβιαστούν τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το USS Eisenhower, γνωστό ως “το Ike”, επέστρεψε στο λιμάνι στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια τον περασμένο μήνα μετά από μια τριπλά παρατεταμένη αποστολή εννέα μηνών.

Το πλήρωμά του, αποτελούμενο από περισσότερους από 6.200 ναύτες και αεροπόρους, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μηνών καταπολεμώντας τις επιθέσεις των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σταμάτησε μόνο μία φορά στο λιμάνι του Ομάν.

“Η παράταση του Ike θα επηρεάσει τις αποφάσεις σε δύο χρόνια από τώρα, σε τρία χρόνια από τώρα”, αντανακλούσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Τζορτ Βίκοφ, διοικητής του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΠΗΓΗ

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top