GuidePedia

0

Στα λόγια οι Τούρκοι θέλουν ήρεμα νερά, στην πράξη προχωρούν συστηματικά στη συνολική αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε θάλασσα και αέρα

Βασιλικη Δελημητρου
Στα λόγια οι Τούρκοι θέλουν ήρεμα νερά, στην πράξη προχωρούν συστηματικά στη συνολική αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας σε θάλασσα και αέρα. Το μείζον ερώτημα συνεπώς που απασχολεί εντόνως την Αθήνα μετά την ολοένα αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι τελικά… πού θέλει να το πάει η Άγκυρα.

Κι αυτό καθώς την ώρα που καταγράφεται αυξημένη κινητικότητα τουρκικών drones τύπου Aksungur, με συχνές παραβιάσεις του FIR Αθηνών, η τουρκική πλευρά εξέδωσε νέες NOTAMs κλιμακώνοντας τις παράνομες διεκδικήσεις της. Αυτή τη φορά σκοπός της δέσμευσης του εναέριου χώρου συνολικά πέντε περιοχών στο κέντρο του Αιγαίου από Βορρά προς Νότο είναι -όπως αναφέρει τουρκική ΝΟΤΑΜ- η διενέργεια ασκήσεων έρευνας και διάσωσης και η προστασία του περιβάλλοντος, για το χρονικό διάστημα 16 Αυγούστου-17 Σεπτεμβρίου. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που δεσμεύονται αυτό το καλοκαίρι περιοχές για τον συγκεκριμένο σκοπό κι ενώ η συγκεκριμένη ενέργεια παραβιάζει ευθέως το σχετικό μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, που προβλέπει τη μη τέλεση ασκήσεων κατά τη διάρκεια θρησκευτικών, εθνικών εορτών και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από την πλευρά της η Αθήνα αντέδρασε με την έκδοση σχετικής αντι-ΝΟΤΑΜ στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται ότι μόνο η Ελλάδα έχει τη δικαιοδοσία να εκδίδει ΝΟΤΑΜ σε αυτές τις περιοχές που είναι εντός του FIR Αθηνών. Επιπλέον, τονίζει πως η Τουρκία αγνοώντας τον συντονισμό της ελληνικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί κίνδυνο για τις πτήσεις και δυσχέρεια στην Πολιτική Αεροπορία δεσμεύοντας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα περιοχές σε οικονομικά επίπεδα πτήσης.

Είναι εμφανές ότι η Ανατολική Μεσόγειος αγγίζει ευαίσθητες χορδές της τουρκικής διπλωματίας και ως φαίνεται οδηγεί στην επιλογή δημιουργίας συνθηκών έντασης. Οι προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας κρίνονται αδικαιολόγητες, καταδεικνύοντας τις επίμονες προσπάθειές της να περάσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αλλά και το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιστατικό που σημειώθηκε με το ιταλικό ερευνητικό «Ievoli Relume», που πραγματοποιούσε έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση και η Άγκυρα έστειλε πέντε πολεμικά πλοία της βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα, που, όπως είναι γνωστό, έχουν εύρος έξι ναυτικά μίλια.

Το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία είχε εκδώσει μια σειρά από NAVTEX και για το ιταλικό σκάφος «Teliri», το οποίο επίσης εκτελούσε εργασίες για την πόντιση καλωδίων επικοινωνιών, αμφισβητώντας ευθέως την περιοχή ευθύνης της Αθήνας. Μετά την Κάσο δε, η Άγκυρα πήγε ένα βήμα παραπέρα στέλνοντας το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «R/V Bilim 2» ανοιχτά της Μαρμαρίδος, πέραν των 6 μιλίων, απέναντι από τη Ρόδο και πολύ κοντά στο Καστελλόριζο. Εκτός δηλαδή των τουρκικών χωρικών υδάτων και σε μια περιοχή που η Τουρκία βαφτίζει αυθαίρετα «τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Θυμίζουμε ότι η έντονη ενόχληση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από τη γείτονα συμπίπτει χρονικά μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων. Η εξαγγελία της Αθήνας, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και ελήφθη ως μονομερής κίνηση της Ελλάδας, χωρίς διαβούλευση με την Άγκυρα, ενώ μεταφράστηκε σε εδαφοποίηση μέσω της οριοθέτησης και της ρύθμισης χρήσης πόρων σε γεωγραφικά καθορισμένη περιοχή.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top