GuidePedia

0


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Η κατάσταση μεταξύ του Ισραήλ και της κατοχικής Τουρκίας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε αυτό συμφωνούν οι πάντες, γι’ αυτό η ανησυχία είναι διάχυτη στις μεγάλες πρωτεύουσες. Το βλέπει κανείς διά γυμνού οφθαλμού.

Η απαράδεκτη πράξη του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν να τελέσει την «κηδεία» του Ισμαήλ Χανίγιε στην Αγιά Σοφιά και να υποστείλει την τουρκική σημαία στην πρεσβεία της χώρας του, στο Τελ Αβίβ, είναι η ύψιστη πρόκληση για το Εβραϊκό Κράτος. Σίγουρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν θα αφήσει τίποτα να πέσει κάτω απ’ εδώ και πέρα. Συνομιλώντας με σημαντικούς διπλωμάτες, των οποίων εμπιστευόμαστε την κρίση, πληροφορηθήκαμε ότι το Ισραήλ θεωρεί «νόμιμους στόχους» τα στελέχη της Χαμάς που έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία.

Είναι πληροφορία που προκαλεί σοκ με δεδομένη τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, μέσα στο κτίριο των Φρουρών της Επανάστασης, στην στρατοκρατούμενη Τεχεράνη. Ουδείς πίστευε ότι το Ισραήλ θα διάβρωνε τους πιο φανατικούς αντισημίτες στην παγκόσμα ιστορία. Το κατάφερε και αυτό. Εάν, λοιπόν, πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, κάτι το οποίο δεν θα πληροφορηθούμε ποτέ -παρά μόνο θα το δούμε στο πεδίο-, τότε οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις θα γίνουν πραγματικά πολεμικές, όχι μόνο στο διπλωματικό επίπεδο.

Εάν το Ισραήλ επιχειρήσει εναντίον της Χαμάς μέσα στο τουρκικό έδαφος, αυτό θα αποτελέσει πολεμική ενέργεια εναντίον της Τουρκίας. Οι διπλωμάτες με τους οποίους μιλήσαμε πιστεύουν ότι η κατοχική δύναμη έκανε πρώτη το βήμα εναντίον του Εβραϊκού Κράτους. Όχι μόνο με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του Νετανιάχου και του Ισράηλ, όχι μόνο με την προμήθεια οπλισμού στη Χαμάς, αλλά με την μεγάλη τιμή προς τον δολοφονημένο πολιτικό αρχηγό της οργάνωσης, μέσα στο Τελ Αβίβ.

Αυτή την τουρκική ενέργεια δεν θα δεχόταν καμία άλλη χώρα. Πόσο μάλλον το Ισραήλ, που πιστεύει ότι η υποστολή της σημαίας είναι μία προσβολή που δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ, έθεσε την υποστολή της τουρκικής σημασίας προς τιμή του Χανίγιε, στην ορθή της διάσταση: «Το Ισραήλ», δήλωσε, «δεν θα δεχτεί εκφράσεις συμμετοχής στο πένθος για έναν δολοφόνο όπως ο Ισμαήλ Χανίγιε».

Πρόσθεσε ότι: «Αν οι εκπρόσωποι της (τουρκικής) πρεσβείας θέλουν να θρηνήσουν, ας πάνε στην Τουρκία και ας θρηνήσουν μαζί με τον αφέντη τους τον Ερντογάν, ο οποίος αγκαλιάζει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και υποστηρίζει τις δολοφονικές της πράξεις». Οι διπλωμάτες, αναλύοντας την υπουργική δήλωση, θεωρούν μία «λογική εξέλιξη» το κλείσιμο της τουρκικής πρεσβείας. Η αλήθεια είναι ότι η πρεσβεία και το προξενείο του Ισραήλ στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη και οι διπλωμάτες του αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων.
Ο Ερντογάν έχει δώσει εντολή στον τουρκικό όχλο να βγει στους δρόμους και να διαδηλώνει. Οι δηλώσεις του εναντίον του Ισραήλ θεωρούνται από τους διπλωμάτες που μίλησαν στη Hellas Journal ως εντολή σε δράση στους φανατικούς ισλαμιστές του κόμματος του.

Ο Ερντογάν δεν λέει και δεν κάνει τίποτα τυχαία. Μπήκε μπροστά, ως ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Με τη στάση του αυτή στρέφει τους φανατικούς και εναντίον των αραβικών καθεστώτων που έμειναν αμέτοχα -εκτός του Κατάρ- σε αυτό το πολεμικό κάλεσμα εναντίον του Εβραϊκού Κράτους. Όλες οι προβλέψεις είναι καταθλιπτικές για τη συνέχεια. Διαβάζοντας τα κύρια άρθρα των πιο σημαντικών ξένων εφημερίδων και τις αναλύσεις των σοβαρών τηλεοπτικών καναλιών βλέπουμε ότι η επόμενη εξέλιξη που θα αντιμετωπίσει η ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι ένας περιφερειακός πόλεμος.

Θεωρούν δεδομένη την αντίδραση του Ιράν και των «δορυφόρων» του στον Λίβανο, στην Υεμένη και το Ιράκ. Η αντίδραση αναμένεται να είναι πυραυλική, όπως την προηγούμενη φορά. Δεδομένο είναι ότι θα απαντήσει και το Ισραήλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις το ένα φέρνει το άλλο. Άρα θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο περιφερειακός πόλεμος είναι αναπόφευκτος.

Το τρίτο δεδομένο είναι ότι εάν η Τεχεράνη και οι «δορυφόροι» της επιτεθούν στο Ισραήλ, η Αμερική και άλλες δυτικές χώρες θα ταχθούν με το Εβραϊκό Κράτος και θα συμμετάσχουν ως επιπρόσθετη ασπίδα στην άμυνα του. Όπως συνέβη κατά την προηγούμενη επίθεση του Ιράν. Έχει ενδιαφέρον η στάση της Τουρκίας. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον μουσουλμανικό όχλο ότι θα …εισβάλει στο Ισραήλ. Μπορεί να το πράξει; Κατά τη γνώμη μου όχι. Αλλά και να επιχειρήσει να εισβάλει, απλά θα ρεζιλευτεί… Το Εβραϊκό Κράτος δεν είναι Λιβύη, δεν είναι Αρμενία, ούτε Συρία.

Οι πρόσφατες δολοφονίες ηγετικών στελεχών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στην Τεχεράνη, στη Βηρυτό και στη Γάζα απέδειξε και στον πλέον δύσπιστο, ότι το Ισραήλ μπορεί να κτυπά όπου θέλει και όποτε το επιθυμεί, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Μετά τη δολοφονία και του Χανίγιε, σίγουρα οι εχθροί του -ανάμεσα τους και ο Ερντογάν- δεν μπορούν να κοιμούνται ήσυχα…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top