Το Ιράν δήλωσε σήμερα ότι ο σύμμαχός του, η Χεζμπολάχ, αναμένεται να πλήξει το Ισραήλ σε «βάθος» και να «μην περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους», ως απάντηση στη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης, του Φουάντ Σουκρ, την Τρίτη κοντά τη Βηρυτό.
Μετά το πλήγμα αυτό, «αναμένουμε ότι η Χεζμπολάχ θα επιλέξει περισσότερους στόχους και (θα πλήξει) σε βάθος (το Ισραήλ)», δήλωσε σήμερα η αντιπροσωπεία του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
«Η Χεζμπολάχ και το (ισραηλινό) καθεστώς τηρούσαν ορισμένες γραμμές που η επίθεση (το βράδυ της Τρίτης) ξεπέρασε», δήλωσε η ιρανική αντιπροσωπεία. Πλέον, η λιβανέζικη οργάνωση «δεν θα περιορίσει την απάντησή της σε στρατιωτικούς στόχους», πρόσθεσε.
Συναγερμός για πιθανό χτύπημα στο Ισραήλ
Εντωμεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στη Μέση Ανατολή μετά το μπαράζ εξουδετερώσεων στελεχών της Χαμάς – Χανίγια, Ντέιφ – και της Χεζμπολάχ (Σουκρ) από το Ισραήλ καθώς το Ιράν απειλεί ευθέως το Τελ Αβίβ με αντίποινα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το βράδυ της Παρασκευής το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθούν επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.
Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ
Σε αυτό το πλαίσιο σπεύδουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ η αμερικανική πλευρά βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στις αρχές Απριλίου, προτού το Ιράν εξαπολύσει επίθεση με πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ.
Ωστόσο αυτή τη φορά δεν αποκλείεται η αποστολή να είναι πιο δύσκολη καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει συνδυασμένη επίθεση της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
Η στάση των Αμερικανών
Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού αναφέρει ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt έφτασε σήμερα στα στενά του Ορμούζ, μόλις 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια) από τις ακτές του Ιράν.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν παρήγγειλε επίσης επιπλέον καταδρομικά και αντιτορπιλικά ικανά για άμυνα βαλλιστικών πυραύλων στη Μέση Ανατολή και σε περιοχές υπό την ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ, καθώς και μια νέα μοίρα μαχητικών στη Μέση Ανατολή.
Η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε την Παρασκευή ότι «το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για να μετριάσει την πιθανότητα περιφερειακής κλιμάκωσης από το Ιράν ή τους εταίρους και πληρεξούσιους του Ιράν».
Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν πολεμικά πλοία και μοίρα μαχητικών στην περιοχή σηματοδοτεί ίσως τη μεγαλύτερη κίνηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στη Γάζα, όταν το Πεντάγωνο έστειλε δύο ομάδες κρούσης αεροπλάνων προς τη Μέση Ανατολή προειδοποιώντας τις περιφερειακές μαχητικές ομάδες να μην επεκτείνουν τις μάχες.
Τρία σενάρια πιθανών αντιποίνων
Σύμφωνα με τον αναλυτή Χοσεΐν Βαζιριάν οι επιλογές της Τεχεράνης είναι τρεις όσον αφορά το πως θα εκδικηθεί το Ισραήλ για τη δολοφονία Χανίγια.
Η πρώτη είναι μια «άμεση επιχείρηση», όπως για παράδειγμα μπαράζ πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν τον περασμένο Απρίλιο κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τη δολοφονία Ιρανών αξιωματούχων σε κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.
Η δεύτερη, σύμφωνα με όσα λέει ο Ιρανός αναλυτής στο Newsweek, είναι μια «έμμεση επιχείρηση», όπου το Ιράν θα κινητοποιήσει τους «πληρεξουσίους» του, ειδικά τη Χεζμπολάχ και τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που εξαπολύουν τακτικά επιθέσεις κατά του Ισραήλ.
Η τρίτη επιλογή για το Ιράν -κατά τον Βαζιριάν- είναι μια «υβριδική επιχείρηση», που θα περιλαμβάνει τόσο μια άμεση επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ όσο και ταυτόχρονες επιθέσεις από συμμάχους του, του «άξονα της αντίστασης».
«Νομίζω ότι το Ιράν και άλλα μέλη του άξονα της αντίστασης μπορούν να επιτεθούν στη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, ακόμη και στη Χάιφα. Είναι σημαντική μια συμβολική επίθεση στο Ισραήλ και το λιμάνι του», λέει ο Ιρανός αναλυτής.
Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ένας από τους πιο αποφασιστικούς παράγοντες που θα καθορίσουν πόσο μεγάλη θα είναι η απάντηση του Ιράν θα βασιστεί στον τρόπο με τον οποίο εξόντωσε το Ισραήλ τον Χανίγια.
Ο Βαζιριάν θεωρεί, πάντως, ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ολοκληρωτικό πόλεμο: «Νομίζω ότι είναι σαν παρτίδα σκάκι, όπου το Ιράν και το Ισραήλ προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην αρχή του παιχνιδιού, προκειμένου να συνεχίσουν την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή και στον τρέχοντα πόλεμο».
Ποιοι είναι οι πιθανοί στόχοι ιρανικής επίθεσης
Χάιφα
Η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Ισραήλ και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό σχεδόν 300.000 κατοίκων – και άλλοι τόσοι στην μητροπολιτική περιοχή, αποτλεί πιθανό στόχο της ενδεχώμενης επίθεσης.
Έχει μεγάλο Πανεπιστήμιο, είναι σημαντικό λιμάνι και, κυρίως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα πάρκα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, πολλές βαριές βιομηχανίες, διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες.
Τελ Αβίβ
Η πρωτεύουσα του Ισραήλ, με 460.000 κατοίκους και με ακόμα 3.850.000 κατοίκους στη μητροπολιτική περιοχή, είναι επίσης πιθανός στόχος.
Αποτελεί έδρα της κυβέρνησης και παγκόσμιο οικονομικό κέντρο, πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό και κέντρο μεγάλων πανεπιστημίων.
Δεδομένου ότι οι περισσότερες Δυτικές χώρες – πλην των ΗΠΑ – δε θεωρούν πρωτεύουσα του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ, έχουν στο Τελ Αβίβ τις πρεσβείες τους.
Ήταν και μεταξύ των βασικών στόχων της προηγούμενης επίθεσης του Ιράν με 300 πυραύλους και ντρόουν και χρειάστηκε μία διεθνής συμμαχία – με επικεφαλής τις ΗΠΑ – για να την αποκρούσει
Τοποθεσία εβραϊκών συμφερόντων
Μία ισραηλινή πρεσβεία στο εξωτερικό, ένα μουσείο του Ολοκαυτώματος, ένα εστιατόριο και οτιδήποτε θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στην εικόνα και το κύρος του Ισραήλ, αποτελέι επίσης κάποιο πιθανό στόχο.
Ενδεχόμενο χτύπημα θα μπορούσε να επηρεάσει τις Ιρανο-αμερικανικές σχέσεις σε μία στιγμή που ο νέος Πρόεδρος της χώρας εξελέγη με μία πολύ πιο μετριοπαθή προσέγγιση στην Ουάσιγκτον και σύνθημα για περισσότερο διάλογο με τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά της ανησυχίας, τα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκέφτεται να αυξήσει τις αμυντικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή εν αναμονή αντιποίνων του Ιράν – θα μπορούσε η Τεχεράνη να χτυπήσει και αμερικανικούς στόχους.
Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι, «οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ δύσκολες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αντίποινα ίσως να μην περιοριστούν σε μία απλή επίθεση ή ακόμα χειρότερα ότι το Τελ Αβίβ θα απαντήσει ξανά.
Φόβοι για επίθεση το διήμερο 12 – 13 Αυγούστου
Σύμφωνα με ξένες μυστικές υπηρεσίες, τα σχέδια της Τεχεράνης για το πλήγμα θα αφορούν την ιερή μέρα των Εβραίων, Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου και συμβολίζει την καταστροφή του πρώτου Ναού του Σολομώντα και του δεύτερου. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η επίθεση να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Πέντε νεκροί στη Δυτική Όχθη – Ανάμεσά τους και διοικητής της Χαμάς
Ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε όχημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί σήμερα ένας διοικητής της Χαμάς, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, ενώ το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν τέσσερις ακόμα άνθρωποι. Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα η ταυτότητα των υπολοίπων, σύμφωνα με το WAFA.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό χτύπημα κατά πυρήνα μαχητών γύρω από την πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Όχθης. Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι χτυπήθηκε όχημα που μετέφερε μαχητές και σκοτώθηκε ένας από τους διοικητές των ταξιαρχιών της στην Τούλκαρεμ.
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου