GuidePedia

0

Ποιος θα το περίμενε ξαφνικά και από το πουθενά να μας προκύψει μονοθεματικός ΚΑΤΑΔΕΙΚΤΗΣ; Έλα όμως που γίνεται. Είναι πλέον και αυτό το ΚΕΠΙΧ-Κ, το κέντρο επιχειρήσεων της στήλης, όπου υπάρχει καταμερισμός έργου. Τις τελευταίες μέρες ο αρμόδιος για τα ναυτικά, γνωστός και ως «Σηματωρός», μας έψησε το ψάρι στα χείλη!

Βρε καλέ μου, βρε χρυσέ μου… τίποτα αυτός. Δεν υπήρχε άλλη διέξοδος από το να κληθεί να διατυπώσει εγγράφως τις ενστάσεις του για τα τεκταινόμενα, μπας και ηρεμήσουμε και ασχοληθούμε και με οτιδήποτε άλλο. Εδώ που τα λέμε όμως, έχει πολύ δίκιο. Διότι έχει παραγίνει το κακό στην Ελλάδα.

ΡΕ ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΤΕ ΓΙΑ ΑΣΠΙΔΕΣ ΤΑ RAFALE
Να στείλετε τα F-35 στην Ερυθρά θάλασσα και για να μην σας αδικούμε, επειδή τα 5ης γενιάς μαχητικά δεν έχουν γίνει ακόμα τμήμα της ελληνικής πραγματικότητας, ας στείλετε τα Rafale. Ή γιατί όχι και την πολυδιαφημισμένη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) κι ας πάει σε συμμαχικά πλοία. Διότι τα έχουμε πρόσφατα. Επί της προηγούμενης ηγεσίας ήταν πολλά τα κονδύλια που απαλλοτριώνονταν από αλλού και «επενδύονταν» εκεί ώστε να λάβουν σάρκα και οστά οι John Rambo της Ελλάδας. Τι, όχι; Αυτά τα παιδιά που -πέραν της κριτικής- ουδείς αμφιβάλλει για την επιχειρησιακή τους επάρκεια, δεν είναι ικανοί ν’ αντιμετωπίσουν τους «Χουθαίους»;

Απελπισία ΓΕΕΘΑ, προς ανήκεστο βλάβη

Μαθαίνουμε ότι στο ΓΕΕΘΑ έχουν αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που υπάρχει στον στόλο. Στο μεταξύ, μέχρι να βρεθεί πραγματική λύση, στο ΓΕΝ δεν έχουν «μαντήλι να κλάψουν» και προσπαθούν να σκεφτούν τρόπους με τους οποίους θα συμμαζευτεί η κατάσταση στον υφιστάμενο πολεμικό στόλο. Η μια φρεγάτα έχει ρευματικά, άλλη δεν μπορεί να περάσει το τεστ κοπώσεως, άλλη δείχνει σημάδια «ακράτειας», σαν εκείνο το ταχύ περιπολικό που ήταν στο Καστελόριζο.

Όλοι γουστάρουν τις παράτες

Κατά τ’ άλλα τα ταξίδια στο Τζιμπουτί ήταν αυτά που «πόζαραν» στα κανάλια και τις σελίδες και ο γνωστός δεκάρικος λόγος, αλλά ούτε κουβέντα για το μάρμαρο που το πληρώνει αποκλειστικά το Ναυτικό. Γουστάρουν όλοι την ελληνική παρουσία και αντιλαμβάνονται εκεί που πάνε τη μεγάλη σημασία της. Αλλά ίσως να νομίζουν ότι τα πασχαλινά αυγά μπορούν να βαφτούν με αέρια «τύπου θερμοκηπίου», ανέξοδα και άκοπα. Άσε που γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί μακριά στα ξένα, μόνο κούφια λόγια ακούστηκαν από τον πολιτικό προϊστάμενο τους. Κατά τα άλλα, τόσο αυτός όσο και ο υφυπουργός του, οραματίζονται μαζί τις Constellation.

Κι αν πάνε κι εδώ στον «κουβά»;

Μην κι αυτές οι φρεγάτες γίνουν στο τέλος «κουβάς» σαν κι εκείνη την επιστολή του Αντωνάκη του Μπλίνκεν, που η κυβέρνηση αποκαλούσε «μαμούθ πρόγραμμα ενίσχυσης» και τώρα αντιλαμβάνονται κάτι σαν «γάιδαρος ο Αστραχάν»! Πώς το έλεγε παλιά στην ταινία ο «Λαλάκης ο Εισαγόμενος» για το πούρο του, «παφ και τάλιρο»; Κάπως έτσι κι εδώ, κάθε κομμάτι της λίστας θέλει «τάλιρο» το λιγότερο, εννοώντας όμως μισό δισ. ευρώ για να συνέλθει και να μπορεί να πολεμάει. Στο τέλος της ημέρας αποδείχτηκε πόσο κακοί ήταν στις «διαπραγματεύσεις». Ό,τι δώσουν και βγήκε μάλιστα ο άλλος ο κορυφαίος και πανηγύριζε.

Η λίστα της ντροπής ή μήπως της ξεφτίλας

Αλήθεια, δεν είναι καιρός πλέον να πει κάποιος από κει μέσα στην Ηρώδου Αττικού ή τη λεωφόρο Μεσογείων, ποιος ήταν ο ιθύνων νους που συνέταξε αυτή τη λίστα της ντροπής, ή εναλλακτικά, τη λίστα με τα «σαπάκια made in USA»; Κάπου πηγαίνει το μυαλό όλων μας, αλλά απαιτείται… κατάδειξη εκείνου που έχει εκθέσει σε τόσο μεγάλο βαθμό την υπογεγραμμένη ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Και να μην μου πει κανένας ότι δεν εκτίθενται τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσιγκτον που όντας στρατηγικοί σύμμαχοι να βλέπουν πως σε κάποιους beggars προσφέρονται… όσα δεν παίρνουν καν εταιρείες για σκραπ…

Έχουν όμως το φάρμακο διά πάσαν…

Ας μην φύγουμε από το θέμα μας, το οποίο είναι η σκόπιμη -όπως όλα δείχνουν- μείωση της ισχύος του Ναυτικού. Διαβάζουμε ότι ξανά το ταμείο είναι μείον. Αλλά την ίδια στιγμή 3,4 δισεκατομμυριάκια ευρώπουλα (δίχως το κόστος για όπλα και για υποδομές), ετοιμάζονται για να περάσουν σε τσέπη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ώστε να γίνουμε μέρος των F-35 που τα σερβίρουν συστηματικά ως τη λύση «διά πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν εν τω λαώ» που λένε στην εκκλησία (Καινή Διαθήκη, κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο / 9.35).

Εδώ κάτι έχουμε, έστω και χωρίς πολλά όπλα

Δεν στρέφεται κανείς κατά αυτής της πολύ προηγμένης πλατφόρμας, αλλά κατά όλων όσοι γυρίζουν την πλάτη στις ανελαστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Τουλάχιστον η Αεροπορία έχει αρκετή μαγιά από σύγχρονα και αξιόμαχα αεροσκάφη. Γιατί αυτή η πρεμούρα για άλλη μια πλατφόρμα, με ξεχωριστή γραμμή υποστήριξης όπως όλες οι υπόλοιπες, άρα επιπλέον δαπάνες; Ποιος το έταξε σε ποιον; Μόνο που ξέχασε ότι δεν χειρίζεται την περιουσία της μάνας του ή τα δικά του. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την γύμνια που υπάρχει στα συστήματα των πολεμικών πλοίων επιφανείας -διευκρινίζεται διότι έρχονται τρέχοντας και τα υποβρύχια– του στόλου. Είναι καράβια για έναν άλλον πόλεμο, όχι για αυτόν που αν κληθούν θα πρέπει να πολεμήσουν.

Δεν μπορεί, κάποιοι κίνητρο θα υποκρύπτεται

Δηλαδή για να έχουμε καλό ερώτημα ρε παιδιά: Έχουν προγραμματισμό για τα F-35 τα οποία στην Ελλάδα θα φτάσουν το 2030, ενώ δεν έχουν για το Πολεμικό Ναυτικό με καράβια που θα έπρεπε άλλα να έχουν αναβαθμιστεί και άλλα να αποσυρθούν από την προηγούμενη δεκαετία; Άλλο είναι το κίνητρό τους. Ή είναι κάπου κρυμμένος αυτός ο προγραμματισμός και κανείς δεν μπορεί να τον εντοπίσει και να φωνάξει ανακουφισμένος «φτου ξελευθερία για όλους»!

Μήπως το «σαπάκι Navy» θα βόλευε κάποιους εδώ κοντά;

Ποιος να πιστέψει, ποιον στο τέλος, τέλος. Μήπως τελικά αυτό το μαρτύριο της σταγόνας είναι προϊόν ενός νου ο οποίος έχει στοχευμένη προσήλωση να περάσει με το στανιό το χειρότερο για το Ναυτικό σενάριο; ΜήΜήπως είναι πως εξωθείται η ηγεσία του σε αυτό με το μαχαίρι στο λαιμό; Δηλαδή πρέπει να γίνει κάτι πολύ κακό για να ιδρώσουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο ΥΠΕΘΑ; Αν νομίζουν ότι η κοινωνία θα αφήσει ναυάρχους να παίζουν τον ρόλο της Ιφιγένειας και οι -ιδιοτελείς- ηθικοί αυτουργοί της απαξίωσης του Πολεμικού Ναυτικού θα μείνουν στο απυρόβλητο, κοιμούνται ολόρθοι. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Άσε που κάποιοι ίσως νομίζουν, ότι ο εν τοις πράγμασι υποβιβασμός του Ναυτικού στη Β’ Εθνική βολεύει και κάτι ονειρώξεις ορισμένων για ένα Αιγαίο που να ανήκει στα ψάρια του…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top