GuidePedia

0


Η βασική αρχή κάθε ευνομούμενου κράτους ότι “η Δικαιοσύνη είναι τυφλή”, στην Αλβανία μεταφράζεται από το καθεστώς Ράμα σε “τυφλά υπάκουη”. Οι δε θεσμοί δίνουν μία προσχηματική επίφαση “νομιμοποίησης” στις αυθαιρεσίες της αυταρχικής δομής-σέκτας που κυβερνά.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη, οι χειροπέδες δεν λειτουργούν απλώς ως ένα μέσο καταστολής που χρησιμοποιούν τα όργανα επιβολής της τάξης, αλλά περισσότερο ως μία εικόνα ύψιστου συμβολισμού για τις πρακτικές χειραγώγησης και καταπίεσης που εφαρμόζουν τα Τίρανα εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή – αναρμοδίως, όπως καταγγέλλουν δικηγόροι, αλλά και ο Πρόεδρος της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα-ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και την στιγμή που η ίδια είχε επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2023 – ανακοίνωσε, δια στόματος του Κρατικού Κομισάριου περί Εκλογών, ότι ο Δήμαρχος Χιμάρας εκπίπτει του αξιώματος του. Προηγουμένως, το Εφετείο της Ειδικής Δικαστικής Δομής κατά της Διαφθοράς κι Οργανωμένου Εγκλήματος τον είχε κρίνει ένοχο για το αδίκημα της επιχειρούμενης εξαγοράς τεσσάρων ψήφων, έναντι 350 Ευρώ!

Στην ουσία, η Επιτροπή επικύρωσε τα προαποφασισμένα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα για την καθαίρεση του Μπελέρη, προκειμένου να μην ασκήσει τα καθήκοντα του ως πρώτος πολίτης του Δήμου Χιμάρας. Για τους αναγνώστες μας, δεν αποτελεί έκπληξη η χτεσινή εξέλιξη.

Προς τι οι χειροπέδες στον Μπελέρη

Εδώ και βδομάδες είχαμε επισημάνει ότι έχει δρομολογηθεί η επανάληψη των εκλογών στον Δήμο Χιμάρας. Η μεγάλη πρόκληση για την ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ και κυρίως για τους Χιμαριώτες, είναι ο κατάλληλος τρόπος απάντησης στους καθεστωτικούς σχεδιασμούς της σέκτας του Ράμα. Όμως, οι χτεσινές σκηνές στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας δεν περιορίζονται απλώς σε συμβολικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που αρμόδιες υπηρεσίες επέλεξαν να οδηγήσουν τον Μπελέρη με χειροπέδες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στα Τίρανα.

Και είναι η τρίτη φορά που εμφανίζουν σε τέτοια κατάσταση τον εκλεγμένο Δήμαρχο Χιμάρας. Την πρώτη, όταν τον απήγαγαν κυριολεκτικά στο κέντρο της κωμόπολης, δήθεν επ’ αυτοφώρω, ενώ ήταν ακόμα υποψήφιος. Την δεύτερη όταν – για να τηρήσουν τα προσχήματα – επέτρεψαν τη συμμετοχή του στην κηδεία της γιαγιάς του, όντας προφυλακισμένος και εκλεγμένος πλέον Δήμαρχος. Και ακόμη μια φορά χτες, φυλακισμένος “εν ονόματι της Δημοκρατίας”, για να παραστεί στην αυθαίρετη διαδικασία έκπτωσης του.

Όμως, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι η χτεσινή επίδειξη “ισχύος” του καθεστώτος Ράμα ασκήθηκε εις βάρος ενός εκλεγμένου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπός των Τιράνων είναι να “χορτάσουν” το ακόρεστο εθνικιστικό κοινό, με το οποίο η εξουσία έχει αποδεδειγμένο αλισβερίσι, ή έστω να προσφέρουν πρόσκαιρο “θέαμα” στα εγχώρια ΜΜΕ και για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από σωρεία σκανδάλων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Είναι αυτοί οι λόγοι που εξωθούν καθημερινά το αλβανικό καθεστώς σε μια εξόφθαλμα ανθελληνική, αντιδημοκρατική και τελικώς αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά.

Όμως, δεν ασελγούν μόνο στην ετυμηγορία των κατοίκων της Χιμάρας για τον ύψιστο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά προκαλούν ακόμη πιο επικίνδυνες επιπλοκές, που αφορούν στην ουσία του κράτους δικαίου. Επιπλοκές, με τις οποίες αργά ή γρήγορα θα έρθει αντιμέτωπο το καθεστώς Ράμα.

Σπουδή για νέες εκλογές

Ως γνωστόν το καθεστώς Ράμα βιάζεται για την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας στη Χιμάρα, το συντομότερο δυνατό, πριν την αποφυλάκιση Μπελέρη και την επίσημη ανάληψη του αξιώματος του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, σε απόλυτο συντονισμό κι επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι επιδιώκονταν εκλογές στη Χιμάρα εντός Αυγούστου, κινήθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, όπως θα δούμε. Την στιγμή, που υπάρχουν ενστάσεις δικαστή της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής που ζήτησε επανεξέταση της υπόθεσης, ειδικά ως προς το σκέλος της εγκυρότητας των αποδείξεων.

Όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για το καθεστώς Ράμα! Διότι, αμέσως μετά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής και παρά τις επικρίσεις του πρόεδρου του ΚΕΑΔ και έγκυρων νομικών κύκλων που χαρακτηρίζουν αναρμόδια την εμπλοκή της στην διαδικασία, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Ένγκελ Αγκάτσι, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορισμό ημερομηνίας και προκήρυξη εκλογών.

Θυμίζοντας την θητεία του ως στρατιωτικός, ο Πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάϊ έδειξε υπακοή στην “άνωθεν” εντολή και εξέδωσε το σχετικό διάταγμα για εκλογές στην Χιμάρα, κάτι που η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει ως θεσμική αυθαιρεσία. Μάλιστα, το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοι του έχουν καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Τίρανα στις 11 Ιουλίου, με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα και την συγκρότηση υπηρεσιακής, με σκοπό την διενέργεια πρόωρων εκλογών που κανονικά προβλέπονται την άνοιξη 2025. Να σημειωθεί πως ο Αγκάτσι κατηγορείται από διεθνή ΜΜΕ για την προσωπική του εμπλοκή σε υποθέσεις υφαρπαγής ακινήτων στις περιοχές Αυλώνα, Χιμάρα και Άγιοι Σαράντα.

Όμως, υπάρχουν έννομα μέσα και προθεσμίες που πρέπει να εξαντληθούν και αυτές θέλει να προλάβει η συμπαιγνία Ράμα-Μπεγκάϊ. Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, αφού κατήγγειλε την σκευωρία και τους αυταρχικούς χειρισμούς της κυβέρνησης – μη εξαιρώντας από τις επικρίσεις του την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και δη τον Κρατικό Κομισάριο περί Εκλογών – ανακοίνωσε την άσκηση έφεσης στο Εκλογοδικείο επί της απόφασης. Ένας ακόμα λόγος που το καθεστώς Ράμα δείχνει σπουδή στην διαδικασία νέων εκλογών στην Χιμάρα.

Ο Ντούλες προχώρησε σε ένδικη προσφυγή, όχι μόνο για λόγους εφαρμογής των όσων προβλέπει η νομοθεσία. Κυρίως το έπραξε για να καταδειχθεί η υποτακτική συμπεριφορά των υποτιθέμενων ανεξάρτητων πολιτειακών θεσμών στις βουλές του καθεστώτος Ράμα, αλλά και για να συμπέσει η προθεσμία της έφεσης με την απελευθέρωση του Δημάρχου Χιμάρας και Έλληνα Ευρωβουλευτή.
Όμως, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται και η έλλειψη διάθεσης ελέγχου κι επιβολής από πλευράς της ΕΕ προς τα υποψήφια για ένταξη κράτη και μάλιστα σε ζητήματα αρχών για την ίδια την Ένωση…

Τα Τίρανα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπα με τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους που δεν θυμίζουν απλώς το οθωμανικό τους παρελθόν τους, αλλά και την μύηση τους στις ερντογανικές πρακτικές: Στην κράτηση ομήρων, προς αναζήτηση λύτρων κι ανταλλαγμάτων…

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top