GuidePedia

0

Γιατί η Κύπρος προτίθεται να μην ακολουθήσει την ελληνική Κυβέρνηση στην εθνική αυτοχειρία στην μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στην Μεγαλόνησο.

Κάποτε ο άξων πολιτικής για το Κυπριακό ήταν «Η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα συμπαρίσταται». Τον είχε διακηρύξει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Την ίδια στιγμή στην κυπριακή πρωτεύουσα η καθολική αντίληψις που επικρατούσε ήταν ότι η Αθήνα είναι το εθνικό κέντρο.

Σήμερα όμως, η Αθήνα είναι που συμπεριφέρεται λες και η Κύπρος είναι ξένη χώρα. Και μετά τον ΙΜΟ, όπου υποστηρίχθηκε Τούρκος υποψήφιος, το θύμα Ελλάς και ο θύτης Τουρκία εμφανίζουν κοινό «μέτωπο» υποψηφίων στον ΟΑΣΕ. Θα ψηφίσει μάλιστα για την θέση του γενικού γραμματέως του Οργανισμού τον Φεριντούν Σινιρίογλου, έναν πρέσβυ γνωστό για τις σκληρές ανθελληνικές του θέσεις, ο οποίος έχει βάλει την υπογραφή του σε κείμενα που αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία και διακηρύττουν την «γαλάζια πατρίδα» του Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο έχει «συναρπάσει» τους κυβερνώντες μας η απατηλή -όσο και επικίνδυνη- προοπτική μιας συνδιαλλαγής με την Τουρκία, που οδηγούνται σε εθνική αυτοχειρία. Τα έχουν ξεχάσει όλα. Έχουν ξεχάσει ποιος είναι ο Σινιρίογλου. Ακόμη χειρότερα όμως, 50 χρόνια μετά την εισβολή του 1974 έχουν ξεχάσει την Κύπρο. Έχουν ξεχάσει την ιστορία, απώτερη και πρόσφατη, έχουν ξεχάσει τον στρατό κατοχής, έχουν ξεχάσει ότι η Λευκωσία είναι η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που παραμένει χωρισμένη, δια των όπλων.

Δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο στην Λευκωσία, όπου συμφώνως προς πληροφορίες ο σκεπτικισμός απέναντι στην Αθήνα βαίνει διογκούμενος. Και δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν, κυπριακή κυβέρνησις να αποφασίσει να αποδεχθεί την «γραμμή» της ελληνικής Κυβερνήσεως σε αυτό το ζήτημα. Το μέτωπο των δύο ελληνικών εθνικών κρατών έχει διαρραγεί. Και το ρήγμα διευρύνεται προϊόντος του χρόνου, με αποκλειστική ευθύνη μάλιστα των Αθηνών. Ας απαντήσει κάποιος «αρμόδιος» στο απλό ερώτημα: Ενδεχομένη εκλογή του Φεριντούν Σινιρίογλου ως γενικού γραμματέως του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, δίδει ή δεν δίδει άλλοθι στον Τούρκο εισβολέα της Κύπρου, στους επιγόνους του Αττίλα, που μόλις πριν 50 χρόνια επέδειξαν την ίδια βαρβαρότητα με τις ορδές των Ούννων;

Είναι άραγε απλώς πολιτική αφέλεια η στάσις αυτή της ελληνικής Κυβερνήσεως; Θεωρούν κάποιοι στο υπουργείο Εξωτερικών επωφελή συναλλαγή την ψήφιση του Τούρκου πρέσβυ στην κορυφαία θέση του γενικού γραμματέως του ΟΑΣΕ, με την ψήφιση της πρώην επί κεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Μάνιας Τελαλιάν, για την θέση της διευθυντρίας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Οργανισμού; Είναι αυτή σοβαρή διπλωματική προσέγγισις; Και όμως ήδη Ελλάς και Τουρκία έχουν ήδη απευθύνει στον ΟΑΣΕ επιστολές αλληλοϋποστηρίξεως των δύο υποψηφίων! Δηλαδή έχουμε ένα αφύσικο μέτωπο Ελλάδος – Τουρκίας, να έχει αντικαταστήσει το εθνικό μέτωπο Ελλάδος – Κύπρου, με την μαρτυρική Μεγαλόνησο να αγωνίζεται πλέον μόνη με τις πληγές της 50ετούς κατοχής στο ήμισυ του εδάφους της.

Δειγματοληπτικώς θα θυμίσουμε ότι ο Φεριντούν Σινιρίογλου είναι αυτός που στις 13 Ιουλίου 2021, υπέγραψε την επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία για πρώτη φορά η Άγκυρα, επικαλούμενη τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών, «γκρίζαρε» τα Δωδεκάνησα και όλο το ανατολικό Αιγαίο. Στις 18 Μαρτίου 2023, εξ άλλου υπέγραφε επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ που ανακήρυττε και με χάρτη την «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν.

Τώρα ο ίδιος υποστηρίζει ότι στην θέση του γενικού γραμματέως του ΟΑΣΕ θα λειτουργήσει «σαν τεχνοκράτης». Αυτό ισχυρίσθηκε όταν εμφανίσθηκε ενώπιον των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, θέλοντας να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, κάποιοι εκ των οποίων τον έχουν ζήσει ως πρέσβυ της Τουρκίας αλλά και από την θέση του υφυπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Ερντογάν.

Να θυμίσουμε όμως ακόμη πως όταν πριν λίγους μήνες (Ιανουάριο με Απρίλιο του 2024) η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε την προεδρία του ΟΑΣΕ η Τουρκία προέβη σε δήλωση στην οποία ανέφερε πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν θα συμμετείχε σε συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Και τώρα με αυτήν την Τουρκία, συντάσσεται και η Αθήνα…
Εφημερίδα «Εστία»

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top