GuidePedia

0


Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο USS Helena της κλάσης Los Angeles έφτασε στον κόλπο Γκουαντάναμο πριν λίγο

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Helena πραγματοποίησε στάση στο λιμάνι του κουβανέζικου κόλπου Γκουαντάναμο όσο ο ρωσικός στολίσκος βρίσκεται στο λιμάνι της πρωτεύουσας Αβάνα.

Αμερικανικά και Ρωσικά Πυρηνοκίνητα Υποβρύχια στη Κούβα

Όσο μία ομάδα 4 πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού βρίσκεται προσδεμένη στην Αβάνα της Κούβας, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Helena της ταχείας επιθετικής κλάσης Los Angeles κατέφτασε πριν λίγες ώρες στο κόλπο του Γκουαντάναμο, στην νοτιοανατολική ακτή της νησιωτικής χώρας.

Αν και η ένταση στις σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον κλιμακώνονται εξαιτίας του εν εξελίξει πολέμου στην Ουκρανία, Αμερικανικοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η στάση του USS Helena στην Κούβα δεν συνδέεται με την παρουσία ενός προηγμένου ρωσικού υποβρυχίου στο κράτος. Όπως σας είχαμε ενημερώσει και εχθές, στο λιμάνι της Αβάνα κατέφτασε ένα από τα πιο σύγχρονα υποβρύχια του κόσμου, το ρωσικό υποβρύχιο Kazan της πυρηνοκίνητης κλάσης Yasen-M.

Η επίσκεψη του USS Helena χαρακτηρίστηκε ως «στάση ρουτίνας όσο το σκάφος εγκαταλείπει την περιοχή ευθύνης της αμερικανικής νότιας διοίκησης και όσο το υποβρύχιο πραγματοποιεί την αποστολή εθνικής άμυνας και διεθνούς ναυτικής ασφάλειάς του» δήλωσε ο αμερικανικός στρατός εχθές Πέμπτη.

Ακόμη και η αμερικανική σελίδα The War Zone όμως, η οποία μεταδίδει την είδηση, θεωρεί ότι η επίσκεψη του αμερικανικού υποβρυχίου στον κόλπο Γκουαντάναμο είναι πολύ απίθανο να είναι μία απλή σύμπτωση.

Παράλληλα να σημειώσουμε πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σπάνια δημοσιοποιούν τις θέσεις των υποβρυχίων τους, για αυτό και πιστεύεται πως η ανακοίνωση του Πεντάγωνο σχετικά με την άφιξη του USS Helena στην Κούβα εξυπηρετεί έναν από τους δύο αυτούς σκοπούς: είτε έγινε για να αποκλιμακώσει την κατάσταση με την Ρωσία είτε αποτέλεσε την αμερικανική απάντηση στην άφιξη του ρωσικού υποβρυχίου Kazan στην Κούβα.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τα αμερικανικά υποβρύχια συχνά πυκνά επισκέπτονται πράγματι κουβανέζικα λιμάνια. Τον περασμένο Ιούλιο το υποβρύχιο USS Pasadena της κλάσης Los Angeles πραγματοποίησε και αυτό μία στάση στην Αβάνα. Ωστόσο, την τότε περίοδο το κουβανέζικο υπουργείο εξωτερικό χαρακτήρισε την εν λόγω επίσκεψη μία «προκλητική κλιμάκωση», προσθέτοντας πως διαφωνούσε κάθετα με αυτήν.

Όπως και να έχει αυτό που ανησυχεί αυτήν την στιγμή τους ειδικούς είναι η πιθανότητα η Ουάσιγκτον να μετακινήσει και άλλα πολεμικά σκάφη στην Κούβα, φυσικά για να επισκιάσει τον ρωσικό στολίσκο. Αν δεν το κάνει τότε η άφιξη του USS Helena ίσως ήταν όντως μία σύμπτωση.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top