GuidePedia

0

Η κλειστή μυστικοπαθής Λέσχη και οι θεωρίες συνωμοσίας

Στο "τραπέζι" το μέλλον των… πολέμων, με τις συγκρούσεις που μαίνονται από το Σουδάν μέχρι τη Γάζα και την Ουκρανία

Στη 70ή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ συμμετείχε για άλλη μία φορά η Νίκη Κεραμώς, η οποία αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Mirassiera» στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Η σύνοδος (130 μελών) γίνεται μια φορά τον χρόνο «για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Β. Αμερικής». Επί της ουσίας, όμως, λαμβάνονται αποφάσεις για όλες τις κρίσιμες υποθέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Εκτός της υπουργού Εσωτερικών συμμετείχε επίσης ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς και ο πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι οποίοι επίσης δεν συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Στην αμφιλεγόμενη συγκέντρωση της ελίτ του κόσμου, που τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να αναδιαμορφωθεί και να μοιάζει περισσότερο στο Φόρουμ του Νταβός, παρά με συγκέντρωση Ιλουμινάτι, η ασφάλεια ήταν έντονη και ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και ο ισχυρός άνδρας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο επικεφαλής της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο βασιλιάς της Ολλανδίας, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, ομάδα αξιωματούχων της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, όπως ο ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ο οποίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι η σύγκρουση με τη Ρωσία διαμορφώνεται σε «μακρά μάχη», δηλαδή πως το άμεσο μέλλον του κόσμου θα είναι… περισσότερος πόλεμος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newsbreak.gr στη μυστικοπαθή σύνοδο, στην οποία απαγορεύονται αυστηρά οι ηχογραφήσεις, οι φωτογραφίες και η διαρροή στον Τύπο οποιασδήποτε λεπτομέρειας από τις συζητήσεις, τις τοποθετήσεις και την όλη διαδικασία, φαίνεται πως συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι συγκρούσεις από το Σουδάν μέχρι τη Γάζα και την Ουκρανία, η τεχνητή νοημοσύνη, η Ρωσία και η Κίνα, η ευρωπαϊκή και αμερικανική οικονομία, το κλίμα και η βιολογία.

Υπό την αιγίδα της CIΑ

Η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου υπό την αιγίδα της CIA, στοχεύει να φέρει σε επαφή ευρωπαϊκές προσωπικότητες με αμερικανικά δίκτυα και στη συνέχεια αυτές να συμπαραταχθούν πίσω από τις ΗΠΑ.

Όποιος έχει επιλεγεί αποκτά πρόσβαση στα πιο υψηλόβαθμα αξιώματα της εξουσίας, όπως, για παράδειγμα, ο σχεδόν μόνιμος θαμώνας της λέσχης Μαρκ Ρούτε. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας προορίζεται να αναλάβει το τιμόνι του ΝΑΤΟ, μετά τη λήξη της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ ή Ομάδα Μπίλντερμπεργκ, με στοιχεία της Wikipedia, είναι μια ανεπίσημη ετήσια διάσκεψη 130 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άτομα επιρροής στους τομείς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Η συμμετοχή γίνεται μόνο κατόπιν πρόσκλησης. Αυτή η ελίτ ομάδα συνεδριάζει κάθε χρόνο σε πολυτελή ξενοδοχεία και θέρετρα σε όλο τον κόσμο - συνήθως στην Ευρώπη - και μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τον Καναδά. Η διάσκεψη του 2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ 14-16 Μαΐου.

Η αρχική διάσκεψη Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ, κοντά στο Άρνεμ της Ολλανδίας, από τις 29 Μαΐου έως τις 31 Μαΐου 1954. Ξεκίνησε σαν ιδέα από διάφορα άτομα, μεταξύ των οποίων ο Γιόζεφ Ρέτινγκερ, από την ανησυχία τους για την ανάπτυξη του αντι-αμερικανισμού στη Δυτική Ευρώπη.

Ο Ρέτινγκερ πρότεινε μια διεθνή διάσκεψη, κατά την οποία οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών και των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συγκεντρωθούν και να συνεδριάσουν, με στόχο την προώθηση της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης.

Οργανωτική δομή

Οι συναντήσεις οργανώνονται από την οργανωτική επιτροπή με δύο μέλη από κάθε περίπου 18 έθνη. Επίσημες θέσεις, εκτός από αυτή του πρόεδρου, είναι ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας. Δεν υπάρχει άλλου είδους κατηγορία θέσης στους κανόνες της Λέσχης, παρά μόνο ως "μέλη της ομάδας", όμως οι πρώην συμμετέχοντες στις συνεδριάσεις της, λαμβάνουν ετήσιες εκθέσεις των συνεδρίων. Η μόνη κατηγορία θέσης που υπάρχει είναι «μέλος της συντονιστικής επιτροπής.» Επιπροσθέτως η επιτροπή, επίσης υπάρχει μια ξεχωριστή συμβουλευτική ομάδα, αν και τα μέλη πληρούνται.

Ο Ολλανδός οικονομολόγος Ερνστ βαν ντερ Μπόϊγκελ (Ernst van der beugel) έγινε μόνιμος γραμματέας το 1960, μετά το θάνατο του Ρέτινγκερ (Retinger). Ο Πρίγκιπας Βερνάρδος συνέχισε να υπηρετεί ως πρόεδρος των συναντήσεων μέχρι το 1976, το έτος της εμπλοκής του στην υπόθεση της Lockheed. Η θέση του Επίτιμου Αμερικανού Γενικού Γραμματέα κατέχεται διαδοχικά από τον Τζόζεφ Ε. Τζόνσον (Joseph E. Johnson) του Ιδρύματος Carnegie για τη Διεθνή Ειρήνη, τον Ουίλιαμ Μπάντυ (William Bundy) του Πρίνστον, τον Θίοντορ Λ. Έλιοτ τον νεότερο (Theodore L. Eliot, Jr.), πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και τον Κασμίρ Α. Γιοστ (Casimir Α. Yost), του Ινστιτούτου για τη μελέτη της διπλωματίας, του πανεπιστημίου Τζώρτζταουν.

Με δελτίο τύπου από το "American Friends of Bilderberg" του 2008 δηλώθηκε ότι: «η μόνη δραστηριότητα της Μπίλντερμπεργκ είναι το ετήσιο συνέδριό της. Κατά τις συναντήσεις, δεν προτείνονται λύσεις, δεν γίνονται ψηφοφορίες και δεν εκδίδονται δηλώσεις πολιτικής». «Και σημειώστε ότι τα ονόματα των συμμετεχόντων ήταν στη διάθεση του Τύπου».

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Α. Μπιλ (James A. Bill) η «οργανωτική επιτροπή συνεδριάζει συνήθως δύο φορές το χρόνο για να σχεδιάσει προγράμματα και να συζητήσουν την λίστα των συμμετεχόντων».

Οι ελληνικές συμμετοχές

Οι Ελληνικές συμμετοχές περιλαμβάνουν τους: Στέφανο Μάνο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ντόρα Μπακογιάννη, Θεόδωρο Πάγκαλο, Γεώργιο Παπακωνσταντίνου, Ιωάννη Στουρνάρα, Γκίκα Χαρδούβελη, Γεώργιο Α. Παπανδρέου, Αλέξη Παπαχελά κ.α.

Πιο πρόσφατες συμμετοχές είναι αυτές του Παναγιώτη Πικραμμένου (2015), του Κυριάκου Μητσοτάκη (2016) και της Νίκης Κεραμέως (2019).
Θεωρίες συνωμοσίας

Λόγω της μυστικότητας των συνεδριάσεων, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ κατηγορείται συχνά για μυστικοπάθεια και συνωμοσίες σε διεθνές επίπεδο. Τέτοιες θεωρίες έχουν υιοθετηθεί συχνά από οργανώσεις. Κριτική στην λέσχη έχουν ασκήσει μεταξύ άλλων η οργάνωση "John Birch Society",καθώς και ο Καναδός Ντάνιελ Εστούλιν, ο Βρετανός Ντέιβιντ Άικ και οι Αμερικανοί Τζιμ Τάκερ και Άλεξ Τζόουνς. Ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ σκοπεύει να υπονομεύσει την ακεραιότητα των Η.Π.Α, καθώς και άλλων χωρών, με την συνένωση τους σε μια υπερεθνική δομή με το όνομα Βορειοαμερικανική Ένωση, αντίστοιχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο Τζόναθαν Ντάφι, γράφοντας στο BBC, αναφέρει:

Κανένας ρεπόρτερ δεν προσκαλείται εντός των συνεδριάσεων της λέσχης και παρόλο που καταγράφονται στα πρακτικά, δεν σημειώνονται ονόματα... Το κενό που δημιουργείται από αυτή την απόμακρη μυστικότητα, έρχεται να το καλύψει μια θεωρία συνωμοσίας που χτίστηκε γύρω από την Λέσχη, σύμφωνα με την οποία η μοίρα του κόσμου αποφασίζεται κατά κύριο λόγο από την Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Άτομα που έχουν λάβει μέρος σε συνεδριάσεις της λέσχης, δηλώνουν σε έρευνα του BBC πως πρόκειται για συναντήσεις ατόμων που εκπροσωπούν κορυφαίες επιχειρήσεις και πολιτικούς, ώστε να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργεί ο κόσμος με βάση την απλή "κοινή λογική". Στην ίδια έρευνα διατυπώνεται η άποψη πως αυτή η "κοινή λογική" δεν μπορεί παρά να είναι εναρμονισμένη με τα συμφέροντα των κύριων συμμετεχόντων, δηλαδή μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και προφανώς θα ενθαρρύνονται πολιτικοί που δίνουν προτεραιότητα σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top