Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να προσφέρει στην Ουκρανία ένα πακέτο ασφαλείας κατά την ετήσια σύνοδό της Συμμαχίας, σε λίγες εβδομάδες, στην Ουάσιγκτον, αν και αναμένεται να μην αποδεχθεί το μακροχρόνιο αίτημα της χώρας για ένταξη, εν μέσω του πολέμου με την Ρωσία. Εκτός από την αποκάλυψη του πακέτου τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι 32 χώρες οριστικοποιούν μια σειρά διμερών συμφωνιών για την υποστήριξη της Ουκρανίας πριν από τη σύνοδο κορυφής, με 13 να είναι δεδομένες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Τζούλιαν Σμιθ, την πρέσβη των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. «Οι Σύμμαχοι θα υποβάλουν ένα ολόκληρο πακέτο που θα χρησιμεύσει ως γέφυρα για την ένταξή τους στη συμμαχία», δήλωσε ο Σμιθ. «Μέρος του πακέτου θα είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας στην ίδια τη δήλωση».
«Μέρος του θα είναι η θεσμοθέτηση της διμερούς υποστήριξης που παρέχεται επί του παρόντος στην Ουκρανία και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Επίσης θα εργαστεί για τον εντοπισμό νέων πόρων για τους φίλους μας στην Ουκρανία και τη διασφάλιση ότι θα στείλουμε ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι εδώ», πρόσθεσε ο Σμιθ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ζήτησε γρήγορη ένταξη στη συμμαχία λίγο μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας το 2022 – αίτημα που το ΝΑΤΟ απέρριψε στη σύνοδο κορυφής του περασμένου έτους στη Λιθουανία. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ πρόσφερε στην Ουκρανία ένα πολυετές πακέτο βοήθειας με σκοπό να ενισχύσει την άμυνά της. Η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα επέτρεπε στο Κίεβο να επικαλεστεί τη ρήτρα συλλογικής άμυνας της συμμαχίας, προκαλώντας πιθανώς μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πέρυσι ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα πρέπει να τελειώσει πριν η Ουκρανία εισέλθει στη συμμαχία.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο τον Απρίλιο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεσμεύτηκε ότι «η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ… όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Παράλληλα δυτικές αμυντικέςβιομηχανίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη συμπαραγωγή συστημάτων με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τον Μάιο ένα πακέτο ξένης στρατιωτικής χρηματοδότησης ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπτύξει την αμυντική-βιομηχανική της βάση.
Περιφερειακά σχέδια
Ο Σμιθ σημείωσε ότι η σύνοδος κορυφής του Ιουλίου, η οποία σηματοδοτεί την 75η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ, θα επικεντρωθεί επίσης στα περιφερειακά σχέδια άμυνας και αποτροπής για τη βόρεια, κεντρική και νότια Ευρώπη, στα οποία η συμμαχία συμφώνησε επίσημα κατά την περσινή σύνοδο κορυφής. «Θα σημαίνει μια σημαντική αλλαγή σε ολόκληρη τη συμμαχία στον τρόπο με τον οποίο οι χώρες επενδύουν, προμηθεύονται, συνεργάζονται για να εφαρμόσουν και να εκτελέσουν αυτά τα περιφερειακά σχέδια», είπε. Τα σχέδια στοχεύουν εν μέρει στην καθοδήγηση των μελών του ΝΑΤΟ κατά τη λήψη αποφάσεων στρατιωτικών προμηθειών για να διασφαλίσουν ότι αγοράζουν σωστά… αλλά “…εξαρτάται τελικά από αυτούς για το πώς θα δαπανήσουν τους πόρους, αλλά πρέπει να ανταποκριθούν στα περιφερειακά σχέδια», είπε ο Σμιθ.
Υποστήριξε ότι τα περιφερειακά σχέδια θα βοηθήσουν επίσης να καθησυχάσουν τις αμυντικές βιομηχανίες των χωρών του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό σκοπεύει να συνεχίσει να προμηθεύεται μεγαλύτερες ποσότητες πυρομαχικών και άλλου υλικού μακροπρόθεσμα, ενθαρρύνοντάς τους να αυξήσουν την παραγωγή. Η σύνοδος κορυφής θα επικεντρωθεί επίσης στον επιμερισμό των βαρών. Ο Σμιθ αναμένει ότι περισσότερες από 20 χώρες θα δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% του αντίστοιχου ΑΕΠ τους για την άμυνα – στόχος που έχει θέσει η συμμαχία. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι συνεχίζουμε να πιέζουμε και να πείσουμε κάθε μέλος της συμμαχίας να καταρτίσει ένα σχέδιο για να φτάσει στο 2% μέσα στα επόμενα χρόνια», είπε ο Σμιθ. «Και νομίζω ότι το 99% των συμμάχων έχει ένα σχέδιο σε εφαρμογή».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου