GuidePedia

0

Οι Αμερικάνοι προτείνουν δική τους φόρμουλα για συνομιλίες με τη Ρωσία

Η κωμική τεχνική του Polichinelle ήταν ο τρόπος να ειπωθεί, υπό το πρόσχημα ενός μυστικού, αυτό που όλοι γνωρίζουν.
Αυτή την φορά το «κοινό μυστικό» αποκαλύφθηκε από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, John Kirby.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, o Kirby παραδέχθηκε ότι η «φόρμουλα Zelensky», η λίστα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο Ουκρανός πρόεδρος για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, γράφτηκε από κοινού με τους Αμερικάνους.

Οι συγγραφείς

Ο Kirby μάλιστα κατονόμασε τους συγγραφείς: τον επικεφαλής του State Department Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan.
Αυτό που παρουσιάστηκε ως «φόρμουλα Zelensky» είναι μια πρόταση προς τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία και να πληρώσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε.
Δηλαδή, όπως λέει το δημοσίευμα, είναι ανεφάρμοστο ως σχέδιο ειρήνης, καθώς θα ταίριαζε ως απαίτηση παράδοσης.
Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα.
Για να απαιτήσεις όμως παράδοση, πρέπει να κερδίσεις στο πεδίο της μάχης.

Οι Ουκρανοί σχεδίαζαν…

Οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδίαζαν να φτάσουν στην Κριμαία το 2023, ή στη χειρότερη στην Αζοφική Θάλασσα, αλλά έφτασαν μόνο στο Rabotyno και στη συνέχεια υποχώρησαν σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου.
Αυτό «έσπασε» το σχέδιο της ομάδας των συγγραφέων, που βασίστηκε στη στρατιωτική ήττα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία υποτίθεται ότι θα έκανε τη Μόσχα πιο ευέλικτη όσον αφορά τις συνομιλίες επί της «φόρμουλας Zelensky».
Στη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία θα προταθεί να εγκριθεί αυτή η φόρμουλα από τον μέγιστο δυνατό αριθμό κρατών, προκειμένου στη συνέχεια να πουν στη Ρωσία: Αυτό λένε τα κράτη, εφαρμόστε την.

Η φόρμουλα Blinken

Παρόλο αυτά, οι συμμετέχοντες άρχισαν να εγκαταλείπουν τη Σύνοδο Κορυφής στην Ελβετία.
Για να σωθεί η εκδήλωση, η «φόρμουλα Zelensky» άρχισε να μειώνεται έτσι ώστε να είναι… ρεαλιστική.
Ήταν σε αυτό το στάδιο που ο Blinken εντάχθηκε στην ομάδα των συγγραφέων, και ως αποτέλεσμα, μόνο τρία σημεία έμειναν από τη «φόρμουλα»: πυρηνική και επισιτιστική ασφάλεια και ανταλλαγή κρατουμένων.
Αυτό όμως δεν αρκεί για την επίτευξη ειρήνης, καθώς και για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Zelensky.
Επομένως, τη θέση της «φόρμουλας Zelensky» έχει πάρει η «φόρμουλα Blinken».
Επιπλέον, ο ίδιος ο Blinken θα είναι αυτός που θα παρουσιάσει πιθανότατα τη «φόρμουλα» στη Σύνοδο Κορυφής, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απέφυγε να συμμετάσχει σε αυτήν.

Άδειασμα… Zelensky

Σύμφωνα με τους Financial Times, η απουσία Biden εξόργισε τον Ζelensky και απαίτησε από τους υφισταμένους του να επικρίνουν τον Biden και έναν άλλο «απατεώνα» - τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping , του οποίου την υπογραφή στη «φόρμουλα» οι Ουκρανοί, για προφανείς λόγους, θεωρούσαν μια από τις πιο σημαντικές.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Zelensky υποψιάζεται ότι οι Αμερικάνοι ετοιμάζονται να τον … εξαφανίσουν.
Οι υποψίες είναι δικαιολογημένες: η «φόρμουλα» του Προέδρου της Ουκρανίας δεν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, αλλά υπάρχει ένας πολύ πιο μετριοπαθής κατάλογος αμερικανικών προϋποθέσεων για τη Μόσχα.
Αν η Μόσχα για κάποιο λόγο θέλει να τις συζητήσει, θα τις συζητήσει με τους άμεσους συντάκτες - τους Αμερικάνους.
Και ο Zelensky είναι εκτός αυτού του σχεδίου, εκτός και αν κάνει κάποια ομιλία στην Ελβετία ως stand-up performer… για ζέσταμα, όπως αναφέρει το RIA Novosti.

Καμία συζήτηση

Ο Kirby δεν αποκάλυψε απλώς το κοινό μυστικό για τους αληθινούς συντάκτες της «φόρμουλας».
Επίσημα έκλεψε και την ίδια τη «φόρμουλα» και τη Σύνοδο Κορυφής από τον Zelensky, ανοίγοντας μια θεωρητική κουβέντα για την έναρξη μιας διευθέτησης καθαρά ρωσο-αμερικανικής.
Άλλωστε, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι μετά τις 20 Μαΐου αμφισβητείται η νομιμότητα του Zelensky ως προέδρου της Ουκρανίας
Κατά συνέπεια, η Μόσχα δεν θα συζητήσει τίποτα με τον Zelensky, καθώς είναι ιδιώτης, συντάκτης μιας άσχετης και σχεδόν ξεχασμένης φόρμουλας, της οποίας η υπογραφή κάτω από οποιοδήποτε έγγραφο μπορεί να απορριφθεί αναδρομικά.

Δεν θα γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ

Συνεπώς, το ουκρανικό κοινοβούλιο και ο πρόεδρος του παραμένουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της Ουκρανίας, ενώ η βάση για τις διαπραγματεύσεις, όπως είπε πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Putin, θα μπορούσαν να είναι οι συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης.
Το κυριότερο, σύμφωνα με το RIA Novosti, είναι ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί φυσικά, με τους Αμερικάνους, όπως και το ζήτημα της πυρηνικής ασφάλειας, αφού η Ουκρανία δεν είναι πυρηνική χώρα.
Συνεπώς, ο Zelensky δεν χρειάζεται ούτε σε αυτό το σχέδιο.
Φαίνεται να υπάρχει ως πρόεδρος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Είναι παρελθόν

Οι Αμερικάνοι τον απωθούν από τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και η ίδια η Ρωσία αρνείται εντελώς την ύπαρξή του ως νόμιμου προέδρου της Ουκρανίας.
Άλλωστε οι Αμερικάνοι ήταν αυτοί που τον προειδοποίησαν για πιθανή κρίση νομιμότητας και τον συμβούλευσαν να πάει στις κάλπες.
Εκείνος όμως διάλεξε τον δικό του δρόμο.
Πίστευε ότι είχε τον έλεγχο της κατάστασης, την οποία είχε προσαρμόσει στον εαυτό του: οι εκλογές είναι αδύνατες χωρίς την άρση του στρατιωτικού νόμου, η άρση του στρατιωτικού νόμου είναι αδύνατη χωρίς ειρηνικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι αδύνατες με την «φόρμουλα Zelensky».
Εάν ζήσει για άλλα 50 χρόνια, η πρώτη του προεδρική θητεία θα διαρκέσει μισό αιώνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από την Κριμαία (και δεν θα αποχωρήσουν).
«Ο Zelensky και η φόρμουλα του αποτελούν παρελθόν.
Η Ουκρανία γίνεται επίσημα ένας χώρος σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θα καθορίσει τελικά την τύχη της.
Και για να ζεσταθεί η Σύνοδος Κορυφής στην Ελβετία θα ήταν καλύτερα να καλέσετε κάποιον πιο ευδιάθετο.
Για παράδειγμα, τον John "Public" Kirby.
Αφήστε τον να σας πει ότι η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο. Αυτό θα σας κάνει να γελάσετε!» καταλήγει το δημοσίευμα του RIA Novosti.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top