GuidePedia

0


Ο διεθνολόγος, Λέκτωρ Νομικής στο ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωνστάνογλου τονίζει ότι στην Συμφωνία των Πρεσπών έχει παραβιαστεί από τα Σκόπια ο μοναδικός ουσιαστικός λόγος -σύμφωνα με την λογική αυτόν που την υπέγραψαν – για τον οποίο θεωρητικά η Ελλάδα την είχε υπογράψει: Η χρήση του όρου “Βόρεια Μακεδονία”. 

Σημειώνει ότι εφόσον τα Σκόπια αφενός την παραβιάζουν συστηματικά αφετέρου με την νέα πολιτική κατάσταση στο γειτονικό κρατίδιο η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Δημοκρατίας την απορρίπτουν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να την καταγγείλει. Σχετικά με το τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση την επόμενη μέρα ένα πιθανό σενάριο είναι η εκ νέου παραπομπή σε κάποιο διεθνές διαιτητικό όργανο, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπογραμμίζει ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 350 παραβιάσεις της Συμφωνίας από πλευράς των Σκοπίων κάτι που δίνει στην Ελλάδα νομικά και πολιτικά το δικαίωμα να εγείρει θέμα μη τήρησης της και αν η ίδια κρίνει καταγγελίας της. Ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση του ότι επειδή η Ελλάδα δεν είχε εγείρει έγκαιρα ζητήματα παραβίασης και τις προηγούμενης, ενδιάμεσης Συμφωνίας, αδυνάτισε η νομική της θέση ενώπιον διεθνών διαιτητικών οργάνων με το επιχείρημα από πλευράς τους (των δικαστών) ότι εφόσον τα θέματα δεν καταγγέλθηκαν έγκαιρα η Ελλάδα δεν μπορεί ετεροχρονισμένα να εμποδίζει την ένταξη των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο ισχύει και τώρα. Αν η Ελλάδα δεν καταγγείλει έγκαιρα την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δυσκολευτεί να το πράξει σε δεύτερο χρόνο.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top