GuidePedia

0

Δίπορτο το παιχνίδι για Ερντογάν με Αμερικανούς και Ιρανούς αναζητώντας πιθανά ανταλλάγματα σε Μέση Ανατολή και Αιγαίο

Μέσα σε ένα βράδυ, συγκεκριμένα το βράδυ του Σαββάτου όταν είχαμε την μαζική επίθεση του Ιράν, η Τουρκία απέκτησε ξανά τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ για τον έλεγχο της περιοχής της Μέσης Ανατολής πιο επιτακτικά από ποτέ.

Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεφεύγει από κανέναν Έλληνα αξιωματούχο.
Αμερικανό-τουρκική εναέρια άσκηση πρόβα για δράση των ΗΠΑ

Για να αποφύγουν τώρα, τον σκόπελο της ευρείας χρήσης του τουρκικού εναερίου χώρου, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν εναέρια άσκηση, με τους Αμερικανούς στην περιοχή κοντά στα τουρκοιρανικά σύνορα.

“Η κοινή άσκηση με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ δεν έχει καμία σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή”, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αλλά αυτό φυσικά δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι Τούρκοι.

Η διήμερη άσκηση στον τουρκικό εναέριο χώρο περιλαμβάνει την άσκηση με την ονομασία Joint Attack Controller, με αποστολές εναερίου ανεφοδιασμού, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο.

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 θα συμμετάσχουν μαζί με πολεμικά αεροσκάφη των ΗΠΑ στην άσκηση στην ΒΑ Τουρκία κοντά στα τουρκο-ιρανικά σύνορα.

Οι Τούρκοι θα επιτρέψουν στους Αμερικανούς να πετάξουν κοντά στο Ιράν, αποστέλλοντας πολλαπλά ”μηνύματα” στην Τεχεράνη, ενώ οι πιλότοι τους θα εξασκηθούν για πιθανές επιδρομές στην περιοχή.

Ο Ερντογάν παίζει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν αναμένοντας ανταλλάγματα

Η Τουρκία, όπως κάνει σταθερά μετά το 1923, παίζει πολύ καλά τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, με σκοπό να αποκομίσει διπλωματικά, πολιτικά ( στο εσωτερικό) και στρατιωτικά οφέλη.

Δεν μπόρεσε να “χωθεί” ως “διαμεσολαβητής” στην Γάζα ο Ερντογάν διότι δεν του το επιτρέψανε οι Ισραηλινοί, αλλά στην διαμάχη Ιράν-Ισραήλ, από ότι φαίνεται έχει εισχωρήσει για τα καλά.

Η αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ, και κυρίως το ραντάρ X-BAND στο Κιουρετσίκ ( το οποίο βλέπει Ιράν), είναι τα ισχυρά όπλα των Αμερικανών, για να ελέγχουν κάθε κίνηση των Ιρανών, ακόμα και νέα πιθανή επίθεση στο Ισραήλ, και αυτά ακριβώς διαπραγματεύεται ο Τούρκος πρόεδρος μυστικά με τις ΗΠΑ.

Αν λέμε επιτεθεί τελικά το Ισραήλ στο Ιράν ( κάτι πολύ πιθανό), και η Τεχεράνη κτυπήσει εκ νέου ισραηλινό έδαφος, τότε ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα είναι αναπόφευκτος.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ΗΠΑ θα βρεθούν προ τετελεσμένων και θα αναγκαστούν να επέμβουν ακόμα και στρατιωτικά, εκτός όλων των άλλων και από το τουρκικό έδαφος.

Το μόνο σίγουρο σε αυτό το σενάριο, θα είναι τα μεγάλα ανταλλάγματα που λάβει η Άγκυρα, τα οποία πιθανότατα να αγγίζουν και το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πρόσβασης της σε όλες τις τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου έχει και θα έχει πάντα μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τις ΗΠΑ.

Η μόνη περίπτωση να χαθεί αυτή η δυνατότητα για την Τουρκία, θα ήταν μια προσχώρηση ολοκληρωτικά στον άξονα Κίνας-Ρωσίας, κάτι που δεν θα πράξουν ποτέ οι Τούρκοι που τους αρέσουν πάντα τα "δίπορτα".

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top