GuidePedia

0


Να αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο... έτσι ώστε να το αποφύγουμε λέει ο Φινλανδός πρωθυπουργός

Σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη σχετικά με τη δύναμη του ΝΑΤΟ προχωρά το περιοδικό Foreign Policy, το οποίο σε μια περίοδο όπου έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της Συμμαχίας περί συλλογικής άμυνας, υποστηρίζει πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν διαθέτει αρκετά στρατεύματα για να προστατευθεί έναντι μιας … επίθεσης της Ρωσίας.
«Το ΝΑΤΟ αναπτύσσει νέα στρατιωτικά σχέδια για να προστατευθεί από μια πιθανή ρωσική επίθεση…
Αλλά έχει πρόβλημα… στο να βρει επαρκή αριθμό στρατευμάτων» υποστηρίζει το δημοσίευμα του Foreign Policy, παραδοχή που αν μη τι άλλο, τινάζει στον αέρα… το πιο ισχυρό άρθρο της Συμμαχίας, το άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας.

Δεν προσφέρει τίποτα η Σουηδία και η Φινλανδία

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει συνδράμει στην ενίσχυση της Συμμαχίας, καθώς το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει μια ισχυρή παρουσία στο Βορρά.
Πάντως, όπως αναφέρεται, το πρόβλημα με την έλλειψη επαρκούς στρατιωτικής δύναμης… είναι μόνιμο για το ΝΑΤΟ, μια και «ταλαιπωρείται» με αυτό το θέμα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του.

Διαρκής πληγή

Έως το 2014, υπήρχαν μόνο περίπου 30.000 Αμερικάνοι στρατιώτες στο ευρωπαϊκό έδαφος.
Επισημαίνεται μάλιστα πως το Πεντάγωνο αναζητούσε τρόπους προκειμένου να δημιουργήσει την εντύπωση πως υπήρχαν 10 φορές περισσότεροι Αμερικάνοι στρατιώτες στην Ευρώπη.
Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση διπλωμάτη υπό καθεστώς ανωνυμίας από κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η Συμμαχία ξέχασε… τελείως τις ένοπλες δυνάμεις της που αποδείχθηκε ότι ήταν παντελώς ανεπαρκείς σε περίπτωση μιας «μεγάλης κρίσης».

Όλο και πιο ανατολικά…

Παρά το μεγάλο αυτό κενό, η Συμμαχία τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται ολοένα και πιο ανατολικά, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προκειμένου όπως υποστηρίζει να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα.
Η Ρωσία από την πλευρά της, υποστηρίζει πως καταγράφει μια άνευ προηγουμένου συσσώρευση δυνάμεων στα δυτικά της σύνορα, επισημαίνοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν έχει καμία πρόθεση να επιτεθεί σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο επισημαίνει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αγνοήσει ενέργειες που θα μπορούν να αποδειχθούν δυνητικά, επικίνδυνες για τα συμφέροντα και την εθνική της ασφάλεια ενώ η Μόσχα διαμηνύει πως η περαιτέρω επέκταση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φέρει περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το μήνυμα Putin

Σε πρόσφατες τοποθετήσεις του ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν στη Δύση.
Αναφερόμενος μάλιστα στις εξελίξεις στην Ουκρανία, σημείωσε ότι πλέον όλοι διαπιστώνουν ότι ο στόχος για μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας είναι αδύνατο να επιτευχθεί και για αυτό το λόγο, θα πρέπει όλοι να σκεφτούν τα επόμενα βήματά τους.

Stubb: Να προετοιμαστεί η Ευρώπη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Alexander Stubb κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αντί να προειδοποιούν διαρκώς για τον κίνδυνο μιας ρωσικής επίθεσης, να αρχίσουν να προετοιμάζονται για αυτήν.
Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο Stubb υπογράμμισε πως η πολεμική ρητορική απέναντι στη Ρωσία δεν βοηθά το Κίεβο, επισημαίνοντας επιπλέον ότι δεν πιστεύει πως η Ρωσία θα εξαπολύσει κάποια επίθεση πριν από το 2030.
«Ανησυχώ λίγο για αυτήν την μάλλον πολεμική συζήτηση ότι η Ρωσία πρόκειται να δοκιμάσει το Άρθρο 5 (της Συλλογικής Άμυνας του ΝΑΤΟ) και ότι η Ευρώπη είναι η επόμενη στη σειρά.
Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό, αλλά νομίζω ότι είναι απίθανο» ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι ένα από τα μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν τα ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτό της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
«Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να γίνουν λίγο… πιο φινλανδικά.
Με άλλα λόγια, πρέπει να προετοιμαστούν περισσότερο.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο προκειμένου να το αποφύγουμε» τόνισε ο Stubb.

Στήριξη χωρίς όρια

Επιπλέον, ο Stubb κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν την Ουκρανία, ανεξαρτήτως κόστους.
Όπως λέει, στο πλαίσιο αυτό, η Φινλανδία αδειάζει τις αποθήκες πυρομαχικών της, τις οποίες θα αναπληρώσει.
Ερωτηθείς για την απόφαση της Ρωσίας να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κατά μήκος των συνόρων με την Φινλανδία, ο Stubb τόνισε ότι η Φινλανδία δεν ανησυχεί για αυτά τα σχέδια.
«Δεν ανησυχούμε για τίποτα από όλα αυτά, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι», είπε ο Stubb, επισημαίνοντας πως Φινλανδία και Ρωσία έχουν εμπλακεί σε περισσότερους από 30 πολέμους από το 1.300 μ.Χ.

πηγή


Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top