Εάν πράγματι η κυβέρνηση, ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση. δεν γνώριζε τίποτα, τότε θα μπορούσαν εύλογα να προκύψουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της να προλαμβάνει... κακοτοπιές...
Στην πολιτική του «δεν γνωρίζαμε τίποτα» επιμένει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσον αφορά την τραγωδία στα Τέμπη, όπου τον Φεβρουάριο του 2023 συγκρούστηκαν μετωπικά δύο αμαξοστοιχίες με αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τα περί ανθρώπινου λάθους και χρόνιων παθογενειών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε κάτι για το μοντάζ στις συνομιλίες του σταθμάρχη της Λάρισας με τον οδηγό της αμαξοστοιχίας λίγα λεπτά πριν το δυστύχημα, ενώ δεν γνώριζε κάτι ούτε για το μπάζωμα στο τόπο του δυστυχήματος. Μάλιστα, όσον αφορά το μοντάζ ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ευσταθούν οι πληροφορίες περί μονταζιέρας.
Ωστόσο, η τακτική του «δεν ξέρω δεν απαντώ» προκαλεί πλήθος ερωτημάτων ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Διότι πως είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός να μην έχει γνώση τι γίνεται σε τόσο σοβαρές υποθέσεις, που έχουν προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση των Βρυξελλών; Εάν πράγματι η κυβέρνηση -ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση- δεν γνώριζε τίποτα, τότε θα μπορούσαν εύλογα να προκύψουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της να προλαμβάνει... κακοτοπιές... Από την άλλη πλευρά βέβαια εάν η κυβέρνηση -ή η οποιαδήποτε κυβέρνηση- γνώριζε και κατά συνέπεια επέτρεπε κινήσεις (όπως π.χ. το μπάζωμα και η μονταζιέρα) τότε εγείρονται ερωτήματα ως προς την εντιμότητα της...
Η τραγωδία των Τεμπών
Ειδικότερα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός -σε συνέντευξη του στον Ant1- υποστήριξε ότι «στα Τέμπη "συναντήθηκε" το ανθρώπινο λάθος με παθογένειες ετών» επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη και ζήτησε «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα τρένα μας θα είναι ασφαλή».
Ερωτηθείς αν ήταν μονταρισμένο το ηχητικό από το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν υπήρχε καμία κυβερνητική ανάμειξη. Πιθανώς να είναι (μονταρισμένο το ηχητικό), δεν ξέρω. Όλα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης. Δεν το γνωρίζω και δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια. Αυτό που ξέρω είναι ότι έφτασε ακέραιο στη Δικαιοσύνη. Το μέλημά μας ήταν πως θα περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι βαθιά προσβλητικό για εμένα και τους ανθρώπους που χειρίστηκαν την κρίση».
«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να σηκώσει ο γερανός τα βαγόνια… Είναι επιχειρησιακή απόφαση, εμείς δεν ξέραμε. Υπήρχαν βαγόνια κάτω από τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μπορεί να βρίσκονται άνθρωποι. Όταν έχουμε μια τραγωδία οι άνθρωποι που επιχειρούσαν έκριναν και έπραξαν τα δέοντα. Είναι δυσάρεστο τέτοιες ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα. Πρέπει να το διαψεύσει η Δικαιοσύνη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μόνο οι συγγενείς των θυμάτων έχουν το δικαίωμα να κάνουν τον πόνο τους οργή.
«Δεν απαντήσαμε πειστικά στις θεωρίες συνωμοσίας. Κάνω την αυτοκριτική μου και έπρεπε να απαντήσουμε με περισσότερη πειστικότητα», είπε για το αν έγιναν λάθη στη διαχείριση μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Προανακριτική για Καραμανλή (;)
Όσον αφορά τον πρώην υπουργό, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν έχει στη Βουλή κατηγορητήριο για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο Προανακριτικής επιτροπής. «Δεν πρέπει να συγχέουμε την άρση ασυλίας ενός βουλευτή με την ευθύνη ενός υπουργού. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, αν κατατεθεί αίτημα για Προανακριτική θα την εξετάσουμε. Θα εξετάσουμε το κατηγορητήριο. Υπάρχει βαριά κατηγορία. Συνέταξε κατηγορητήριο και πήγαινε στη Βουλή κατέθεσέ το».
Γυναικοκτονίες
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις γυναικοκτονίες. «Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά πολλές καταγγελίες βίας κατά γυναικών. Και οι γυναίκες ίσως αισθάνονται την άνεση να κάνουν καταγγελίες, ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία να χειριστεί αυτές τις καταγγελίες», τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι στους Αγίους Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη Κυριακή Γρίβα, «έγιναν όλα λάθος».
«Μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “ωχαδερφισμού” αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αστυνομικοί μετατρέπουν τα περιπολικά σε ταξί, ασθενοφόρα. Στις πυρκαγιές αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα-πόρτα θα σώσουν πολίτες. Το είπα, όταν πρέπει το περιπολικό, να γίνει ταξί. Χρειαζόμαστε περισσότερους ξενώνες φιλοξενίες, περισσότερα panic button που έχει σώσει ζωές», επεσήμανε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι τραγωδίες όπως αυτή των Αγίων Αναργύρων δείχνουν πως πρέπει να γίνουν περισσότερα αλλά στην προσπάθεια να γίνουν περισσότερα, θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα. Για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ο πρωθυπουργός απάντησε «όχι». Σημείωσε ότι αν για οποιοδήποτε θέμα υπήρχε πολιτική ευθύνη, θα έπρεπε να αλλάζουν συνεχώς οι υπουργοί και στην επισήμανση ότι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχουν ήδη αλλάξει 3 υπουργοί, είπε: «Αυτό είναι δικό μου λάθος».
Ενδοσχολική βία
Για το bullying στα σχολεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι στα σχολεία αλλά χρειάζονται και όρια στα παιδιά από τους γονείς. Και επεισή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Γιώργος Τσίπρας ότι αν σπάσει ένα τζάμι, θα το πληρώσει το σχολείο, όχι, θα το πληρώσει η οικογένεια. Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής που υιοθετήθηκε από το υπουργείο. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο».
«Θα ήμασταν αφελείς αν πιστεύαμε ότι μπορούμε να εξαλείψουμε τη βία μεταξύ ανηλίκων», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι υπάρχει τάση για περισσότερη βία και πρέπει να εξασφαλιστεί ότι «δεν θα φτάσουμε εκεί».
πηγή
Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του Ellada simera.
Δημοσίευση σχολίου